Retro reinkarnációk

Régi kedvencek nyomán

Ki ne emlékezne arra a régi, mai szemmel elhanyagolható teljesítményű számítógépre, amin elsajátíthatta a kockulás alapjait? A mai 30-as és 40-es éveikben járók zöme 8 bites gépeken tanult, magnókazettát vagy akár orsós magnót hallgatott, no és bakelitet (ami mellesleg cseppet sem letűnt média, a CD-vel ellentétben a vinyl eladások felfelé törnek.) Néha jó lenne újra játszani a régi játékslágereket, csakhogy ma már egyre drágábbak a valódi, nyolcvanas évekből származó ikonikus eszközök, különösen, ha olyat szeretnénk, ami működik is. Nosztalgikus érzéseinkkel szerencsére nem vagyunk egyedül, a retro rajongók kedvéért sok régi termék kelt már új életre, némelyik mai kütyü igen hatékonyan ötvözi az ódon hangulatot a legmodernebb szolgáltatásokkal.

Sosem feledjük az ősi nyolcbiteseket, amiken első BASIC programjainkat pötyögtük be, elmélyedtünk az assembly nyelvben vagy csak simán játszottunk. A Commodore 64 volt itthon az egyik legnépszerűbb 8 bites, a kor viszonylatában igen jó hangjának, grafikájának és a túláradó játékszoftver kínálatának köszönhetően. Ha ugyanazt a játékélményt szeretnénk, nem feltétlenül kell emulátorhoz nyúlnunk, a C64 DTV egy joystickba építve tartalmazza a régi gép megújult, egylapkás változatát és 30 játékot ROM-ba égetve. Négy ceruzaelemmel kelthetjük életre, és persze egy tévére is szükségünk lesz. Olyannyira teljes C64 funkcionalitást nyújt a C64 DTV alaplapja, hogy ügyesebbek sok egyebet (pl. eredeti floppy egységet) is építhetnek köré. Ha az Impossible Mission, az Uridium vagy a California Games számunkra jól csengő nevek (a halhatatlan International Karate csak az NTSC kiadásban található meg), akkor érdemes lehet beszerezni egyet a DTV PAL tévénormához igazított változatából – sajnos erre csak használtan van esélyünk. A 2004-ben és 2005-ben piacra dobott mindentudó joystick modellek ugyanis ma már csak elvétve, használtan kaphatóak, érdemes figyelni az aukciós oldalakat, és persze mindig reménykedhetünk egy újabb gyártási ciklusban.

Néhány napja zárult le sikeresen az a Kickstarter projekt, melynek célja, hogy felidézze és új tartalommal töltse meg a Sinclair ZX Spectrum nevet. A ZX Spectrum Bluetooth-ot maga a brit Elite Systems Ltd. indította útjára, a cég a 8 bites korszak néhány eredeti játékának (Blue Thunder, Kokotoni Wilf) és számos konzol átirat (pl. Bomb Jack) elkövetésében vétkes.

Egy olyan Bluetooth billentyűzetről van szó, mely megszólalásig hasonlít az eredeti, gumibillentyűs Sinclair ZX Spectrum gépre, persze maga a Spectrum hardver nincs benne, viszont stílusos beviteli eszközül szolgál. Először iOS-re készítik el az illesztő alkalmazást, mellyel kezdetben iPhone/iPad retro játékcsomagokhoz lesz használható. Később Androidra és Windows Phone-ra is megjelenik majd a szoftver, innentől emulátorokhoz is használható lesz. Kompatibilis lesz a cég 26 játékot magában foglaló, már megjelent ZX Spectrum: Elite Collection termékével is. A ZX Spectrum: Elite Collection két font alatti árát látva az a tippünk, hogy valószínűleg nem kerülnek majd túl sokba az új játékok. Maga az újraéledt Spectrum 40-50 fontért lesz kapható majd, talán még idén.

Egyébként nem ez a cég első Kickstarter projektje. Sajnos az ikeás rendszerű, otthon összerakható Porta Pi retro arcade konzol ház (Raspberry Pihez) nem érte el a kitűzött célösszeget, de a REVIVAL szoftverprojekt igen. Utóbbi a támogatókat összegtől függően megjeleníti egy új, de régi retro játék elemekből építkező arcade játék stáblistáján, vagy magában a játékban, plusz további lehetőségekhez juttatja a szent célra többet áldozó támogatókat (szintet tervezhetünk a játékban, belépőt kapunk retro kiállításra, stb.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények