Ki veszi meg az AMD-t?

Hirdetés

Hector Ruiz
Hector Ruiz AMD-vezér

Nem sokkal az után, hogy egy makacs hiba késleltette a négymagos processzorainak megjelenését, újabb bugba futott bele az Advanced Micro Devices (AMD) – állítja egy piaci elemző. Az American Technology Research szakértője, Doug Freedman úgy tudja, hogy a második negyedévben bemutatni tervezett új noteszgépplatformmal, a Pumával baj van. Tegnap közzétett feljegyzésében ugyan nem árulja el, hogy a több komponensből álló csomag melyik összetevőjét érinti a hiba, de határozottan állítja, hogy a PC-gyártókat nyugtalanítja a probléma, ami miatt – legalábbis ő úgy értesült – alternatív megoldások felhasználását is fontolgatják. „Úgy látjuk, hogy a Pumával kapcsolatos bármilyen probléma puszta lehetősége – még akkor is, ha már készül a javítás, és a termékbevezetésre időben sor kerül – nagy valószínűséggel hatással lesz az új termék induló szállítási volumenére” – fogalmaz Freedman.

Az AMD természetesen cáfolja, hogy hibát fedeztek volna fel a chipekben. Mint a The Street.com kérdésére válaszul elmondták: továbbra is tartják magukat az új processzorból, grafikus magból és chipkészletből álló platform bevezetésének ütemtervéhez, és várakozásaik szerint rekordszámú pumás géppel rukkolnak majd elő a PC-gyártó partnerek a második negyedévben.

Freedman viszont állítja: ha mégis van hiba, az végleg aláássa a jelenlegi vállalatvezetés hitelét, ami csakúgy vezethet a menedzsment menesztéséhez, mint az AMD eladásához. Az elemző rögtön potenciális vevőt is javasol: a grafikus chipeket fejlesztő riválist, az NVIDIA-t. Bár – állítja – Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgató biztosan nem szeretne átülni az AMD vezetői székébe, mindenképpen megfontolandó lenne számára a processzorgyártó diszkontáron történő felvásárlása. Az elemző úgy spekulál, hogy egy ilyen akvizícióval az NVIDIA úgy szabadulna meg legnagyobb versenytársától, hogy közben az Intel veszélyes konkurensévé emelkedhetne.

Minthogy az AMD részvényárfolyama történelmi mélypont közelében van, nem először vetődik fel a felvásárlás lehetősége. (Az AMD piaci értéke most 3,72 milliárd dollár – jóval kevesebb, mint a vállalat által az ATI-ért másfél éve fizetett 5,4 milliárd –, az NVIDIA-é pedig 15 milliárd.) Három héttel ezelőtt a Wall Streeten az a hír kapott szárnyra, hogy az IBM lehet a vevő – aminek hatására akkor több mint 10 százalékot ugrott az AMD-papírok értéke. A szakértők többsége szerint viszont ez a felállás kizárt, mert az IBM az utóbbi években fokozatosan kivonult a hardverbizniszből és -gyártásból, és a hangsúlyt a szoftver- és szolgáltatási üzletágra helyezte át.

Azóta történt

Előzmények