Tiltott processzorokból épített szuperszámítógépet Irán

Amirkabir cluster

Iránban megépítették az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, amely – noha az amerikai számítástechnikai termékekre exporttilalom van érvényben – az Advanced Micro Devices (AMD) Opteron chipjeit használja. A teheráni Amirkabir Műszaki Egyetem számítógépes központjában felállított rendszer egy 216 processzoros linuxos klaszter, amelynek teljesítménye 860 gigaflops (milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként). Ez messze elmarad a világ legerősebb szuperszámítógépeinek lóerejétől – a rekorder BlueGene/L 478,2 billió műveletet végez el szekundumonként –, nagyjából a magyar Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) tavaly beüzemelt masináéval van egy súlycsoportban. Az iráni rendszert szintén időjárás-előrejelzésre és meteorológiai kutatásokhoz használják majd.

A Computerworld az egyetem számítóközpontjának honlapján publikált – azóta eltávolított – fotók alapján arra következtetett, hogy az amerikai hozzávalókat az Egyesült Arab Emírségekből csempészték be a nemzetközi kereskedelmi szankciókkal sújtott országba. A processzorokat gyártó AMD rögtön sietett világossá tenni, hogy nem engedélyezte sem közvetlenül, sem közvetett módon a termékei exportját Iránba. Mint közleményükben írták: disztribútorai szerződésben vállalták az amerikai exportkorlátozások betartását, ezek megsértése szerződésszegésnek minősül. Szakértők szerint azonban az embargó a gyakorlatban nem működik, a közeli – a Perzsa-öböl túloldalán fekvő – Emírségekből minden tilalom alá eső áru egyszerűen bevihető az országba.

Az Amirkabir Egyetem számítóközpontjában nem ez az első nagy teljesítményű fürtözött rendszer. Azt 2001-ben építették, akkor még Intel Pentium III processzorok felhasználásával, majd két év múlva elkészült egy Pentium 4-es rendszer is, amelyet a helyi űrkutatási hivatal műholdfelvételek elemzésére használt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények