Windows 7 Starter netbookokra

Sok szó esett már az elmúlt hetekben a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek netbookokra szánt verziójáról, hogy pontosan milyen jellemzőkkel is rendelkezik majd. E témáról adott tegnap fontos információkat a hivatalos blogban Brandon LeBlanc.

LeBlanc leírja, hogy a partnerektől és a felhasználóktól kapott visszajelzések alapján módosították némileg a Windows 7 Starter kiadását, mely koncepciót még az XP megjelenése idején alkalmazták először, ám eddig a korlátozott tudású szoftver csak bizonyos régiókban volt elérhető.

Ez utóbbin változtatnak, a Startert az egész világon terjeszteni fogják. Komoly lépés, hogy eltörlik azt a megszorítást, mely szerint ez a verzió csak három alkalmazás futtatását engedte párhuzamosan. Ugyanakkor – s ez természetesen következik abból a követelményből, hogy a Starter kis teljesítményű, kis kapacitású netbookokra van szánva – számos olyan funkció kimarad belőle, melyeket a magasabb tudású PC-s verziók nyújtanak. LeBlanc fel is sorolja, hogy mik nem lesznek benne: az Aero Glass, vagyis csak a Windows Basic témákat lehet használni; a felhasználói felület testreszabása csak minimális változtatásokat engedélyez; nem lehet kijelentkezés nélkül felhasználót váltani; nem támogtja a többmonitoros használatot; a DVD-lejátszás csak külső eszközzel lehetséges; a Windows Media Centerben nem lehet felvett műsorokat nézni; a Remote Media Streaming is hiányzik stb.

A szakember elmondja ugyanakkor azt is, hogy a tervezés szerint az összes Windows 7 kiadás futtatható netbookokon is (LeBlanc következetesen a „small notebook" kifejezést használja egyébként), s ezzel kapcsolatban tesztelőktől már több pozitív visszajelzést is kaptak, akik megfelelően tudták működtetni pl. az Ultimate verziót is netbookon, sőt a szerző maga is a Dell Mini 9 gépén a Windows XP-t lecserélte a Windows 7 Home Premiumra.

Azóta történt

Előzmények