Leteszteltük a Windows 7 első bétáját!

Háttérképek és témák, Intéző

Háttérképek és témák

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a vitatott hasznosságú DreamScene videoháttér-szolgáltatás sorsa, a Windows 7 mindenesetre beépítve támogatja a többszörös háttérképek kijelölését és azok időzített váltogatását, valamint néhány egyszerűbb témát is beépítettek – ezek főként színbeállítások, hangok és kurzorok kombinációjából állnak.

Intéző

A felhasználók túlnyomórészt rendetlenek,és a különböző mappákban összevissza tárolják adataikat, így néha nem kevés idő megy el az egyes fájlok keresésével. A Windows Vista beépített indexszolgáltatása ezen próbált segíteni, a Windows 7 pedig még tovább megy: az Intézőt megnyitva a fizikai mappák helyett alapértelmezésként négy úgynevezett „Library” jelenik meg. (A Libraryk magyar elnevezése egyelőre kétséges, a „könyvtár” ugyanis a magyar Windowsban hagyományosan fizikai mappát jelöl.) A Libraryket afféle virtuális gyűjtőmappaként kell elképzelnünk, mindegyikbe szabadon beválaszthatunk fizikai mappákat, a Library pedig azok tartalmát ömlesztve, de fizikai hely szerint továbbra is kategorizálva jeleníti meg. Ez azt jelenti, hogy ha például 3 lemezmeghajtón, 12 különböző mappában tároljuk zenéinket, egyszerűen hozzáadjuk ezeket a helyeket a „Music” Libraryhez, majd ezt a virtuális mappát megnyitva az összes helyen megtalálható zenét egyszerre látjuk, nem kell meghajtókon és mappákon keresztül kutatnunk egy bizonyos zeneszám után. Természetesen saját Libraryket is létrehozhatunk, és azokba szintén tetszőleges mennyiségű mappát becsatolhatunk. Egy fizikai mappa több Libraryben is szerepelhet. A Librarykben megjelenő tartalmakat alapértelmezésként mappák szerint rendezve látjuk, de akár egy gombnyomásra átrendezhetjük azokat, például szerző, fájltípus, módosítás dátuma, stb. szerint is.

Az Intéző bal oldali, lényegesen leegyszerűsített navigációs sávjáról a Libraryken kívül elérhetjük a fizikai meghajtókat, mappákat, valamint a hálózatot, a felső részre pedig a leggyakrabban látogatott, úgynevezett „Kedvenc” helyeinket gyűjthetjük össze.

A kereső is okosodott: mivel a felhasználók általában nem ismerik a keresési szintaxisokat, a keresődobozba gépelve automatikusan felbukkannak a leggyakrabban használt szűrők, így a bonyolult keresési kulcsszavak helyett egyszerűen rájuk kell kattintanunk, és egy legördülő listában választanunk az elérhető opciók közül. A találati listában sárga színnel kiemelve láthatjuk, hogy a kereső hol találta meg az adott kifejezéseket a dokumentumon belül. Újdonság ezen kívül, hogy a keresési előzményeket is megőrzi az Intéző. A Windows 7-ben egyébként már alapértelmezésként a Windows Search 4.0-s verziója dolgozik.

Az előnézeti kép külön gombot kapott az eszköztáron, mivel eddig csak két almenün keresztül lehetett elérni, így ha gyorsan bele akarunk kukkantani egy dokumentum tartalmába, egyetlen kattintásra van szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények