Natív Bash, AI és Cortana a Build sztárja

Nagy csokor frissítés érkezik a Windows 10-hez, megújul a Skype és mindenki a Cortana Intelligence Suittal fog kontextusérzékeny botokat programozni.

Natív Bash, HoloLens

Kevin Gallo azt ígérte, 1000 új innováció és funkció kerül a Windows 10-be az évfordulós frissítésen keresztül, majd hangos tapsot és éljenzést kiváltva bejelentette a natív Bash érkezését Windowsra - ekkor már ismerősen csengett a "legyen a Windows a fejlesztők otthona" jelmondat.

Ha már lúd, legyen kövér alapon bejelentették az asztali alkalmazás konvertert (Win32-UWP), amiről szerényen csak annyi hangzott el, hogy ezzel a már létező 16 millió Win32 szoftver könnyedén bekerülhet a Windows Store kínálatába, ami végre tényleg egységessé válik, Cortana pedig Xboxon is megjelenik.


[+]

Alex Kipman azzal nyitott, hogy a mai naptól az MS teljesíteni kezdi a HoloLens előrendeléseket, majd a tavalyi Builden bemutatott "proof of concept" orvosi oktatóhologramról árulta el, hogy mára valósággá vált, létező kész programmá lett. Egy Skype-on bejelentkező "robot professzor" segítségével rövid konzíliumot tartott a Case Western Reserve Egyetem színpadon lévő oktatója és két növendéke, miközben együtt birizgálták a kiterjesztett valóságban lebegő agyat.

Beszélgetés, mint platform című előadásával tért vissza Satya Nadella, aki a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás terén három szereplőt vizionál: az embereket, a digitális asszisztenseket és a botokat. Ehhez szerinte a következő dologra van szükség: a gépeknek meg kell érteni az emberi tapasztalatokat és élményeket, megbízhatónak, inkluzívnak és tisztelettudónak kell lenniük.

A Microsoftnál úgy látják, az új felhasználói felületet (UI) maguk az emberi nyelvek jelentik, ezért a fejlesztések is ennek megértésére, segítésére irányulnak (Cortana, Skype Translate, Tay - amiből sokat tanultak és most újraterveznek). "Mindez nem szólhat az ember VS. gép megközelítésről, ennek az ember a géppel mentalitást kell követnie" - mondta Nadella.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények