Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz zone #21125 üzenetére

    Keresztény gyökerekre épül, mert sokáig össze volt fonódva az egyház az államvezetéssel.

    Az összefonódás megvolt, viszont az értékrend azért került be a köztudatba, mert az egyház nevelt. Ha más értékrenddel rendelkezők tanították volna a népet, más lenne az értékrend, mást értenénk humanista hozzáállás alatt.
    Szerinted a rabszolgatartó Amerika nem tartotta magát civilizáltnak? Pedig a rabszolgaságot nem mondanám humanista és civilizált értéknek. A kasztrendszert sem, vagy mikor lenézünk valakit vallási, nemi, vagy faji alapon. Máshol ezek megvannak, ők is XX. században élnek, civilizáltak. Kevésbé keresztény gyökerűek, de ugyanúgy humánusnak gondolják magukat.

    Egyértelmű, mivel közel sem egyenlőek az esélyek, nem 50-50.
    Tehát, ha valaminek az esélye mondjuk kisebb, mint 1% az nem is létezik. Képzeld el, a bor elem sem létezik, annak az előfordulása a földön kisebb, mint 1%. Arany sincs.
    Nem azt mondom, hogy Isten áll a dolgok 50%-a mögött, nem is akarom megbecsülni, hogy 1%, 0,00001% bármennyi.
    Mi itt eseteket említettünk. Nem mindenkiből lesz szent, nem minden szentnek a teste marad meg épségben, úgy hogy évtizedek múlva is a mája friss, nincs kiszáradva, összemenve. Az, hogy mi annak a valószínűsége, hogy valaki tökéletes állapotban mumifikálódik, egy dolog. Hogy valaki olyan mumifikálódik így, akit az egyház előbb szentnek nyilvánított egy másik dolog. Kisebb a valószínűsége, mert több véletlennek kellene egybe esni. Mégis. Valahogy szenteknél jobban feljegyzik. Ráadásul itt az a kérdés, hogy ebben az esetben beszélhetünk-e Isteni beavatkozásról, nem pedig a teljes emberi populációt nézve, ez már jobban 50-50% esély, mert az előszűrést, hogy az esemény megtörténjen, hogy épségben mumifikálódjon megtörtént.
    Csökönyös vagy, aki a tudománnyal takarózik, de a tudomány nyitott, az beismeri, hogy nem tud mindent, mindennek van egy valószínűsége, még ha csekély is.

    de a keresztény Isten vagy bármilyen más istenek létezésére semmi bizonyíték.
    Pontosítanék: Semmi olyan bizonyíték, amit elfogadnátok.

    #21126) morgyi:
    Ha már tudományosan kutatod ugyan azt a cselekvést akkor már Isten megkísértése, ezért a kutatása is hiábavaló mert emiatt nem fog működni.

    Pszichológia is egy érdekes kutatási terület. Ott sem várható el, hogy egy ember kétszer ugyanolyan állapotban legyen, és pontosan ugyanúgy viselkedjen. Egyetlen élőlénytől sem várhatod el, hogy mindig gépiesen ugyanazt csinálja, mintha csak hidrogén és oxigént égetnél, amikor mindig víz keletkezik.
    Isten döntése, hogy részt vesz-e a kísérletben, igen vagy nem. Nem fizetsz neki 5$ a kísérletért, nincs rászorulva az imádra, teljesen önkéntesen dönt. Ebből kifolyólag, ha könyörgés után nem csinálj azt amit kérsz, az nem azt bizonyítja, hogy nincs. Én is könyöröghetek Michelle Wildnak, hogy töltsön velem egy éjszakát, ha a könyörgésem nem hatja meg, az nem azt jelenti, hogy nem létezik.

Új hozzászólás Aktív témák