Új hozzászólás Aktív témák

  • Noddy

    senior tag

    válasz #40553216 #19468 üzenetére

    Teszek valami kijelentést erre te írod, hogy "Tök mindegy" - neked van igazad, de miért is... :D Ez most micsoda?
    Én nem mentegetem Kálvint, már a harmadik hozzászólásban leírom, hogy nem akarom kimenteni, elfogadom, hogy hibázott, csak a féligazságaidat, hazugságaidat javítottam ki. Ezeket csak simán egy tök mindegy megjegyzéssel söpröd... Ezzel nem sok mindent tudok kezdeni, mert írok egy érvet és te azt söpröd. De örülök annak, hogy néha mégis arra válaszolsz ami a téma volt és méltatod válaszra.

    Jól láttad, hogy maga Kálvin nem tartotta meg az állam és egyház kapcsolatáról szóló megállapítását, de mégis ő fogalmazta meg a köznép számára is érthetően és világosan a Biblia, azaz Isten álláspontját.

    Ha figyelmeztetlek, hogy legyél figyelmesebb azt a te érdekedben teszem, ha sérti az önérzeted akkor sajnálom. De csak így tudtalak rávenni, hogy az adott témára válaszol és ne terelj. Úgy tűnik nem csak te kényszerülsz ilyen eszközökhöz. Sajnálom, hogy ehhez kellett folyamodnom és most már komolyabban veszed. Eddig csak emberek üldözéséről írtál, de örülök, hogy eljutottál odáig, hogy a bűne, hogy egyet értett egy politikai konfliktus megoldásával. Ha végig gondolod, hogy Kálvin csak akkor maradhatott hű a Biblia tanításaihoz ha Szervét tanait feltárja és az Ige alapján felfedi hogy azok miért is tévtanítások, ezt megtette, eddig hű volt Istenhez, ott hibázott, hogy a büntetés bár szerette volna mérsékelni mégse tudta. Kálvin nem saját esze alapján ítélte el Szervétet, hanem a Biblia tanítása alapján. Pont te írtad, hogy Krisztus mellett kellett volna kiállnia Kálvinnak, de ha Szervét tagadja Krisztust akkor nem állhatott ki mellette, csak a halál büntetés ellen. Ebben valóban hibázott és bűnt követett el. De ahogy már korábban is sokszor leírtam nem mentem Kálvint, ebben valóban hibázott. De azok a vádak amiket felhoztál ellene az első hozzászólásaidban nem álltak meg a helyükön, de örülök, hogy tisztázódtak a dolgok.

    Nem elfogadható ha Krisztus nevében embert ölnek. De az földi hatalomnak mindig is joga volt a halálos ítélethez (lásd Biblia). Ha Szervét halála a politikai békét, az állam érdekét szolgálta akkor az állam ezt a feladatot elvégezheti, hogy ezáltal védje az állam tagjait. Kérdés hogy itt mi volt a helyzet. És te is láthatod, hogy az állam és nem az egyház végezte el a kivégzést. Amikor Jézus elé vitték a parázna nőt nem azt mondta, hogy nem érdemli meg a büntetést, hanem hogy akik ítélik ugyan olyan bűnösek mint az asszony és az asszonynak sem azt mondja, hogy nem volt semmi vétke és nem érdemelt volna halált, hanem hogy az megbocsáttatott és ne vétkezzen többet, különben ismét büntetést, halált érdemel.

    Mégegyszer, Kálvint nem mentem, hibázott, de a féligazságokat, hazugságokat amiket írtál nem hagyhattam szó nélkül. Remélem ha valaki ezeket a hozzászólásokat olvassa akkor tisztább képet kap az akkori eseményekről és Kálvin és Szervét kapcsolatát is jobban megértik.

    Én nem a magam feje után ítélek. A Biblia tanít dolgokat és az alapján kötelességünk is megítélni dolgokat:
    " Szeretteim, ne higyjetek minden léleknek, hanem próbáljátok meg a lelkeket, ha Istentől vannak-é; mert sok hamis próféta jött ki a világba.Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van; És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már. "
    Sok hamis próféta sertepertél a világban és nekünk vigyáznunk kell velük. Nem kell a máglyára küldenünk őket, de mégis fel kell tárnunk azt, hogy nem azt tanítják amit a Biblia. Keresztyénként meg kell vizsgálnom, hogy egy tanítás biblikus vagy sem, de az ítélet Istennél van, én nem ítélhetek halálra senkit.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Új hozzászólás Aktív témák