Leteszteltük a Windows 7 első bétáját!

Start menü

Start menü

Hirdetés

A Start menü első ránézésre keveset változott, de ha jobban megfigyeljük, észrevehetünk pár hasznos újdonságot. Először is a keresési eredmények megjelenítésekor a menü kiszélesedik, így jobban áttekinthető lesz a lista, valamint a jumplistek itt is működnek, az egyes alkalmazásokkal legutoljára megnyitott fájlok egy oldalra nyíló almenüben tűnnek fel. Természetesen itt is lehetőségünk van az elemek „odaszögelésére”, ha gyakran használjuk azokat.

A leállítás gomb alapértelmezett működésének megváltoztatásához már nem kell leásnunk az energiagazdálkodási beállítások mélyére, ezt közvetlenül a Start menü tulajdonságlapján megtehetjük. A klasszikus, oldalra nyíló Start menüt kedvelőknek van egy rossz hírünk: ez a lehetőség megszűnt, a tálcagombok megjelenése azonban visszaállítható a régire.

Aero-trükkök

Az üvegszerű Aero ablakkezelő tartalmaz néhány extrát is, melyek azonban nem maguktól értetődőek:

  • Az ablakokat a képernyő jobb, illetve bal szélére húzva, azok félképernyőnyi méretre váltanak, így két gyors mozdulattal tudunk egymás mellé helyezni két ablakot, ha például azok tartalmát szeretnénk összehasonlítani. Az előző mérethez egyszerűen húzzuk be az ablakokat a képernyő belseje felé.
  • Az ablakokat a képernyő tetejére húzva, azokat teljes képernyősre méretezhetjük, és ugyanígy lefelé húzva az előző méretet kapjuk.
  • Az ablakok alsó, illetve felső szegélyére duplán kattintva azokat függőlegesen maximális méretre nyújthatjuk ki, a műveletet megismételve az ablak az eredeti alakját és méretét veszi fel.
  • Ha egy ablakot a címsornál megfogva „megrázunk”, az összes többi ablak a tálcára csukódik. Ha megismételjük a műveletet, az ablakok visszatérnek az asztalra. Ez a funkció külön nevet is kapott: „Aero Shake”.
  • A tálcagombok jumplistje oly módon is előhívható, hogy a gombra kattintva, megpróbáljuk felhúzni azt. Ez látványosabb, de nem túl kézre álló művelet, így főként az érintőkijelzős kezelésnél vehetjük hasznát, ahol értelemszerűen nincs „jobb kattintás”.
  • A tálcán és a Start menüben elhelyezkedő programokat Ctrl+Shift+kattintással rögtön emelt jogosultsági szinten indíthatjuk, és igen, ez esetben továbbra is szükséges az UAC prompt nyugtázása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények