Megremeg az Amazon felhője, újabb hatalmas kirúgások jönnek

Az eddig igen nyereséges, felhővel és a reklámokkal foglalkozó ágazatokat érintik a mostani, 9000 fő elbocsájtását jelentő leépítések.

A tech szektorban tovább folytatódnak a nagy leépítések, ez pedig a leglátványosabban a nagy óriások esetében jelentkezik. Az Amazon közölte: újabb 9000 dolgozóját küldi el a következő hullámban.

Ezzel az Amazon az elmúlt pár hónapban 27 ezer dolgozótól válik meg, ami nagyjából a 9 százaléka a teljes létszámnak. A mostani leépítés ráadásul az eddig igen nyereséges felhős, reklámos ágazatot érinti, amit korábban mindenki sérthetetlennek hitt. A gazdasági bizonytalanság azonban állítólag alaposan megvariálta a költekezési szokásokat. A leépítés ezen felül a Twitch-et is érinti, ott bő 400 alkalmazott távozik.

Folyamatosan a leépítések a többi big tech cégnél, így a Microsoft, az Alphabet és a Meta esetében is. Utóbbi idén még 10 ezer dolgozót küld el, miután tavaly már kirúgott több mint 11 ezret.

Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója szerint a leépítésekre a prioritások elemzése és a gazdasági bizonytalanság miatt van szükség. Így ők is költséget és létszámot csökkentenek, miközben csökkenő működési nyereségre számítanak a megváltozott fogyasztói és üzleti (és felhős) költekezések miatt. Számos dolgozói szolgáltatást is megnyirbáltak vagy megszüntettek a hónapokban.

Azóta történt

Előzmények