Új hozzászólás Aktív témák

  • Mauzes

    őstag

    Sziasztok, félszakmai topik, nem tudom hozzuk-e be a rezsicsökkentés témáját ide. Én korábban sose foglalkoztam az épített NAS-om fogyasztásával, de most aktuális volt, hogy lemérjem. Csak idle-t néztem, mert leginkább az érdekelt, hogy amikor "feleslegesen" megy (7/24 volt eddig nálam), akkor az mennyibe kerül nekem.
    - Intel Pentium 3,2GHz Socket 1150 G3258
    - 2x2GB Crucial DDR3 RAM
    - Gigabyte GA-H81N-D2H alaplap
    - 4 db 3 GB-os HDD: 1 WD Purple 5400 rpm és 3 Toshiba 7200 rpm
    - Be quiet! Pure Power 300W táp
    - 3 db 12 cm venti

    Egy 5 órás mérés alatt kicsivel 50W felett volt a NAS átlagfogyasztása, ami napi 1,2 kWh-t jelent, ennek költsége havi szinten az emelt rezsiárral nézve 2600 Ft, éves szinten 31 ezer Ft. Én emelt árat néztem, mert limit felett vagyok, a csökkentett árral kb. fele költség lenne.

    Ha bárkinek van még hasonló tapasztalata fogyasztásról, az hasznos lehet sokaknak. Én szívesen megnézném azt is, hogy egy gyári Synology mennyivel fogyasztana kevesebbet ugyanennyi HDD-vel.

    Viszont a fentiből eredően lenne egy amatőr kérdésem is: innentől kezdve nem szeretném éjjel-nappal járatni a gépet. Otthon nyilván tudom kapcsolgatni manuálisan, de tök jó lenne, hogy ha nem ott vagyok és mégis el kellene érnem a NAS-t, akkor képes legyek rá. A DSM rendszeremre működik a távoli elérés, portokat megnyitottam és van DDNS szolgáltatásom is. Tehát bekapcsolva simán elérem, de kikapcsolva sose próbáltam. Lehetséges, hogy akár hálózaton kívülről, akár hálózaton belülről bootoljam a rendszert egy másik eszközzel?

Új hozzászólás Aktív témák