Leteszteltük a Windows 7 első bétáját!

Internet Explorer 8, lemezkezelés, PowerShell

Internet Explorer 8

Ami a webes böngészést illeti, a Windows 7 az Internet Explorer 8-as, egyelőre szintén béta verzióját tartalmazza, mely már több mint egy hónapja elérhető Vistára és XP-re is. A böngészőt korábban már részletesebben bemutattuk, így ezt – mivel azóta semmi említésre méltó változás nem történt – most kihagynám. Annyit mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy a program stabilitása igen változó. Van, hogy napokig elfut probléma nélkül, máskor pedig félóránként lefagy – igaz, az új, elkülönített processzkezelésnek köszönhetően ez sem befolyásolja drasztikusan a böngészési folyamatot, de azért meglehetősen zavaró. Leginkább a különböző bővítményekkel, ezeken belül is a Flash Playerrel nincs még kibékülve az IE8, remélhetőleg ezt hamarosan orvosolják a Microsoft (vagy éppen az Adobe) szakemberei.

Lemezkezelési újdonságok

A Windows 7 lemezkezelése is bővült, méghozzá két régen várt funkcióval. Mostantól lehetőségünk van a Virtual PC, illetve Virtual Server által használt virtuális lemezkép (VHD) becsatolására, így azokat az Intézőből, a hagyományos módon fizikai lemezként kezelhetjük. Ez nagyban megkönnyíti a virtuális gépek úgynevezett „offline szervizelését”, melynek elsősorban a fejlesztők és a rendszergazdák örülhetnek. A másik említésre méltó újítás a „Windows Disc Image Burner” beépítése, mely nevéből is adódóan az ISO és IMG típusú képfájlok CD-re, illetve DVD-re írásának támogatását jelenti.

PowerShell

Szintén a rendszergazdák és programozók örülhetnek a .NET-alapokra épülő, interaktív, programozható és beágyazható parancssoros felügyeleti eszköz megjelenésének az új Windowsban. A PowerShell-lel e cikk keretein belül nem érdemes túl sokat foglalkozni, aki ismeri és használja, pontosan tudja, miért és mire jó, aki pedig nincs otthon a programozás világában, valószínűleg sosem fogja használni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények