Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz #90384640 #50667 üzenetére

    Igen, a realitás talajáról mondom. A kollégának, mert azért akar tűzfalazni, mert 1) online akarja használni (erre írom nem ajánlott) 2) fontos neki a biztonság. Azt kell érteni, hogy egy ilyen régóta nem támogatott rendszeren te akármit tűzfalazhatsz, az már nem lesz megbízható.

    Másik oldalról a tűzfal megbízható rendszeren sem fontos. Pl. Linux alatt a felhasználók hivatalos tárolókból telepítenek (nem weboldalakról letöltött binárisokat raknak fel), meg nincsenek kitéve kártevőknek. Így nem is kell tűzfalazni, mert nem fog olyan csúnyaság futni, ami hazatelefonálna.

    Pl. a Linuxon a Wine-hoz tartozó winecfg pont ma dobott nekem egy ablakot, hogy küldhet-e a progi a fejlesztőknek telemetriai adatot. Felkínálta, hogy OK és Nem, rányomtam a Nem-re, második ablakban azonnal sűrű elnézések közepette megígérte a progi, hogy jó, akkor nem fog telemetriát küldeni, és a jövőben nyaggatni sem fog emiatt. Ennyi. Mivel opensource, nem rejtenek bele csak azért is hazajelentgető modult, meg sumákságot, mert ha csak 1 ember is elolvassa a forráskódot és észrevesz benne ilyet, botrány van, és meging az emberek bizalma a szoftverük iránt.

    A 20 évig tartó foltozás semmit nem ér. 20 éve fejlesztett OS-ekben találnak nap mint nap sérülékenységeket. Amikor meg már publikálva van, hogy sebezhető, meg kihasználják, akkor meg már késő rinyálni. Persze, te bizakodhatsz, csak ajánlhatónak nem tartom. És itt felhívom a figyelmed, mielőtt félreérenéd: nem azt mondom, hogy nem lehet vele online menni, hanem csak nem érdemes. Lehetni mindent lehet, mint írtam, beépített tűzfal a kimenő dolgokat megfogja, hardveres tűzfal meg esetleg NAT a bejövő forgalmat megfogja, meg lehet hekkelni, kérdés, ahogy ahogy megyünk előre az időben, ez mennyit fog érni.

    Bár nem is értem, hogy ma már ki akarna XP-t használni? Ha netezni kell, akkor Linux. Ha modern gépre, akkor Linux vagy Win10 (hiába nem tetszik, Windowsnál csak ennek van jövője). Ha retrózni kell, arra jó, de akkor erre kell használni, meg kell hagyni ebben a spéci felhasználásban, fő rendszernek mást kell használni, arra tartani egy támogatott rendszert, másik gépet, stb..

Új hozzászólás Aktív témák