Windows 3.1 vs. Windows 8.1: körbeértünk?

Pasziánsz, a munkagyilkos

Néhány új játékkal is kitűnt a Windows 3.1, az egyébként igen elmés Reversi helyét átvette a Minesweeper, mely könnyedebb szórakozást kínált, a Solitaire (Pasziánsz) pedig hosszú évekig a legnépszerűbb Windows alkalmazások közé tartozott. Igazi játékos alapokat (DirectX és DirectSound) csak a Windows 95 kínált, ami sikeresen meg is újította a játékszoftver-kiadás világát, a Windows 3.1 apróságai és a hasonló kis programocskák inkább az alkalmi játékosoknak kedveztek.

Egyértelmű, hogy a Windows 3.1 nem a játékőrültek platformja volt, kis apró játékszereinek fergeteges sikere a kezdeti kizárólagosságnak és az üres irodai óráknak volt köszönhető. A Windows 8.1 egy érintőképernyővel felvértezve sokkal inkább jelenthet ma előrelépést játék terén, és az egyszerű kártyázásnál vagy aknakeresésnél sokkal „munkagyilkosabb” játékokra ad lehetőséget.

Régi idők procija és mai procitortúra

A Windows 3.1-hez legalább 1 MB RAM és 80286-os CPU kellett (egy 20 MHz-es már megfelelt) és nem ártott egy legalább 20 MB-os merevlemez sem. Az EGA grafikus vezérlő volt a minimum, de a 640×480 képpont felbontásra képes VGA volt a leggyakoribb választás. A minimális RAM méret mellett keservesen lassan indult, de 2 MB-on már kezelhető volt, 4 MB-on pedig már kényelmesen lehetett használni fejlettebb alkalmazásokat is.

Érdekes módon a gépkiválasztás feladata a 8.1-es Windows kapcsán már nem olyan egyszerű. A processzornak támogatnia kell speciális utasításkészleteket (PAE/NX/SSE2/CMPXCHG16b/PrefetchW vagy AMD esetében 3DNowPrefetch és LAHF/SAHF). Ez sem a gépen, sem a CPU csomagolásán/burkolatán nem szerepel, ezért érdemes előzetesen kutakodni. Ettől eltekintve nincs szükségünk semmi különösre, egy átlagos gép ma is megfelel az aktuális Windows futtatásához, e téren a helyzet lényegében nem változott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent a Windows 8.1

    A Windows 8 tulajdonosok mától tölthetik le a régóta várt és újításokban bővelkedő ingyenes frissítést. Visszatért a Start gomb, és már indításkor is kikerülhető a csempés kezdőképernyő. A dobozos és előtelepített változat október 18-tól lesz elérhető.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.