Natív Bash, AI és Cortana a Build sztárja

Nagy csokor frissítés érkezik a Windows 10-hez, megújul a Skype és mindenki a Cortana Intelligence Suittal fog kontextusérzékeny botokat programozni.

A mesterséges intelligencia fajtái

A Microsoft Azure Tour budapesti állomásán az előadóként is megjelenő Mike Schutz (a Cloud és Enterprise divízió Cloud Platform Product Marketing ügyvezetője) egy háttérbeszélgetés során már utalt arra, hogy a redmondi vállalat jövője a felhő sikerétől függ.
Elmondta, hogy nem feltétlenül a költséghatékonyság, hanem a kiszámítható, tervezhető kiadási oldal, a folyamatos rendelkezésre állás és az optimális kihasználtság miatt választják legtöbben a felhőt, amiben néhány kattintással az igényeknek leginkább megfelelő, akár Linux alapú szervereket is létrehozhatnak az ügyfelek. Magyarországon még mindig erős a bizalmatlanság, de egyre több cég dönt úgy, hogy részben vagy egészben a Microsoft felhőmegoldását választja.
Kiemelkedő előnyt jelent a nemzetközi piac felé nyitó vállalkozásoknak, hogy a világszerte megtalálható szerverparkok révén gyors és stabil szolgáltatást nyújthatnak ügyfeleiknek. Szerinte jellemző, hogy egy-egy szolgáltatással indulva, fokozatosan veszik birtokba az Azure-ban rejlő lehetőségeket a cégek, amelyek leggyakrabban megtartják létező infrastruktúrájukat, hibrid felhőt hozva létre. Ez alól a startupok jelentenek kivételt, melyek eleve nem költenek saját vasra. A most bejelentett szolgáltatások minden bizonnyal felkeltik majd az üzleti ügyfelek érdeklődését: a Power BI Embedded május elsejéig tartó ingyenesen kipróbálható, a Microsoft reményei szerint sokan beleszeretnek ezidő alatt.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciát a Microsoftnál három jól elkülöníthető csoportra bontják, az egyikben emberek kommunikálnak egymással, miközben a gép közvetít (Skype Translate), a másodikban ember-bot társalgás zajlik a produktivitás növelése érdekében (Slackbot, Tay), a harmadik pedig a digitális asszisztensek világa, amiben Cortana botokat is segítségül hívja kiszolgálja az embert.


[+]

Nadella nem hagyta szó nélkül a múlt heti Tay-fiaskót sem, mosolyogva emlékeztetett arra, hogy kísérletezni kell, majd úgy folytatta: "olyan technológiát akarunk megalkotni, ami a legjobb az emberiség számára, nem pedig a legrosszabb".


[+]

Marcus Ash elárulta, naponta 1 millió kérdést próbál megválaszolni Cortana, bemutatójában pedig a zárolási képernyőn hívta elsőként segítségül, majd a nyáron érkező fejlesztések egy részét prezentálta: egy e-mailen érkezett számlát az asszisztens magától rögzített az MS Expense 2.0 szoftverbe, illetve Ash egy mobilról érkező üzenetre PC-ről válaszolta hogy rendben, találkozzunk holnap délben. Cortana az SMS tartalmát felismerve gyorsan létrehozott egy eseményt a naptárba, illetve az ütköző programokat későbbi időpontra csúsztatta. Természetesen illedelmesen engedélyt kért a ténykedéseire.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények