50 millió dolláros zsarolótámadás érte az Apple-t

A Quanta cégen keresztül szereztek Apple termékvázlatokat a támadók, amelyeket elkezdtek nyilvánosságra hozni, miután a Quanta nem fizetett. Most az Apple-t zsarolják.

A The Record jelentése szerint az orosz REvil hackercsoport megtámadta az Apple egyik gyártópartnerét, majd az Apple-t is zsarolni kezdte.

A Quanta nevű cégtől jelenlegi és jövőbeli Apple termékek mérnöki és gyártási vázlatait lopták el. A bérgyártó MacBookokat és más termékeket gyárt az Apple számára, de készülnek az üzemeiben HP és Dell laptopok is.

Miután a Quanta nem volt hajlandó kifizetni a zsarolótámadás részeként követelt 50 millió dollárt, a támadók elkezdték nyilvánosságra hozni a lopott adatokat, már az április 20-i Apple-rendezvény alatt (szándékos volt az időzítés).

A hackercsoport most az Apple-höz fordult. Amennyiben az Apple nem fizeti ki nekik a kért 50 millió dollárt május 1-ig, újabb és újabb lopott képeket tesznek majd közzé.

A Quanta megerősítette, hogy bejutottak a szervereire. Külső IT-szakértőkkel dolgoznak jelenleg, továbbá a hatóságokat és a rendőrséget is bevonták már az ügybe. A cég üzleti működésére a történtek nincsenek hatással.

Érdekesség, hogy a REvil hackercsoport elég aktív, az utóbbi hónapokban több céget is megtámadtak hasonló módon, köztük az Acert is. Az eddigi legnagyobb célpontjuk azonban a Quanta-Apple páros, és be nem jelentett Apple termékeket is mutathatnak.

Egyelőre nem tudni, hogy mennyire súlyos az ügy, mit tudtak ellopni. Az új iMac vázlatait mindenesetre már akkor közzétették, amikor senki más nem láthatta volna még, csak az Apple és a gyártópartnerei – a szakértők szerint tehát valóban hiteles adatokat loptak el a támadók. A vázlatok és tervrajzok minden oldalán rajta van, hogy ez az Apple tulajdona, és vissza kell adni a vállalatnak, továbbá tilos sokszorosítani, másolni vagy kiadni a dokumentumokat.

Azóta történt

Előzmények