Az Intel válaszol

(Röviden) Az Intelnek ma kell hivatalosan válaszolnia az Európai Bizottság (EB) versenyügyi kifogásait tartalmazó formális nyilatkozatra. A dokumentumot még júliusban küldte meg a processzorgyártónak Brüsszel, ezzel jelezve, hogy hivatalos vizsgálatot indít az ügyében. Eredetileg október 8-ig kellett volna a kifogásokra válaszolnia a vállalatnak, de kérésére a határidőt 2008. január 4-re módosították, majd pénteken most hétfőre tolták ki. A vállalat közölte, hogy ezt a határidőt tartani fogják.

A hivatalos brüsszeli nyilatkozat három vádat fogalmaz meg. Egyrészt azt állítja, hogy az Intel jelentős árkedvezményeket adott a PC-gyártóknak akkor, ha azok vállalták, hogy kizárólag – vagy legalábbis elsősorban – tőle vásárolnak processzorokat. Másrészt a vállalat – szól a vád – fizetett azért a gyártóknak, hogy késleltessék vagy egyenesen mellőzzék a rivális AMD chipjeit használó termékek piaci bevezetését. Harmadrészt pedig az Intel áron alul kínálta a processzorait, amikor az AMD-vel versengett a szervergyártók partnerségéért.

Az EB a versenyügyi szabályok megsértése miatt a vállalatokat akár éves árbevételük 10 százalékára rúgó bírsággal is sújthatja.

Azóta történt

Előzmények