Az Enterprise 128 története

Egy gép, ami sokat tudott, de még többet késett. A PC letarolta a piacot, hiába a fejlett kép- és hangalkotási képességek.

Történelem

Idén 30 éves a világ egyik legérdekesebb 8-bites mikroszámítógépe, az Enterprise 128. A nagy elánnal fejlesztett gépre túl sokat kellett várni, ez az üzleti bukását is okozta. A megmaradt készlet nagyrészt hazánkban landolt és sokak életét tette szebbé a 80-as évek második felében.


[+]

Mintegy 30 éve, 1985. májusában jelent meg az első Enterprise 128-as gép kereskedelmi forgalomban, de története kicsit korábbra, 1982-re nyúlik vissza. Ebben az évben indult útjára (egyebek között) a Sinclair ZX Spectrum, mely hamar sikert aratott Nagy-Biratanniában és világszerte. A Sinclair példáján és a kecsegtető piaci lehetőségeken felbuzdulva egy hongkongi befektetői csoport tervezőt is kivitelezőt keresett egy új személyi számítógép elkészítésére. Le is szerződtek az angliai Intelligent Software (IS) céggel, akik addig szoftvereket és sakkszámítógépet készítettek. Az IS vezérkara megalapította a Samurai Worldwide céget, melynek vezetésében helyet kapott Robert Madge is, aki technológiai-fejlesztési igazgatóként igen meghatározó formálója volt az új gépnek. Egy 1983-as interjúban Magde elárulta, hogy kezdetben a ZX Spectrum riválisában gondolkozott, de aztán be kellett látnia, hogy mire elkészülnének, addigra üdvöskéjük rég túlhaladottá vált volna. Az ellentétes irányba indultak hát és megcélozták az elképzelhető legjobb otthoni gép eszményét.

A hardver főtervezője Nick Toop volt, aki egy Z80A mikroprocesszor köré szervezte a gépet, egyrészt mert ez egy fejlett 8-bites CPU volt, másrészt az akkori üzleti szoftverek zöme CP/M operációs rendszeren futott, ami megkövetelte a Z80-at. Már ezekben az alap tervekben is 64 KB RAM szerepelt és már ekkor látszott, hogy a minden eddigi mikrogépet megszégyenítő grafikához és hanghoz sajnos nem lesznek megfelelőek a már kapható vezérlőlapkák, ezért egyedi chipek tervezése mellett döntöttek. A Nick névre hallgató videovezérlőt Nick Toop, a Dave hangvezérlőt és memórialapozót Dave Woodfield tervezte.


[+]

Hazai vonatkozású érdekesség, hogy a Videoton 1984-ben megvásárolta a két extra lapkát még nyomokban sem tartalmazó gép licencét és a hazai mérnökök az IS szakembereinek segítségével megtervezték a szocialista blokkban kapható alkatrészekből kivitelezhető Videoton TV Computert, mely maga is megérne egy misét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények