A Microsoft felvásárolja a Xamarint

Ballmer távozása óta pozitív folyamatok indultak be a vállalatnál, ami egyre nyitottabbá vált. A .NET megnyitása és az ingyenes Visual Studio után újabb nagy lépést tesznek a redmondiak.

Évek óta működött együtt a két vállalat, 2014. óta kifejezetten szoros a kapcsolat, az akvizíció lehetőségéről rendszeresen pletykáltak is szakmai körökben, végül most szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy ennek is eljött az ideje. A részleteket nem hozták nyilvánosságra, de a Wall Street Journal úgy tudja, 4-500 millió dollárt fizethet a Microsoft a platformfüggetlen mobilalkalmazás-fejlesztő környezetet készítő Xamarinért.

A Mono mögött álló cég 2014. végén került igazán közel a Microsofthoz, a novemberi Connect fejlesztői konferencián már komoly eredményeik voltak: 20 ezer céget sikerült elérniük, melyből 100 a Fortune 500-as listáján is szerepelt. A keresztplatformos fejlesztéshez szükséges eszközök az iOS és Android szoftverek Visual Studióban történő programozását is segítették.


[+]

A Microsoft duplán jól járt a mostani megállapodással, hiszen nem csak 1,3 milliós fejlesztői bázis került elérhető közelségbe, de a Xamarin által tavaly októberben felvásárolt RoboVM is hozzájuk kerül. Így a natív Android és iOS fejlesztési platform a C# mellett Java alapokon is elérhető kliens-szerver és felhő-okostelefon viszonylatban is. Ez az IDC becslése szerint további 5-7 millió potenciális fejlesztőt jelent.

Kérdés, hogy mi lesz a Xamarin (és RoboVM) eszközeivel, de a Visual Studio és Team Services, illetve az Azure együtt már igen jó lehetőségeket nyit meg a Microsoft előtt. Részleteket az áprilisi Microsoft Build konferencián és a Xamarin Evolve közben árulnak majd el a felek.

Úgy tűnik, ma provokatív napot tartunk: egyszerűen nem bírom ki, hogy ezt a Ballmer-videót kihagyjam az anyagból. Szóljon tehát a Developers a 350 fős Xamarin csapat előtt tisztelegve!

Azóta történt

Előzmények