Gyanús az Intel

Hirdetés

New York állam trösztellenes vizsgálatot indít az Intel ellen – jelentette be tegnap Andrew Cuomo államügyész. A hivatal azt követően döntött az eljárás megindítása mellett, hogy az előzetes adatgyűjtés során felmerült a gyanú: a világ legnagyobb processzorgyártója törvénytelen módon próbálja meg kiszorítani egyetlen riválisát a piacról. „A vizsgálat annak a kiderítését célozza, hogy az Intel visszaélt-e monopolhelyzetével a versenytársak kizárása vagy az innováció elfojtása érdekében” – idézi a Reuters a Cuomo által kiadott közleményt. Azt is vizsgálni fogják – áll az anyagban –, hogy a vállalat szankcionálta-e azokat az ügyfeleit, akik a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) termékeit is vásárolták, illetve hogy fizetett-e a kizárólagos beszállítói megállapodásokért. Az Intel szóvivője megerősítette, hogy az államügyészi hivatal dokumentumokat kért be a cégtől.

A vállalat ellen Európában és Ázsiában is folyik vizsgálat. Az Európai Bizottság versenyügyi kifogásait tartalmazó formális nyilatkozatra éppen most hétfőn kellett válaszolnia a cégnek. Brüsszel három vádat fogalmaz meg. Egyrészt azt állítja, hogy az Intel jelentős árkedvezményeket adott a PC-gyártóknak akkor, ha azok vállalták, hogy kizárólag – vagy legalábbis elsősorban – tőle vásárolnak processzorokat. Másrészt a vállalat – szól a vád – fizetett azért a gyártóknak, hogy késleltessék vagy egyenesen mellőzzék a rivális AMD chipjeit használó termékek piaci bevezetését. Harmadrészt pedig az Intel áron alul kínálta a processzorait, amikor az AMD-vel versengett a szervergyártók partnerségéért.

A PC-kompatibilis – ún. x86-os – processzorok piacának 80 százalékát uraló vállalat az Egyesült Államokban sem először kerül a hatóságok látókörébe, eddig azonban komolyabb büntetést nem szabtak ki rá. Néhány szakértő szerint ugyanakkor az öt évvel ezelőtt lezárt Microsoft-ügyben is kulcsszerepet játszó New York fellépése akár egy ahhoz hasonló kaliberű per előhírnöke is lehet.

Azóta történt

Előzmények