A játékipart is elérték a leépítések, az EA-vel folytatódik

Az EA is elkezdte a költségcsökkentéseket, a dolgozók 6 százalékától válnak meg, és az irodák mennyiségét is csökkentik.

Gyakorlatilag nem lehet olyan tech céget (vagy lassan bármilyen céget) mondani, amely ne küldené el a munkaerejének 5-20 százalékát, költségcsökkentések, hatékonyságnövelés, irodák és üzemek bezárása, a tervezett befektetések, beruházások csökkentése mellett. Nem kivétel a sok tech óriás sem, legyen szó az Amazonról, Disney-ről vagy épp a Metáról, de minden ágazat érintett, a keresletmegszűnéstől szenvedő, de AI-tól csodát váró chipszektor is, vagy épp a mobilpiac, ahol a Vivo hasonló okokból olvasztja magába az iQOO-t.

Hirdetés

Bár attól még nem kell tartani, hogy a generatív AI miatt szűnnek meg a munkahelyek a játékiparban, attól már igen, hogy a fenti okok miatt. Ezt a szektort is elérte a trend, és ez most az EA-vel folytatódott. A napokban jelentették be, hogy a munkaerő 6 százalékát leépítik, az irodák mennyiségét csökkentik.

Egyes becslések szerint a nagyobb tech cégek 63 ezer dolgozót rúgtak ki az USA-ban mindössze az év első két hónapjában. Más adatok szerint több mint 150 ezret. Az EA-nek jelenleg 12 900 dolgozója van, az elbocsájtásoktól 170-200 millió dolláros megtakarítást vár. Felhagynak minden projekttel továbbá, ami nem illik az új  stratégiájukba, és átszervezéseket is végrehajtanak.

Az elemzők szerint a világjárvány alatt az emberek rengeteget költöttek a játékokra, ez a költekezés azóta és az infláció miatt azonban nagyon megcsappant.

Azóta történt

Előzmények