A Google komoly versenyellenességgel vádolja a Microsoft felhőjét

Európában régóta húzódik a Microsoft felhős ügye, de most a Google is beleszólt a dologba, és versenyellenes gyakorlatokkal vádolja riválisát.

Régóta panaszkodnak a Microsoft kisebb riválisai a cég felhős gyakorlataira, mindezzel pedig az EU trösztellenes hatósága is foglalkozik már egy ideje. Az ügyet bonyolítja, hogy a Google most versenyellenességgel vádolja riválisát, továbbá kritizálta azokat a megállapodásokat, amiket most kötött európai felhős cégekkel, mert ezek nem oldják meg a licencelési aggályokat.

Amit Zavery, a Google Cloud alelnöke elmondta, hogy a trösztellenes hatóságokkal is tudatták aggályaikat, és alapos vizsgálatot kértek az EU-tól. A Microsoft válaszként egy tavalyi blogbejegyzésre hívta fel a figyelmet, amely szerint a Microsoft a második a felhős piacon, bő 20 százalékos globális piaci részesedéssel a bevételekből. Közölték, hogy elkötelezettek az európai felhős közösség és annak sikere iránt.

A szektorban azonban egyre nagyobb a verseny és a rivalizálás, ráadásul a kevés, de annál nagyobb domináns szereplő miatt nem csak az EU, hanem az USA és a brit hatóságok is aggódnak – hiszen rengeteg cég és szektor függ ezek biztonságától, elérhetőségétől.

A Microsoft állítólag a múlt héten számos kisebb riválisával megállapodott a felhős gyakorlatok módosításáról, cserébe azok visszavonják trösztellenes panaszaikat, a Microsoft pedig megúszhatja az EU-s vizsgálatot.

A Google szerint azonban ez nem old meg semmit, és csak a Microsoft számára előnyösek a megállapodások, gyakorlatilag egyesével megveszik a panaszkodó kicsi riválisokat, a feltételek ugyanúgy nem adottak másoknak, a tisztességtelen előny pedig megint a Microsofthoz betonozza az ügyfelek. A Google azt mondja, a Microsoft nagyon versenyellenes stratégiát folytat, kihasználják dominanciájukat, az Office 365-öt és a Windowst, hogy mindenkit az Azure-hoz és a Microsoft felhőhöz kössenek, és ne legyen a felhasználóknak választása. Az ügyfelek állítólag nem tudnak más szolgáltatót választani a csomagajánlatok, árazásbeli és licencbeli korlátozások miatt. A Google szerint a teljes szektor problémáit kellene megoldani, nem csak 1-2 kisebb cégét. Zavery szerint fontos, hogy itt nem a Google és a Microsoft rivalizálásáról van szó, ez annál sokkal többről, magáról a felhőről, a nyitottságról, választásról szól.

Azóta történt

Előzmények