AMD: Rekordveszteség és optimizmus

AMD Phenom
Nem fenomenális a Phenom

Fegyelmezetten halad a nyereségesség felé az Advanced Micro Devices (AMD). Bár a világ második számú processzorgyártója a tavalyi negyedik negyedévben negatív csúcsnak számító, 1,77 milliárd dolláros mínuszt könyvelt el, üzemi szinten közel járt a nullszaldós eredményhez (a nem GAAP szerinti üzemi veszteség mindössze 9 millió dollár volt). Az árbevétel a kulcsfontosságú év végi trimeszterben ugyancsak 1,77 milliárd dollár volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A tetemes veszteség – csak viszonyításul: ekkora összegből itthon körülbelül két kormányzati negyedet és 150 kilométernyi autópályát lehetne építeni – a 2006 nyarán felvásárolt ATI Technologies cégérték-amortizációjának köszönhető. Mára ugyanis kiderült: az AMD jócskán túlértékelte a kanadai grafikuschip-fejlesztőt, amikor 5,4 milliárd dollárt fizetett érte. Ennek eredménye az az 1,68 milliárd dolláros goodwill-csökkenési leírás, amely a mínusz java részét adja. Ezt a tételt nem számolva az elemzők rosszabb eredményt vártak, a részvényárfolyam a negyedéves jelentés közzététele után el is indult felfelé.

„Elégedettek vagyunk a javulással” – kommentálta a számokat Hector Ruiz vezérigazgató, hozzátéve: a terv az, hogy a második negyedévben már ismét nyereséges lesz a cég. Ebben segíthet, hogy sikerült kijavítaniuk a négymagos processzorokban felfedezett hibát, és az új chipek március végén, április elején már piacon lesznek. A Barcelona kódnéven ismert CPU-kból a negyedik negyedévben 400 000 darabot adtak el – tette hozzá.

Az elemzők általában elégedettek voltak a vállalat pénzügyi fejlődésével, de többen kételkednek a jelenlegi termékkínálat versenyképességében. „Ha távlatokban nézzük, az AMD egyedül azért nem tűnik el a piacról, mert a PC-gyártóknak szüksége van egy második beszállítóra” – foglalta össze a pesszimistább vélekedéseket a Reuters-nek nyilatkozó egyik szakértő.

Az évet az AMD 6 milliárd dollár árbevétellel és 3,4 milliárd dollár nettó veszteséggel zárta. 2006-ban a forgalom 5,6 milliárd dollár volt, a mínusz pedig 166 millió.

Azóta történt

Előzmények