Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
senior tag
válasz Egri Imre #21 üzenetére
Szia! Egri Imre
Köszönöm az írásodat.
Van egy szlogenem az Amiga él és élni fog, hát szerintem igazam lehet ha emlékszünk rá.
A több év eltelte után sem tudom elfelejteni az öreglányt és így is mard.
Emlékszem a klubnapokra is mindmáig sohasem felejthető hangulatára, készülődés otthoni felcuccolásra és odaérkezésekre.
A sok sok beszélgetésre és a segítőkész emberereket sem hagynám ki a soraiból sem.
Hogy miért mert komoly műszaki tudással rendelkező emberereket is sikerült megismernem hardveresen és szoftveresen is.
A pc-vel nem szabad öreglányt összehasonlítani hardveresen sem, mert Amiga az Amiga és...
Az oprendszere jól eltalált szerintem, remélem nem lámaiság.
A játékokban és a programokban is volt és van fantázia.
A gép hardveres hangcsipje nagyon jól szól ha igényesen van készítve a zene is.
A gépet saját készítésű csöves erősítőmre kötve így használom mai napig is.
A szomszédom akkoriban aszt hitte hogy hifitornyot vettem és megkérdezte melyik előadólemezét hallgatom.
A válaszom csak az Amigám szól, kérdezte nem adnám el neki én nemet mondtam rá.
Zx spectrum-on és A500-on kezdtem rev6 verzióval és nemrégen nagy örömömre vágyálomként sikerült végre A1200-ig eljutnom továbbjutni már esélytelennek látszik.
Akkoriban A500-volt az első komoly gépem, amit bővítés miatt kellet szétszednem valami forrasztást kellet csináljak magamnak is memóriabővítés miatt.
Klubtagoknak és csakis megbízható embereknek is segítettem ebben ami jól is sikerült és működik is a mai napig is.
Javításért sohasem fogadtam el anyagiakat nem üzletelni akartam.
Cserébe sok sok önzetlen segítséget kaptam mert tanulhattam másoktól mit hogyan lehet módosítani vagy kijavítani valamit és így mindenki jól járt így.
Az Amiga bővítésein hardveresen még most is mai-napig is folyik a küzdelem, mint már régebben olvastam is nem régiben.
A "CSAK" szót idézőjelbe teszem, mert nem megfizethető áron árulják ujj cuccaikat is.
Ez volt régen is az üzleti probléma okozója hogy nem ülhetünk most is, új mai fejlesztésű Amigáink előtt.
A "Commodore" baklövései egyike volt a sok közül hogy nem terjedt el a gép így is lett a vége sajnos.
Amiga boldog szülinapot és a fejlesztő csapatának is.
Üdv,
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
gPoint
tag
Köszönjük Mr Miner! Kár, hogy nem úgy alakultak a dolgok ahogy szerettük volna...
-
SunMount3r
nagyúr
Nekem csak C64-em volt annak idején, de mindig is áhítoztam egy Amiga-ra. Áhítozva néztem az újságokban a snapshot-okat és mondhatni ez volt akkoriban az egyik gyerekkori álmom. 35K körül volt a 90-es években az ára egy 500-nak vagy egy 500+-nak használtan, ami akkor igen szép összegnek számított.
Amúgy én inkább 500+-t szerettem volna, mert volt egy rövid korszak amikor néhány új cucc már csak erre jelent meg (a kickstart miatt ugye). Próbáltuk még a C64-et cakkustól-pakkostúl is eladni ezért, pont ezen az áron, de ez kb. esélytelen volt (olcsóbban meg nem adtam ).
Aztán nem lett semmi az egészből és rövidesen jöttek a PC-k, amik szerintem 3D-s képességeikkel tűntek ki a Commodore gépek mellett, végül, bár jóval később én is átnyergeltem (első PC-m egy 486DX2 volt). Úgyhogy az 500+ álma annyiban maradt, de még nem veszett el, a mai napig itt dédelgetem magamban, talán egy szép napon...
Ez az Armiga Project igen ígéretesnek tűnik, lehet majd ez lesz a befutó...
-
RyanGiggs
őstag
Nálam az Amiga korszak kimaradt, bár hallottam róla akkoriban.
Emlékeim szerint '87 környékén mikor 6-7 éves voltam, apám és a bátyám ment ki Bécsbe busszal venni egy C64-et. Én is nagyon szerettem volna menni, de nem engedtek, anyámmal otthon kellett maradnom.. tűkön ülve vártam őket. Egy 10 éves barátságot kötöttem a Commodore-ral, egyfolytában játszottunk vele a bátyámmal. '96-ban 16 évesen egy haveromnál ismertem meg a Wolf3D és Doom nevű játékokat, ott döntöttem, hogy váltanom kell PC-re. Váltottam is egy 386-osra! Onnantól zárult le a C64-es korszakom, és kezdődött el a PC-s szerelem, és tart a mai napig is! Még mindig majd annyit játszom mint gyerekkoromban, asszonykám a falnak is megy ettől. De hát mivel is kapcsolódhatnék ki a napi meló után, ha nem egy jó gameleléssel? A Barátok Közt valahogy nem köt le! Szerintem még 70 évesen is fogom nyomni a játékokat ezerrel, bár akkor érzésem szerint ennél sokkal többet, mivel addigra már nyugdíjas leszek, és időm lesz mint a tenger! -
Lord Myn
senior tag
Dehogynem, voltam Roland hangkártyák már az 1980-as évek végén, csak méregdrágán...
Ne keverjük a szezont a fazonnal... A '80-as évek végi Roland kártyák ún. LA szintézist használtak a hangok előállítására, ami a ROM alapú wavetable-nek és az FM-nek volt egyfajta keveréke.
De még a '91-es Roland SoundCanvas és társai is ROM alapú wavetable szintik voltak, azaz nem sampler-ek.
Úgyhogy ez igaz, nem nagyon volt a GUS előtt, az Amigához hasonló sampler szinti a számítógépekben.
[ Szerkesztve ]
"War does not determine who is right - only who is left."
-
kpal
nagyúr
Isten éltesse! Meg kell becsülni az ilyet.
-
snecy20
nagyúr
"Lassan eléri az életközépi válság korát az a generáció, mely a nyolcvanas évek második felében, a mikroszámítógépek korában kezdte informatikai (és játékosi) pályafutását."
Jézusom! Mintha valami életmódtanácsokkal foglalkozó oldalt olvasnék.
Enyhén szólva is túlkapás ez a megfogalmazás itt a PH-n.Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Egri Imre
csendes tag
Jó látni, hogy ennyien emlékeznek jó szívvel az Amigára. Magam csak későn jutottam Amigához, de arra emlékszem, hogy amikor Windows 3.1 nem volt preemptive multitaszkos, akkor az Amiga OS igen és egy A500-as teljesítményben még nem maradt el olyan sokkal egy 386SX-es PC-től. A munkahelyem melletti RAMORG számtech boltban volt Amiga kiállítva, játszottunk olykor. Pinball Dreams, International Karate és Another World, hát az a hang és hangulat akkor PC-n még nem igazán volt érezhető (áhítoztam a saját kis PC-mbe egy Adlib hangkártya után, amivel legalább a C64 muzsikák szintje meglehetett volna, de akkor nekem túl drága volt még egy pár évig, SB-re nem mertem gondolni sem).
Igen, a cikkben nem részletezem annyira a későbbi modelleket, mert hát az első Amiga a 30 éves. Igaz ami igaz, az A1200 a legjobb cucc és még írhatnánk emulátorokról és jelenkori alternatív kísérletekről az Amiga One családon túl is, köszi, hogy ezekről említést tettetek! -
Tomcat
őstag
Durván 10 évig volt része az életemnek az AMIGA. Először nekem is a sima 500-as volt RAM bővítővel, gyári monitorral és egy külső második floppyval megtámogatva. A rendszerváltás környékén volt hogy a C64-es munkák mellett AMIGA 500-ra is kódoltunk. Demo-k, compo-k, scene, stb...ma már mind egy szép nagy emlék.
Aztán lett nekem is 500+-om Conner HDD-vel, 2 MB-os FastRam bővítővel (ugye a PC-s berkekben ekkor még a "640 kb mindenre elég" szlogen volt érvényben), majd jött a jó drágán megvásárolt és nem is igazán kihasznált 1200-as, mint nálam az utolsó AMIGA gép. Sok ezer játékot és programot tároltam eleinte floppykon, majd HDD-ken, internet híján rendszeresen "copy partyk-ra" jártunk játékokat és programokat cserélgetni. Aztán 1995 körül már lehetett érezni hogy "vége a dalnak" és egy világ zárul le lassan, de biztosan. Nálam 12 év Commodore-ozás után zárult a korszak, (egy napon egy masszív elhatározás után minden eszközt, emléket rövid idő alatt kvázi elherdáltam, ingyen odaadtam valakinek vagy mint a sok olvashatatlan floppyt, egyszerűen kidobtam.) de soha sem fogom elfelejteni, és a mai fiatalok talán soha sem fogják tudni megérteni, felfogni azt a korszakot. Én hálás vagyok a sorsnak hogy részese lehettem.Tomcat
-
Kékes525
félisten
Nekem 64 KB-os Atari PC-ém volt. Azt lehetett kapni a 80-as évek végén a boltokban.
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
capulet75
addikt
Another World és az EPIC. Jaj de jó kis játékok voltak, meg persze még sok másik is.
Intelligencia kell ahhoz hogy egy ember belássa a tévedését. És gerinc, hogy be is ismerje.
-
Jakuu
őstag
válasz fordfairlane #15 üzenetére
Az Applet is az MS pontosabbn Gates mentette meg, utána meg az USA kormány és most már komoly állami támogatást élvez.De abban az időben a PC is igencsak kapta a passzátszelet a pénzpiacról, mert rájöttek, hogy óriási pénzek lesznek benne elöbb vagy utóbb. Gyakorlatilag ráépitettek egy virágzó sokszáz milliárdos iparágat
-
Ladozzz
csendes tag
C64 majd A500, demózgatás, mint coder. Suli vége, munka, házasság, pénztelenség, és eladtam a kincset...
Aztán eltelt 23 év. Azóta ismét van C64-em és A500-am is. Ugyan PC-n keresem a kenyeremet, de minden reggel A500 demókat nézek szobakerékpározás közben. Figyelmesen, ráérősen átolvasok mindent, nem csak az effektekre koncentrálok. Észrevétlen elrohan közben az idő. Kikapcsol, megnyugtat, feltölt. Meghitt viszony ez ember és gép között. -
Rive
veterán
Ahogy így visszagondolok, tkp. nekem is az Amiga környékén indult a 'karrierem'. Pedig nem is volt soha Amigám...
Ez volt az első gép, amit bérbuheráltam - valami forrasztgatós memóriabővítés rémlik. Aztán 'úgy maradt', és igen szép éveken keresztül mindig akadt valami mellékes javítgatás.../// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
VIC20
őstag
válasz fordfairlane #10 üzenetére
Ez igaz, de azért a Commodore baklövései nagymértékben siettették a folyamatot.
-
-=MrLF=-
senior tag
Köszi, jó cikk! A North and South nagyon jó, nagy kedvenc volt. C64 vagy Dos már nem emlékszem.
protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland
-
fordfairlane
veterán
Nem technikai, nem is marketing oka volt annak, hogy nem más platformok nyerték a versenyt, kizárólag az üzleti modell döntött. A PC (x86) mint platform azért terjedt el, mert az architektúrát kvázi "elfelejtették" levédeni, az olcsó PC kompatibilis klónok pedig elárasztották a piacot. Később már az IBM sem örült ennek túlzottan, de akkor más késő volt.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
VIC20
őstag
Én csak az A500-ig jutottam, de azt is már csak retrógépként vettem meg. A nagy álom természetesen az 1200-as lett volna, de az mindig is szörnyen drága volt. Időközben meg ráébredtem, hogy igazából mindig is C64-es voltam és maradok (C64C, hogy pontos legyek! ), be is szereztem gyorsan kettőt. Grafikában egyértelmű az Amiga fölénye, de hangban számomra sose szólt olyan szépen, mint - a maga korlátozott módján - a C64.
-
Örni
senior tag
Emlékszem, mikor a 90-es évek elején első osztrák utunk alkalmával remegő kézzel próbálgattam egy Amiga 500-ast a KGM-ben Szerelem volt első látásra!
There's too many men, too many people, making too many problems!
-
Ketlem, hogy a Doom es hasonlo jatekok miatt lett volna a palfordulas, hiszen az amigan lenyegesen jobb jatekok voltak abban az idoben, sok kozuluk lett PC-s atirat.
A 1992/93 már pálfordulás volt a játékok terén. 1992-ben még Amiga és PC-n párhuzamosan jöttek ki az RPG-k, kaland- sőt, a szimulátor játékok is. '93-ban jött a Doom és az X-Wing, ami viszont csak PC-re jött, és especiel az ismeretségi körömből nagyon sokan ez a két játék miatt váltottak PC-re. Alternatíva az Amiga 1200 volt, de ekkor már lehetett látni, hogy ez az irány haldoklik. SuperFrog, Chaos Engine, Project-X volt kb. az Amiga hattyúdala, 1994/95-ben már Amiga-only játék alig volt, az 1995-ös Worms volt az, ami már jobban fogyott PC-n, mint Amigán, például (hogy a konzolos portokat ne is említsük), a Team 17 is ekkor eszmélt rá, hogy az addigi Amiga-only koncepció halott (és erre az Ocean Software ébresztette rá őket, akik a nem-PC-s Worms-oket kiadta, és betegre kereste vele magát...).
emlekezzunk csak a hangkartyara a GUS 1992-es szinrelepeseig, meg csak hasonlo tudasu eszkoz sem letezett.
Dehogynem, voltam Roland hangkártyák már az 1980-as évek végén, csak méregdrágán...
Akkor meg a DOS es WB kozotti kulonbsegekrol nem is beszeltem. Meg a Win95 se volt olyan kifinomult, mint a 3.1 ami mar evekkel korabban megjelent.
Hogy a jó öreg memóriakezelési problémákról (kiterjesztett memória) és a meghajtóprogramok körüli mizériáról ne is szóljunk (én is szenvedtem, hogy a GUS PnP-met felismerjék a játékok... ). Ezzel együtt mégse számolt már senki komolyan 1995-ben az amigával, ilyen téren sem...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Jakuu
őstag
Ketlem, hogy a Doom es hasonlo jatekok miatt lett volna a palfordulas, hiszen az amigan lenyegesen jobb jatekok voltak abban az idoben, sok kozuluk lett PC-s atirat.
Az elterjedes valodi oka az volt, hogy a munkaallomasoknal inkabb a PC-re hagyatkoztak a vallalatok es sokkal tobbel kerultek kapcsolatba akkoriban az emberek , mint az Amigaval.
Persze akkor jottek a de jo a PC, mert minden cserelhetok bennuk, de kozben meg a cserelheto eszkozok is az elejen lemaradtak az amiga megoldasaihoz kepest, emlekezzunk csak a hangkartyara a GUS 1992-es szinrelepeseig, meg csak hasonlo tudasu eszkoz sem letezett. Tehat 5 ev kellett az A500 megjelenese utan, hogy ilyesmi megtortenjen.
Akkor meg a DOS es WB kozotti kulonbsegekrol nem is beszeltem. Meg a Win95 se volt olyan kifinomult, mint a 3.1 ami mar evekkel korabban megjelent.
A lobbynak es a munkahelyeken elterjedo PCknek vot koszonheto a bukasuk. De lasd milyen erdekes az elet, a bovithetoseg hianyat rotak fel az Amiganak szinte mindig, ez volt az elso indok a PC-vel szemben, mikozben a PC gyartok egyre jobban kezdenek visszaterni az integralashoz, az alaplapokon az APUkkal etc.[ Szerkesztve ]
-
MK VII
veterán
Jó és érdekes cikk.. Köszönjük.
Nekem konkrétan nem volt Amiga gépem, de C64-em sokáig és nagyon sokat játszottam rajt a Wizard of Wor-t és több más játékot.
Ez a cikk visszaidézte a gyerekkorom.! -
Szép és jó kis cikk ( ), de mintha az Amiga 1000-esnél elvágták volna a típusbemutatást. Jött ugye a 2000-es és 4000-es széria, az 'über' (de túl későn érkező) Amiga 1200, a gnóm Amiga 600, és a hamvában holt (pedig innovatív) Amiga CD32.
A bukás terén pedig azt se feledjük el, hogy a 'legózható' Amiga 2000 és 4000 bizony árban már nem tudott annyira alávágni a PC AT 386 és 486 szériának, amely sokkal rugalmasabb platform volt, mint a fejleszthetőség terén korlátozottabb 500 / 600 / 1200 széria. A játékosokat pedig rövid úton átcsábította az X-Wing és a Doom (a régi szép időkben az Amiga klubdélutánoknál valahogy mindig egy-két odakeveredő PC-s gép körül csoportosultak a népek, hiába volt ott fél tucat Amiga 1200, már winchesterrel..).
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Jakuu
őstag
Es a WinUAE-t, ha valaki PC-n szeretne emulációs környezetben megismerkedni az Amigaval.
[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
Jó cikk, tetszett!
Esetleg érdemes megemlíteni az Armiga Project-et, mint alternatív Amiga gép.
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
kriszpontaz
veterán
Jó cikk volt, köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Gumi és felni topik
- Robotporszívók
- Vicces képek
- iPhone SE 4 dummy pózol a kamerának
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Digitális Állampolgárság Program
- Vezetékmentes, szénszálas egeret dobott piacra a Pwnage
- További aktív témák...
- Google Pixel 9 128GB - Porcelain (fehér) - 35 hónap garancia
- Zsír ASUS TUF A16 Gamer Tervező Laptop 16" -30% AMD Ryzen 9 7845HX 16/1TB RTX 4060 8GB QHD 2,5 165Hz
- Szép! Lenovo Thinkpad T14 Strapabíró Laptop -60% 14" Bivaly Ryzen 5 PRO 4650U 6Mag 16/256 FHD LTE
- Új dobozos Lenovo IdeaPad Gaming 3 Gamer Laptop -20% 15,6" RYZEN 5 5500H 16/512 NVIDIA 2050 4GB FHD
- Dell 7410 Laptop 14" FHD/i7-10Gen/MS Office/DDR4 16Gb/1Tb M2/HDMI/USB-C/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfá-s