7000 fő kirúgásával rázzák gatyába a Disney-t

Költségcsökkentéseket és letisztultabb működést ígért a Disney legendás, nemrég visszatért vezére is, így nem meglepő a nagy elbocsájtási hullám.

Nagy volt az öröm a Disney berkein belül, a médiában és a rajongók körében, amikor a cég legendás vezérigazgatója, Bob Iger újra visszatért a vezetői székbe. Hamar kiderült, hogy az irányváltás itt is költségcsökkentésekkel, átalakításokkal és letisztultabb működéssel jár.

Ezek után nem meglepő, hogy a már bejelentett, 7000 fős elbocsájtásokat most elkezdték. A Disney legtöbb részlege érintett, amelyik nem, azok későbbi kirúgási körökben lesznek azok.

A szórakoztatóipar jelenleg hatalmas átalakuláson megy keresztül, véget ért a korszak, amikor dollármilliárdokat áldoztak, hogy a Netflix riválisává váljanak. A nagy költekezéseket akkor fejezték be, amikor a Netflix 2022 elején először előfizetőket veszített, a Wall Street pedig úgy döntött, fontosabb a nyereség, mint az előfizetők száma.

Áprilisban a Disney újabb leépítéseket hajt végre, akkor is több ezer főről lesz szó, majd a nyár előtt lesz egy harmadik kör is. A remények szerint 5,5 milliárd dollár költséget takarítanak meg, és nyereségessé válik a régóta pénzt veszítő streamingágazat. Iger szerint nehéz szembesülni a kollégák és barátok távozásával, sokuknak életük szenvedélye a Disney ráadásul.

A részleteket nem hozzák nyilvánosságra, de szivárgások szerint a tévés produkcióért és felvásárlásokért felelős részlegekkel kezdték, és számos vezetőt is elküldtek. A cégen belül sem tudják, mire számíthatnak, belsős források szerint nagy az idegesség.

Azóta történt

Előzmények