Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz D.Va #11926 üzenetére

    A youtube alapból sRGB, de a helyzet bonyolultabb, mert attól függ, hogy ki min nézi. Ha PC-n, akkor sRGB, ha TV-n, mobilon vagy tableten, akkor rec709. Szerencsére a kettő között színben nincs eltérés, csak gammában.

    Nemrég adtunk le a cégnél egy 3D animációs sorozatot direkt youtube-ra. A célközönség a telefonozó, tabletező tinik, azaz nagyrészt mobilon és tableten kellett jól kinéznie.
    A referencia monitor iPad volt az ügyfél kérésére, és volt benne ráció (ami ügyfél kérésnél ritka jelenség :DDD ), mivel az iPad rec709, a user nem tudja elállítani és a hardver is ugyanattól a gyártótól van, azaz ha az anyag az egyik iPadon rendben van, akkor jó eséllyel a többin is az lesz.

    Elég sokat vergődtünk a kérdésen, végül az lett a megoldás, hogy a világosítók, kompozitorok és a vágók rec709-ben dolgoztak, de a végeredményt sRGB-ben írtuk ki. Így került bele egy rec709-sRGB gamma shift, de mivel a közönség az sRGB tartalmat rec709-en nézi az inverz gamma shiftet eredményez és azt látják, amit mi szeretnénk.

    Azaz az exportálásánál mindenképpen célszerű sRGB-nél maradni, a monitor kalibrálás pedig attól függ, hogy ki a célközönség. Ha PC userek, akkor sRGB, minden más esetben rec709.

Új hozzászólás Aktív témák