30 éves a Commodore Amiga

Amiga forever! De melyik, kinek és mennyiért?

Felmerül a kérdés, hogy ha az Amiga anno sokkal olcsóbban nyújtott többet, akkor ma miért PC-ken dolgozunk? Fejlesztésekor és megjelenésekor még éreztette hatását a videojáték ipar bukása, ide épp senki sem akarta dönteni a pénzt. Később a marketing sem sikerült a legjobban, a Commodore erőltette, hogy az Amigát üzleti számítógépként reklámozzák , de akkor még nem álltak rendelkezésre kellő mennyiségben üzleti szoftverek. A cég sok pénzt vesztett a PC-s próbálkozásokkal is. A további Amiga modellek nem tudták megismételni a technológiai ugrásokat, sok téren felzárkózott a Mac és a PC, végül az Amiga üzletileg talaját vesztette. Többször is megpróbálták újra kiaknázni a márkanévben rejlő lehetőséget, ám ez mindeddig csak részben sikerült.

Ugyanakkor a rajongók komolyabban foglalkoznak ma az Amigával, mint valaha, ráadásul nem csak külföldön. Több klub is működik az országban, az amigaspirit.hu-n hírek is megjelennek a témában és július 11-én megrendezik a hazai Ami Cont is. Több külföldi, nyomtatott magazin foglalkozik a retro IT-vel és ezen belül az Amigákkal, sőt magyar nyelvű lap is jelenik meg rendszeresen Amiga Mania címmel, benne modern kiegészítő/helyettesítő hardverekről és új szoftverekről szóló cikkekkel.

Amiga Mánia magazin, online ingyenes, papíron rendelhető.
Amiga Mánia magazin, online ingyenes, papíron rendelhető.

Akit elkapott a retro-láz és nem okult Mibe kerül neked, hogy szereted a retrót? cikkünkből, az néhány tízezer forintos áron ma is vásárolhat működő gépet, legolcsóbban (20 ezer forintos nagyságrend) talán egy Amiga 500-as szerezhető be, amivel a floppys (még inkább kis bővítéssel floppy-emulátoros) játékok, szoftverek világában merülhetünk el. Aki teljesítményben és bővíthetőségben maximumra vágyik, az jobb, ha felhajt egy Amiga 1200-at, de ez extrák nélkül is 50 ezer forintba fájhat.

Amiga 500 Plus, jelenleg talán a legjobb vétel.
Amiga 500 Plus, jelenleg talán a legjobb vétel.

Ha van egy kis pénzünk és egy alkalmas PowerPC alapú Mac-ünk, akkor megcélozhatjuk a modernizált AmigaOS-t, ez viszont önmagában sem olcsó. Hogy abszolút méltó, az ősi Amiga szellemnek megfelelően újratervezett vasat tehessünk alá, ahhoz viszont már nagyon a zsebünkbe kell nyúlnunk, nem árt hozzá nyerni a lottón. Az A-EON bírja a jogot, hogy olyan modern, PowerPC CPU architektúrájú hardvereket forgalmazhasson, melyek futtatják az AmigaOS 4-et és a kompatibilitási és emulációs rétegeknek köszönhetően az eredeti, Motorola 68000-es családra írt szoftvereket is. Legújabb, ma is rendelhető termékük az AmigaONE X1000, mely egy jól felszerelt modern toronyházra emlékeztet, USB csatlakozásokkal, HD megjelenítéssel, optikai meghajtóval, 8 csatornás HD hanggal. Eléggé exkluzív termék, billentyűzettel és egérrel közel háromezer euróba kerül.

Amiga One X1000, 3000 euró. Szinte ingyen van.
Amiga One X1000, 3000 euró. Szinte ingyen van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Íme a PET, a Commodore okostelefon

    Túlzás lenne azt kiáltani, hogy a Commodore visszatért, az olasz tervezésű, felső-középkategóriás PET mindenesetre a legendás márkanevet viseli, és elég jól fel lett szerelve.

  • Az Apple klasszikus gépei láthatóak egy új kiállításon

    A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és Nagy Károly magángyűjtő mutatnak be ritkán látható, érdekes tárgyakat az új időszaki kiállításon.

Előzmények