Félhet a Starlink? Hamarosan indul az Amazon műholdas internete

Az Amazon 2024-ben lövi fel az első Kuiper internetes műholdakat, a cél a SpaceX Starlink-uralom megdöntése.

Az Amazon 2024 első felében tervezi felküldeni az első internetes műholdjait, nem sokkal azután pedig már kereskedelmi teszteket kezdene. A cél az, hogy megzavarják a SpaceX és a Starlink uralmát a piacon, és versenyezzenek minden riválissal.

A Project Kuiper keretében a műholdak sorozatgyártása még idén elindul, a következő pár évben bő 3000 alacsony keringési pályára szánt műholdat lőnek fel. 2024 még a bétatesztről szól majd, így pedig tartanák a menetrendet és előírást ahhoz, hogy 2026-ra a konstelláció felét, 3236 műholdat fellőjenek. Ehhez napi 3-5 műholdat gyártanának. A rivális Starlink már most nagyjából 4000 műholddal dolgozik.


[+]

Az Amazon több mint 10 milliárd dollárt pumpál a hálózatba, és építene az eszközgyártásban szerzett tapasztalatokra. Idén két prototípust már felküldenek az ULA új rakétáján.

Három eltérő terminált kínálnak majd az ügyfeleknek, a normál ügyfelek egy 11 hüvelykes, négyzetes antennát kapnak, ez a cégnek kevesebb mint 400 dollárba kerül, és 400 Mbps-os sebességet garantál. A mobilos kivitel 7 hüvelykes és könnyű lesz, a legolcsóbb megoldás, bár nem tudni, mennyit kérnek majd érte. A legnagyobb terminált cégeknek, kormányzatoknak szánják, az 19x30 hüvelykes lesz, akár 1 Gbps-os sebességet is biztosíthat.

Azóta történt

Előzmények