Végre rárepülhetnek a HoloLensre a fejlesztők, ha meg tudják fizetni

A Microsoft egyre többet foglalkozik az év elmúlt elején bemutatott HoloLens-szel, amelyet például a Unity támogatni is fog. Az sem volt titok, hogy idén érkezik az első verzió, amit a vállalat kifejezetten a fejlesztőknek szán, és ez a híreszteléseknek megfelelően pokolian drága lett.

Hirdetés

Fontos látni, hogy a HoloLens a Microsoft számára egy új irány kezdete, ahogy arra korábban Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója kitért. Egészen pontosan "ötéves utazásként" írta le a projektet, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az átlagfelhasználó valamikor öt éven belül veheti majd a kezébe az eszköz éppen aktuális verzióját, amely feltételezhetően már mentesül az aktuális modell korlátozásaitól.


[+]

A Microsoft HoloLens Development Edition magán a headseten kívül tartalmaz egy Clicker névre keresztelt vezérlőt, amely Bluetooth 4.1-es interfészen kapcsolódik a rendszerhez. Utóbbi egyébként nem igényel PC-t, tehát önmagában is üzemképes, de a programfejlesztéshez már szükség lesz egy Windows 10-et futtató masinára, amire fel van telepítve a Visual Studio 2015 is, illetve opcionálisan a Unity.

A fejlesztői verzió specifikációját is kiadta a Microsoft. Ez alapján a sokat emlegetett HPU, azaz a Microsoft által tervezett holografikus processzor 32 bites Intel architektúrára épül, de ezen belül még nincs tisztázva, hogy ez kompatibilis-e az x86-tal. Mivel a Santa Clara-i óriáscég ezt megrendelésre készítette, így nincs kellő információ arra vonatkozóan, hogy a kérdést eldönthessük. Az azonban biztos, hogy az Intel ma már nem ragaszkodik az x86-hoz, ha a célpiac érdekeinek ez nem kedvező, tehát a 32 bites Intel architektúrára jelen formában bármit jelenthet. A HoloLens rendszermemóriája egyébként 2 GB-os, míg az adatokat egy 64 GB-os flashmemória tárolja. A Microsoft lapkájában van még IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és a már említett Bluetooth 4.1-es LE modul.

Az 579 grammos futtató HoloLens rendelkezik egy micro USB 2.0-s aljzattal, amelyen keresztül a beépített akkumulátora tölthető. Az üzemidő szempontjából a fejlesztői verzió nem kedvező, mivel feltöltés után nagyjából 2-3 óráig lehet csak használni. A rendszer részei még a kamerák, amelyekből négy pásztázza a környezetet, egy érzékeli a mélységet, egy 2 megapixeles egység pedig szolgáltatja a szükséges adatokat a mixelt valóság létrehozására. A kamerákat kiegészíti még négy mikrofon, amely a környezeti zajokat érzékeli, és mellettük van még egy környezeti fényt érzékelő szenzor, valamint egy teljes szenzorcsomag. Utóbbi tartalmazza a giroszkópot, a gyorsulásmérő, valamint a magnetométert. Mindemellett nem elhanyagolhatók még a beépített hangszórók sem.

A HoloLens kijelzőtechnológiáját két darab, 16:9 képarányú, HD-s holografikus lencse képzi, amelyek 2,3 millió fénypontot tudnak megjeleníteni, ami tulajdonképpen megfelel az eszköz felbontásának. A kijelzőtechnológia ívmértékenként 2500 fénypontot sűrít. Valószínűleg a kijelző szempontjából fejlődik majd a legtöbbet a HoloLens, mivel innen erednek az aktuális változat legnagyobb limitációi.

A 3000 dollárért előrendelhető Microsoft HoloLens Development Edition kiszállítása március 30-án kezdődik meg. Az egység Windows 10-et futtat, amelyen a Microsoft univerzális áruháza is megtalálható, illetve maga az operációs rendszer a HoloLens igényeinek megfelelően van módosítva, megkönnyítve az egység kezelését.

Azóta történt