Új hozzászólás Aktív témák
-
beci43
senior tag
Az Atari/Amiga ha jól tudom 16 bites volt a kezdetekben.
-
Videoton TVC-m van is, volt is, meg is érne egy misét
Mutogatni való hater díszpinty
-
nji
aktív tag
-
akaido
addikt
[ Szerkesztve ]
Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.
-
Syl
nagyúr
'85 közepén? Amikor Traimel már elárasztotta a piacot az 520ST-vel, a Commodore meg az 1000-es Amigával szerencsétlenkedett? Nagyon elkésett.
És igen, a sprite hiánya is nagy probléma volt. Pont az Amiga-AtariST párharcot is a sprite-ok döntötték el. Hiába jött az Amiga 500 két év késéssel, hiába volt neki (még monitoron is) sokkal vacakabb képe, mégis tarolt és az akkori játékpiac királya lett.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
jFox
addikt
Nem kis nosztalgiával olvastam végig a cikket.
Ez volt a 2. számítógépem, 91-ben vették szüleim egy ZX81 utódjaként.
Szerencsére, mert mindkettőben Z80-as proci volt, így nem kellett újra tanulnom a programozását.
Jó kis gép volt, átlátható,könnyen programozható.
Ami nekem volt hozzá: magnó természetesen, 2db joy (az egyik C64-ről lett átalakítva, a másikat öcsémmel barkácsoltuk ), PC gombos billentyűzet (ezt az Enterpress-ből rendeltem), 3,5" Floppy meghajtó, ASMON kártya.
Még az egyik demónkat is megtaláltam az ep128.hu oldalon, amit egy barátommal alkottunk. (Elite Demo) Emlékszem még egy játékot is akartunk akkor írni, az Amigás XProject mintájára, de csak a beharangozó demóig jutottunk, de az sem lett kiadva. Már a 90-es évek közepe felé elég keves maradtak Prise-osok, nem volt sok értelme már akármit kiadni erre a gépre.
Mindenki vagy PC-re vagy Amiga-ra váltott.
Én PC-re a munkahelyem miatt. De érdekes, hogy PC-n már nem éreztem kéztetést a programozás iránt.
Pedig itt aztán van mindenféle magasszintű nyelv, amivel sokkal könyebb lenne, de már elszállt a varázs.Nekem a Deviants volt a kedvenc játékom meg az öcsémmel a Target Renegade-ot nyomtuk.
Meg volt még egy játék, aminek nem jut eszembe a címe. Shot em'up jellegű játék volt és a BAM (egyébbként miskolci) csapat csinálta. Olyasmi volt mint linux-on a Chromium.--==<< ...csütörtökön a lényeg, hogy egyet alszom és péntek! >>==--
-
Azért 1987-ben már volt IBM PC. Igaz, a rendszerváltás előtt még Cocom listán stb.
De Svédországba disszidált apukájú osztálytárs révén azért már akkor is láthattam PS/2-t; el is csodálkoztunk a Spectrumhoz képest óriási házon, illetve a legózható alkatrészeken (videokártya, soros/párhozamos kártya, floppy vezérlő, MFM vezérlő).
Az Enterprise anno nagyon tetszett, de már akkor is érezhetően későn jelent meg. Itthon a legfőbb vonzerejét a benne levő Spectrum-emulátor jelentette, "rendes" billentyűzettel.
A tej élet, erő, egészség.
-
horatio
tag
Nekem is ez volt az első gépem ... imádtam ... tökéletes volt arra, hogy megfertőzzön az informatika világával.
BASIC-je hihetetlenül jó volt.
Az első PC-m megvásárlásáig használtam (ha jól emlékszem 1992-ig.)Ki emlékszik még az ESCOM PC-kre? Egy 386-os gépre lett cserélve matematikai co-processzorral felvértezve.) :-)
Két nap az élet, három nap a karnevál.
-
törölt tag
háát.. úgy emlékszem, a gombjai rohadt kemények voltak. Lehet Tanner néha zöldre váltott és ahhoz kellett
-
Z_A_P
addikt
Volt hozza egy program, amivel a sajat BASIC programod lehetett ASM "atforditani". Valami 4 lepesben futott le, sokszor hosszu percekig (orakig?), de utana hatalmasat gyorsult a programod, akar tobbszorosere is!
Szerk: MEGVAN! Zzzzip
[ Szerkesztve ]
OK
-
ROBOTER
addikt
Második saját tulajdonú gépem volt, rengeteget programoztam rajta assemblyben, BASIC-ben, picit LISP-ben.
Sok mindenre lehet fogni a sikertelenségét, de aki tájékozotott volt C64 vonalon és esetleg programozott is, az megérti, hogy az egyik legfontosabb ok a hardveres grafikai "gyorsítás" minden hiánya volt.
Hiába volt a C64-hez képest 4-szeres az órajel, a Sprite-grafikát ez sem tudta pótolni. Márpedig az akkori játékokban ennek kulcsszerepe volt. A C16/+4 vonal is ezért volt hátrányban, pedig ott is dupla órajel volt. És erre az Amiga rátett még egy lapáttal a megnövelt Sprite mérettel és számmal.
Késve és drágán jelent meg hozzá a joystick, és a magnó-only (egy darabig) sem segített rajta.
-
szalai56
senior tag
Jó cikk, köszönjük.
Amiga1200; http://amigos.amiga.hu/szalai56/
-
Badb0y
addikt
Basszus, nekem van egy ilyenem Sosem tudtam mi a neve, csak, hogy enterprise
Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
-
pch
senior tag
Írtam rá "windows" progit basic-be
Volt memóriabővítő, floppy, egérkártya, romkártya, külső bill. Jó kis gép volt.http://sb-soft.hu - "A" számlázó
-
TIT
veterán
Ja igen
Én meg húgommal hazafele veszekedtünk,hogy wriggler vagy beach-head...hát egyik se mert mi se tudtunk angolul 15 évesen és nem tudtuk,hogy indul.
Másnap vissza az otthon áruházba aztán a srác elmondta,hogy a "j"a joystick stb.
Eggs of death az nagyon idegőrlő játék volt az R-type-al együtt.Persze az R-type-ot meg a többi AA-s játékot be se hozták,de biztos 500.- felett lettek volna.
Pont lábadoztam és úgy mentem el megvenni a turbo rudit jó kis játék volt,az áttöréssel együtt.
Ja a wriggler gyári hibás volt,mert az egyik résznél becsíkozott és restartolt a gép.
Star wars-os nekem is meg volt.
Batman se volt semmi,250 db.-ot szedj össze a batmobilból jó kis darabok lehettek mert párat ha találtam.
Most hírdettek 30-ért hiányosan magnó nélkül. -
morzsa
aktív tag
Csak engem emlékeztet kísértetiesen a "Halt and catch fire" első szezonjára a történet?
https://linktr.ee/wbteam21
-
TaliGa
aktív tag
Sajnos már nincs meg, dobozostul odalett, sőt a kapcsos kézikönyv és a demokazi is vele együtt üdvözült állítólag. Egy darabig erősködtek, h megjavíttatják - bár én inkább lebeszéltem őket, aztán jött az idő homálya, és pár év múlva kinyögték, h a házfelújításnál ez is ment a kukába.
"So say we all"
-
Zoz
őstag
Igen, az első fotókon még nem volt színes a CPC
Korábban már tele volt a sajtó vele, hogy jön egy szuper új gép (az EP), szürke házban, szürke, zöld, kék, piros gombokkal. Ami nem jött ki időben, erre megjelent CPC464 szürke házban, szürke, zöld, kék, piros gombokkal...[ Szerkesztve ]
-
TaliGa
aktív tag
Nekem is volt egy ilyen. 87-ben a Centrumban vettem egy C16 árából. Beach Head-et és valami Star Wars játékot (a Halálcsillag felszínén lehetett repkedni) nyúztam rajta sokáig. Emlékszem sehol nem lehetett joy átalakítót kapni, és egy könyvesboltban találtam - a vicc, hogy ezt az egy alkatrészt árulták, semmi más műszaki cikket.
R-Type közben hányszor szét kellett kapni, mert a beépített joystick 4 irányú támaszából, ami arra a gumigyűrűre feküdt, mindig elgörbült egy láb, és elveszett egy irány . Szerettem na, de aztán egy rokon kölcsönkérte, és kialudt a fénye. A magnóját viszont őrzőm xD"So say we all"
-
Luzso
tag
Annyira kezdő voltam hogy nem jöttem rá, hogy a Madonna zene utáni fájl volt a játék, külön be lehetett azt is tölteni
Valamint az első játékom az Eggs Of Death volt, a végén kiírta hogy: press space bar to begin. Fejvakarás, kis számítástechnikai szótár előkap.
Press-nyomda,újság,nyomni.
To-hoz hez höz.
Space-űr,szóköz.
Bar-nyomógomb.
Begin-kezdés,kezdet.
Namostaztán perfekt ánglius és gépguru leszek, gépkönyv elő. Húvazze, erre nincs ráírva melyik a szóköz...
Reset és játék újratölt, míg egyszer véletlenül megnyomtam azt a hosszú gombot és tádámm, újraindult[ Szerkesztve ]
XBox: TannishComa036, LG G3
-
Povi_
csendes tag
hát ja...
a bukását nem a tudásának köszönheti, hanem a majd' 2 éves késésnek... Ha jól tudom, a CPC sikere (részben) annak is volt köszönhető, hogy mivel előbb piacra dobták, mint az EP-t, és kinézetben eléggé hasonlított rá (szép színes gombok), az emberek ezt vették az EP helyett.
Néhány korai játék egyébként CPC átirat (pl. a Cauldron, Wriggler), sőt a 2000 utáni átiratok is CPC-ről vannak (emelett létezik már szoftveres CPC emulátor is EP-re, a CPC-s játékok kb. 10%-a mindenféle módosítás nélkül fut rajta).*** Speicherplatz zu klein
-
Tesztelo.hu
senior tag
Mi még ilyenen kezdtünk tanulni programozni a Szent László gimiben 92-ben(!)
-
Saccco
nagyúr
Leginkább arra emlékszem, hogy szerettem.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Syl
nagyúr
Tisztában vagyok a két gép közötti különbséggel Azért is írtam, hogy csorgott a nyálam.
De a piacon akkorát bukott... Amstrad CPC6128, C128 és Spectrum 128 ellen indult a piacon, ami kb. a "féllábú tengerész a s*ggberúgó versenyen" esete[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Luzso
tag
Istenem, amikor a Nautilus majd' 8 percet töltött...
Csííííííp.kr. csíííííbrrrrbgzzzzrrrrssss...XBox: TannishComa036, LG G3
-
Povi_
csendes tag
A Spectrum-nál sokkal jobb gép volt (és ezt most elfogulatlanság nnélkül mondom).
Az ep128 egyetlen hibája a nem létező szoftverek voltak. :-(
Az EP-n elérhető játékok 80%-a Spectrum átirat.
Viszont volt rajta CP/M, így üzleti (irodai) alkalmazások is futottak rajta (pl. dBase, Turbo Pascal). És mivel a lemezes rendszer kompatibilis volt az MS-DOS-szal (minden trükk nélkül olvasta a PC-n formázott lemezeket), meg is volt az egyszerű átjárás a PC és az EP között.*** Speicherplatz zu klein
-
gabor7th
addikt
Örültes volt a fejlődés... Azok akik nem fiatalon élték meg elég rémálom lehetett ennyi újat tanulni.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
Syl
nagyúr
85-ben Spectrumosként csorgattam a nyálam az Enterpise után. Aztán kiderült, hogy a gép füstje nagyobb volt a lángjánál...
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Povi_
csendes tag
Jó cikk!
A találkozón én is ott voltam, Bruce dedikálta a BASIC felhasználói kézikönyvemet :-)Az egyik legrészletesebb leírás itt található az EP történetéről:
http://ep128.hu/Ep_Hardware.htmÉs a kedvenc állásajánlat-hirdetés a korszakból: :-)
[ Szerkesztve ]
*** Speicherplatz zu klein
-
floatr
veterán
Megvolt.
Érdekes élmény volt, amikor Digitális Áramkörök tantárgyból szigorlatoztam, az ultimate bónusz kérdés a Z80-as megszakításkezelésével kapcsolatos volt, amit álmomból felkeltve is tudtam már addigra
-
TIT
veterán
A pc sehol nem volt még '87-ben,a c-64-esekkel kellett vitatkozni melyik a jobb.
A pc-t az amiga odaverte '95-ig.
Én 10 éve adtam el 19-ért mindennel.
A gond az volt,hogy csomó spectrum átirat volt gyenge graffal(főleg a színek miatt)
Beach head,wriggler,sorcery,magicball(főleg a zenéje)enterball még mindig jók.Mennyit üvöltettük az úttőrőbe
Dan dare is,target renegade is,de ezek csak kintről. -
iMaverick
addikt
Nekem is! Bár inkább a bátyámé volt, lévén ő vette. Én csak csapattam rajta a C64 portokat. Valahol akkor tájt kezdtem ilyen "kanapé majom" lenni. (Bocsi, nem sértésnek szánom senki felé, az angol "coach potato"-t próbálnám magyarosítani.)
Mondjuk sajnos az éleslátásom rá is ment erre a hobbira, de hát ilyen ez a popszakma.
"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)
-
Egri Imre
csendes tag
Nekem anno csak egy rövid ideig volt, amit sajnáltam is. Most már van belőle otthon több működő darab is és sikerült SD interfész kártyát is szerezni hozzá, innentől igazán boldogságos a dolog
[ Szerkesztve ]
-
Luzso
tag
Az első számítógépem, 1987-ben kaptam, akkor volt 16.900 ft magnóval.
Még mindig megvan és ami fontosabb hogy működik is[ Szerkesztve ]
XBox: TannishComa036, LG G3
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Trollok komolyan
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Futás, futópályák
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen TV-t vegyek?
- A KOReader ebook olvasó program
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- 10db bontatlan, 1M Ft-os gép - Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 érintő
- Dell 5500 Laptop 15,6" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 16Gb/256GB SSD/HDMI/USB-C/CAM 1Év Gari 27% Áfás!
- Ayaneo Pocket S android kézikonzol
- HP 640 G4 Laptop 14" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 8Gb/256GB SSD/HDMI/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfás!
- AirPods 4 sima és aktív zajkioltásos - bontatlan, 1 év Apple garancia