Új hozzászólás Aktív témák

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17745 üzenetére

    "Lehet, hogy a világ egyszerűbb lenne, ha minden hitre rányomnánk a "valid" bélyegzőt, csak ezzel magunkat csapnánk be. Amennyiben Isten kijelentette magát, ahhoz kéne igazodni... és Isten nem fog ellentmondásokba keveredni a kijelentése felől, tehát, ha több vallás, több, egymást kizáró kijelentést tesz Istenről, akkor nem lehet mind "valid". Ha ezt lefedjük egy "minden út istenhez vezet" mázzal, akkor egyként kezeljük a hamisat az igazzal...
    Szerintem ki kell tudni mondani, még ha ez nem is politikailag korrekt kategória, hogy nem szól minden vallás az élő Istenről."

    Pedig minden vallás "valid" mert közelebb visz a "végső igazsághoz" vagy "Istenhez".
    Leginkább külsőségekben térnek el egymástól, ha ezt sikerülne felismerni egy sokkal békésebb világban élhetnénk.

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #17751 üzenetére

    "Pedig minden vallás "valid" mert közelebb visz a "végső igazsághoz" vagy "Istenhez".
    Leginkább külsőségekben térnek el egymástól, ha ezt sikerülne felismerni egy sokkal békésebb világban élhetnénk."

    Ezt honnan veszed?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz Geri Bátyó #17750 üzenetére

    Bár nem nekem címezted a hozzászólást én is válaszolnék rá (és egy kicsit D1rectnek is)

    Egyetlen vallásalapítóra sem tekintenek úgy a hívei, hogy ő az isten lenne, márpedig Jézussal ez a helyzet. Valóságos Isten, aki emberré lett. Épp ezért mondhatja magáról, hogy Ő az egyetlen út, ő a juhok számára a kapu, és, hogy csak Általa juthatunk az Atyához. Ebből a magabiztos fellépésből is következik a kereszténység magabiztossága, és azóta is töretlenül valljuk Szent Péter apostollal:

    "Népünk elöljárói és ti vének! Ha azért vallattok ma minket, amiért egy nyomorékkal jót tettünk, hogy vajon hogyan is gyógyult meg, hát tudjátok meg mindannyian, ti és Izrael egész népe, hogy annak a názáreti Jézus Krisztusnak a nevében, akit ti keresztre feszítettetek, és akit az Isten feltámasztott a halálból. Az ő nevében áll itt előttetek egészségesen.

    Ő az a kő, amelyet ti, az építők elvetettetek, mégis szegletkővé lett.
    Nincs üdvösség senki másban. Mert nem adatott más név az ég alatt az embereknek, amelyben üdvözülhetnénk."

    Jézus nem a hibáidtól szabadít meg, hanem a bűneidtől. A megváltás tulajdonképpen azt jelenti, hogy újra van esélyünk/lehetőségünk Krisztushoz kapcsolódva az Isten boldog örök életében részesedni. A bűn nem jogi, vagy erkölcsi kategória, hanem az Isten és ember viszonya. Ezt hajlamos elfelejteni vagy elkendőzni a mai ember, vagy épp ezért nem beszél "bűnökről", hanem inkább tévedésről, rossz attitűdről, vagy egyszerűen "hibáról".

    [ Szerkesztve ]

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • D1Rect

    félisten

    válasz Noddy #17752 üzenetére

    Melyiket?

    (#17753) pocokxx: Maradjunk annyiban, hogy emberek mondják Jézusról, hogy emberré lett Isten.

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #17750 üzenetére

    Engem nem az botránkoztat meg, hogy biztos vagy a hitedben, hanem az, hogy ezzel egyidőben elutasítod másokét! Mit értesz az alatt, hogy elutasítom? Azt, hogy nem vagyok annyira hülye, hogy több egymásnak ellentmondó hitbéli meggyőződést a rózsaszín szirupos PC jegyében elfogadok igaznak? Igaz, hogy ellentmondanak egymásnak, igaz, hogyha az egyik igaz, a másik nem lehet az...
    Valójában az botránkoztat meg, hogy biztos vagyok a hitemben, amihez ragaszkodom :)
    Persze, hogy elutasítom a másokét, de ettől még az embert tisztelhetem. Nem értem a dolgot. Az új, és megfelelő hitbéli irányvonalnak azt kell tekinteni, hogy egyaránt higgyem azok hitét, akik pld sátánisták? Hát nem fogom, ha ezen megbotránkozol, szíved joga. De vizsgáld meg azért, hogy amit elvársz tőlem, megteszed-e te magad pont a kereszténység felé? Vagy ez csak olyan teher, amit másokra szeretnél helyezni, de magad nem vagy érintett benne?

    Ráadásul burkoltan, hogy gond nélkül kihátrálhass a saját kijelentéseid mögül!
    Erre kérnék valami konkrét példát, mert ez eddig sima csúsztatásnak sem tekinthető, mert nincs semmi tény mögötte, csak alig leplezett indulat.

    Ezek szerint öntudatlanul kritizálod folyamatosan mások nézeteit és nyilatkozol úgy, hogy a te hiteden kívül minden más téves?
    Ez kavart fel leginkább. Elég gusztustalan vádnak érzem. Ugyanis elkezdődött egy párbeszéd közöttünk. Én tudatosan nem vittem bele a hitemet ebbe a beszélgetésbe, és ezt ki is emeltem a kritizált mondatomban. Erre te oda nem tartozol, tényekkel most sem alátámasztott csapkodást végzel. Van egy beszélgetésünk, ebben sehol nem hivatkoztam arra, hogy csak az én hitem igaz, a többi téves. De tovább megyek. Sehol nem teszek ilyen ex-katedra kijelentéseket. Ha találsz ilyet tőlem, szívesen venném, ha belinkelnéd.
    Az igaz, hogy igaznak tartom a hitem, különben nem ragaszkodnék hozzá. Szerintem ez több, mint logikus. És a hitem alapján vannak dolgok, amiket nem tudok már hittel elfogadni. Szerintem ez is logikus következmény. Elítéled-e az ateistát, mert nem hisz Isten létezésében? Elítéled-e a reinkarnációban hívőt, mert nem hisz az egyszeri életben? Te kevered a hitbéli meggyőződést az emberek elfogadásával, etikai értékítéletével.
    Attól, hogy valakinek nem hiszem a hitét, még lehetek, sőt vagyok is sok esetben jó kapcsolatban vele. És érdekes, senki nem panaszkodott a személyes ismerőseim közül, hogy bántja őket, hogy nem hiszem a hitvilágukat... De te bátran beletrappolsz ebbe.. ismét tények nélkül....

    "Csaltál már adót?"
    Nem!

    Akkor ezt bebuktam. De a példám biztos értetted... Rajtad kívül lakik az országban kb 7-8 millió olyan ember, aki a felelősségvállalásra úgy gondol, mint ahogy írtam... Te nem. Akkor még gyorshajtásod sem volt ezek szerint, mindig bekötötted a biztonsági övet és soha nem telefonáltál vezetés közben, soha nem puskáztál stb... Persze, mivel nem ismerlek, csak pufogtatni tudok... kár, hogy pont a lényeget nem érted. A felelősségvállalás valójában lózung (kivéve Geri Bátyónál) azért szoktunk felelősséget vállalni, amit felfedeznek.

    Te így gondolod? Mert úgy tűnik!
    Van egy óemberem, aki ezt tenné, de van egy Lélek, ami megerősít, hogy ne tegyem...

    A megváltásra még mindig nem adtál magyarázatot. Szóval miért is lenne szükségem egy mondvacsinált megváltásra, ami eltörli az összes elkövetett hibámat?
    Erre nem reagálnék most. Nekem túl értékes ahhoz, hogy te ezen pallérozd a retorikád. Ha érdekel, akkor a google nagyon sok találatot ad erre, és a fórum majd 18000 hozzászólásában is sok helyen megtalálhatod.

    A "legjobb tudásom..." sok esetben a felelősség elkerülésére szolgáló lózung. Max te magad tudhatod csak azt, hogy igazat mondtál-e. Nem nagyon lehet cáfolni, belekötni... még akkor sem, ha nincs mögötte semmi.
    Engem ez nem zavar, ha téged nem, de nekem ennél objektívebb mérőrendszerre van szükségem. Nem vagyunk egyformák....
    Fogadj el így :)

    A fogalmazásomról: Szerintem olyan ember vagyok, aki felvállalja a fórumon a konfliktusokat, általában konkrétan fogalmazok, példákkal is gyakran élek. De igyekszem a vita sodorvonalában maradni, és ezért nem részletezek mindent, le-le vágok oldalhajtásokat. Ha ettől homályosnak tűnik a mondandóm, lehet a nyersesség helyett visszakérdezni, és nem skatulyázni.

    Természetesen nem vagyok tökéletes, én is lobbanékony ember vagyok. Az is lehet, hogy rosszul ismerem magam, és az előző önmeghatározó bekezdés alapján senki nem ismer rám a fórumban. Ilyennek látom magam, a korlátaim és lehetőségeim alapján erre vagyok képes.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17751 üzenetére

    Pedig minden vallás "valid" mert közelebb visz a "végső igazsághoz" vagy "Istenhez".
    Leginkább külsőségekben térnek el egymástól, ha ezt sikerülne felismerni egy sokkal békésebb világban élhetnénk.

    Ezzel nagyon nem értek egyet. A csak külsőségekben való eltérést csak megfelelően nagy távolságból lehet kimondani. De ehhez akkora távolság kell, hogy már a lényegi különbségek is összemosódnak.
    Nagy távolságból a szikla és az ember is hasonlónak látszik...
    És nem minden út vezet Istenhez. A több irányba kilőtt nyílvesszőkből sem ér az egy célhoz mind. Lehet hinni abban, hogy igen, ez is lehet egy külön hitvilág... de ebben én nem tudok hinni sajnos.

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17756 üzenetére

    Igen, ha elég messziről nézzük akkor mindig kb. az az alapja, hogy:
    - legyél jobb ember
    - szeresd a többi embert
    - tedd a dolgod legjobb képességeid szerint

    Szívesen olvasnám, hogy szerinted erre miféle módon illik rá a "több irányba kilőtt nyílvessző" hasonlat.

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17757 üzenetére

    A kereszténység arra tanít meg:
    - Nem lehetsz önerőből elég jó ember, mindig rá leszel szorulva Isten kegyelmére. Felesleges érdemekért pedáloznod. (Biblia mondja: "Mindenki vétkezett és nélkülözi Isten dicsőségét")

    - Nem tudsz igazán jól szeretni sem egyedül, Isten nélkül. Még az embertársadat sem. A feltétel nélküli szeretet nem emberi csinálmány, Isten szeretete, csak általa lehet így szeretni.

    - Bármit is teszel, ha az Istentől való (ajándékba kapott) szeretet nincs meg benned, semmi vagy ("Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengőcimbalom. És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok. És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból.")

    www.refujvaros.hu

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz pocokxx #17753 üzenetére

    Válaszolj bátran! Én csak örülök neki, ha minél több ember nézőpontját megismerem! :R

    "Egyetlen vallásalapítóra sem tekintenek úgy a hívei, hogy ő az isten lenne, márpedig Jézussal ez a helyzet."
    Jézus nem volt vallásalapító a szó klasszikus értelmében! Próféta volt, prédikátor és tanító, aki egy létező vallást értelmezett másként, mint ami elfogadott volt!
    A kereszténység (és a Biblia) csak a halála után alakult ki, ráadásul a mai napig változik és számtalan ágra szakadt.
    "Valóságos Isten, aki emberré lett."
    Ez nekem sosem volt tiszta. Ő most Isten fia, aki maga is isten, vagy Isten egy megnyilvánulása? Mindemellett mi van a Szentlélekkel?
    Sokszor azt érzem, hogy a kereszténység nem is monoteista vallás, viszont akkor borul az egész!
    "Ebből a magabiztos fellépésből is következik a kereszténység magabiztossága"
    A többi vallás pont ennyire magabiztos, ugyanakkor pont ennyire megkérdőjelezhető!

    "Jézus nem a hibáidtól szabadít meg, hanem a bűneidtől."
    Ez tiszta, csak az a gondom, hogy miért!!?? Inkább arra kellene sarkallni az embereket, hogy ne kövessenek el bűnt és fejlődjenek, javuljanak életük során!

    (#17755) kymco: Amint lesz időm, válaszolok neked is! :K

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Geri Bátyó #17759 üzenetére

    "Csaltál már adót?" - "Nem!"
    tapasztalataim szerint ez egyszeruen LEHETETLEN. legfeljebb nem tudsz rola. otthon aki megszuletik az mar adocsalo. ez az igazi eredendo bun.

    en csaltam adot otthon, johiszemuen.
    aztan azert is mert ignorans voltam a szabalyvaltoztatasokra.
    aztan azert is mert kiflit kellett vennem.
    aztan csaltam a berlettel is. neha veletlenul, neha hibamon kivul, neha direkt, neha nem csaltam de megbuntettek szoval utana csaltam akarattal abban a honapban.

    szoval inkabb fogtam magam es elkoltoztem oda ahol nem erzem ugy hogy csalo vagyok - lehet hogy hulyen hangzik de ez szamomra az egyik komoly erv volt a dontesben. itt se kovetem a szabalyokat viszont ki tudok valakit fizetni aki ezt megteszi helyettem, es meg kiflire is marad. ezt nem villogasbol irom, hanem azert mert nem lettem "jobb" ember, nem gyotortem magam agyon hogy megvaltoztassam a termeszetemet, viszont megis megoldottam egy lelkiismereti problemamat. igyhat, szerintem ez egy jo pelda a taoista megkozelitesere egy problemanak.

    nicht kompot

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17762 üzenetére

    Ez a te dolgod.
    Majd ha sikerül felismerni az igazságot(Istent) a többi vallásban is, talán több szeretettel/türelemmel tudtok ti is a többi ember felé fordulni és nem rögtön azt feltételezni, hogy "démonok által megvezetett szerencsétlenek".

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17763 üzenetére

    Én nem lózungra vártam tőled, hanem érvekre...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17765 üzenetére

    Ugye ezt nem gondoltad komolyan...
    Volt egy elkezdett beszélgetésünk... én nem démonoztam, te keverted bele...
    Nincs más érv csak egy tök más beszélgetés felmelegítése?
    Én erre nem vagyok most vevő.
    Írtad, hogy a kereszténység ugyanarról szól, én pedig ezt cáfoltam, erre lózungoltál egyet, majd egy tökéletesen ide nem illő vitát kezdtél kibontogatni érvek helyett...
    Továbbra is várom az érveket...

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17766 üzenetére

    Milyen érveket szeretnél? Olvass utána a többi vallás tanításának, mert ez egy általános keresztény lózung amit idecsaptál majd erre vársz "érveket".

    Te démonozol burkoltan és rendszeresen amikor valakinek "misztikus" tapasztalata van.
    Persze ezt nem mondod ki, ha valaki rákérdez, akkor inkább maszatolsz egy kicsit és kikerülöd a választ.

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17767 üzenetére

    Én is ezt mondom.
    Ez volt a válaszod a felsorolásomra... De te nem ezt mondtad.
    Várom az érved, hogy mégis ezt mondtad....
    Ugye most szívatsz?

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17772 üzenetére

    Neked hobbid kikerülni a választ?
    A felsorolt 3 pont mindegyike igaz a kereszténységre, csak "Isten segedelmével" rész kell hozzátenni.

    Nyilván ezt nem fogod elismerni, mert akkor visszajutottunk oda, hogy a "lényegi rész" nagyon közel van mindegyikben és nem lehet ráfogni a "több nyílvesszőt".
    Tetszik-nem tetszik "Isten jelen van azokon a helyeken" is ahol a kereszténység nem.

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz D1Rect #17769 üzenetére

    a kereszténység alapja nem ez.

    hanem ez:
    Higgy az Úr Jézus Krisztusban és üdvözülsz,...

    amiket felsoroltál, az ebből következik.

    ****

    (#17754) D1Rect
    "Maradjunk annyiban, hogy emberek mondják Jézusról, hogy emberré lett Isten."

    ez megint hit kérdése.
    mi úgy hisszük, hogy akik leírták az evangéliumi beszámolókat, és a leveleket, isteni ichletésre tették.
    aki nem hiszi ezt, az úgy gondolja kitaláció, mese, regény, akármi...
    és megint ugyanoda jutottunk.
    elhiszem vs. nem hiszem el.

    nem szeretek világi, pláne politikai hasonlatokkal élni, de ez jutott az eszembe. b. bélának a forradalom ellenforradalomnak számított. az ő szemszögéből az volt. volt egy forradalom, ami ő ellen is forrt.
    (nem is értem, hogy őt miért bántják emiatt, hiszem ezt ő tényelg így élte meg.)

    -> aki Isten kijelentéseit emberek saját kitalációjának hiszi, annak az is marad, amíg így gondolja.
    ez ennyire egyszerű.

    mi csak azt tudjuk elmondani, hogy mi történt velünk, és hogyan vélekedünk, Kiben hiszünk.
    meggyőzni még mindig nem fogunk tudni senkit.
    erre csak és kizárólag a Szentlélek képes.

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17773 üzenetére

    Igyekezz jó lenni, igyekezz megfelelni Istennek, igyekezz tenni valamit Istenért... alapelv semmit nem ér. Nulla a gyakorlati haszna, nem visz előbbre, zsákutca. Nem tudom ennél jobban hangsúlyozni. És ebben Isten megjelenése nem katalizátor csupán, hanem alapvető elem. Nincs bennem semmi jó, csak az amit Istentől kaptam. Akkor most akkor hogyan tudnék buzgolkodni a jóságra? Ha ami jó bennem, az az Ő jelenléte?
    Teljesen másról beszélünk. Te beszélsz egy Istenhez közeledő, fejlődő jellemű vallásosságról, a Biblia erről, mint zsákutca beszél. A Jézussal találkozó gazdag ifjú minden törvényt megtartott, még sem tudott Jézus követője lenni. A vámszedő csaló volt, mégis Jézus tanítványa lett. A jóság önmagában önteltséghez vezet. Jézus mentő kegyelmére minden ember rászorul, még a jó is.
    Még mindig nem érted? Amit te írsz, arról szól, hogy Isten nélkül is képes vagyok rá. Amiről én írok azt mondja, hogy Isten kegyelme nélkül bármit teszel, elveszel, nem a teljesítményed számít, hanem, hogy jelen van-e Isten az életedben. A teljesítmény nem cél és még csak nem is eszköz, hanem következmény.

    És eddig nem én beszéltem mellé. Nem én démonoztam, nem én kevertem bele mással folytatott beszélgetést, nem én nem hoztam érveket, és értetlenkedtem egyszerű kérés felett, és nem én lózugoztam jó nagyokat...

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz szab.tam #17774 üzenetére

    "hanem ez:
    Higgy az Úr Jézus Krisztusban és üdvözülsz,...
    amiket felsoroltál, az ebből következik."

    Ezért mondtam, hogy "Én is ezt mondom."
    Amire kymco folyamatosan csak az érveket követeli és megy a mellébeszélés.

    (#17775) kymco: Nincs mit hozzátenni, megint csak terelsz és kikerülöd az összes konkrét kérdést.
    "Nem én démonoztam"... dehogynem, csak burkoltan, majd az erre irányuló kérdést mindig kikerülöd.

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17776 üzenetére

    Megpróbálom nagyon leegyszerűsítve elmondani...
    Te azt várod az embertől, hogy ússza át az óceánt, mert kb ekkora a távolság az Isten és az ember között, azt várod, hogy nőjön a felhőkarcolók magasságába... ez sem fog menni.
    A Biblia szerint ezekkel nem lehet eljutni Istenhez. Helyette Isten jön az emberhez. Nem az ember a cselekvő, hanem Isten, nem az ember tesz Istenért, hanem az Isten hajol le az emberért.
    Te folyamatosan az ember cselekedeteiről beszélsz, én Isten tetteiről. Nem ugyanaz a kettő. És olyan sem létezik, hogy az Isten teszi a dolgát és az ember is, és a kettő összeér.
    A hit nem cselekedet. Arról szól, hogy bízom Istenben, arról szól, hogy Istent hagyom élni bennem.
    Akkor ki most a cselekvő?

    De megpróbálom még egyszer másként:
    Supermanként próbálkozhatunk viselkedni, de ettől nem leszünk azzá. Felveheted a jelmezét, utánozhatod testtartását, lógathatnak ki helikopterből, nem fog menni. Superman attól vagy, hogy annak születtél. A születés nem a te cselekedeted, te "elszenvedője" vagy. A Biblia azt mondja, hogy muszáj neked újjászületned. A cselekedeteid nem érnek semmit újjászületés nélkül. De az újjászületés nem csupán Isten segítsége a jobb életre, hanem valami teljesen új dolog. A régi el van vetve, új született. És ahogy a kriptoni gyermek képes természetfölötti dolgokra, nem tanulta, nem elleste, hanem lényének lényegi tulajdonságává lett, hasonlóan az újjászületett emberben Krisztus elkezd munkálkodni, és ez az újjászületett ember lényegi része lesz.

    És hogy még egyértelműbb legyek:
    - Isten előtt nem lehetsz jó. Mert mindenki vétkezett. Tehát bármennyire is jó vagy, kevés vagy.
    - Nem tudsz igazán szeretni, erre valójában csak Isten képes, ahogy mi emberek tudunk szeretni, ezer sebből vérzik...
    - a legjobb képesség szerint teszel mindent, akkor sem tudod áthidalni a szakadékot Isten és közted. Átjárhatatlan ez ember számára, mint az óceán átúszása, mint felhőkarcoló magasságúvá növés.

    És amire te céloztál, én még célzás szintjén sem démonoztam, amikor az angyalra reagáltam, és az nem is a veled folytatott beszélgetésünk része volt.
    És várnám az érveidet továbbra is.. Tudom most az jön, hogy nem válaszoltam a kérdésedre, igaz kb 5-ször már megtettem... de te semmit nem érveltél címkézésen és lózungokon kívül... egy sornyit sem.

    ui: És még egy apróság. Láthatóan nem látod az ok okozati viszonyokat.
    Te azt mondod, legyél jó, és Istennel kapcsolatba kerülsz.
    A Biblia azt mondja, az Isten kapcsolatba akar kerülni, veled, és a vele való közösség jóvá tesz...
    A kettő között csak bizonyos szavak egyeznek, a tartalom ellentétes az oksági kapcsolat tekintetében.

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17777 üzenetére

    Megpróbálom nagyon leegyszerűsítve elmondani.

    Válaszolj az alábbi kérdésre maximum 1 monatban:
    "Az alábbi 3 pontból melyik nem igaz a kereszténységre?
    - legyél jobb ember
    - szeresd a többi embert
    - tedd a dolgod legjobb képességeid szerint"

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17778 üzenetére

    Így, ahogy fogalmazod, egyik sem... de ezt leírtam, talán most hatodjára is...

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17779 üzenetére

    Mind igaz, csak ezeket Istennek tulajdonítjátok.

    Nem értem miért nem lehet egyenesen kimondani a dolgokat.
    (azaz persze értem, mert ekkor visszajutunk az eredeti feltevéshez, hogy minden vallás hosszabb-rövidebb úton ugyanoda(Isten-végső igazság-megvilágosodás-Allah-stb.) vezet amit viszont a Biblia cáfol úgyhogy ezért nem lehet egyenesen kimondani)

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17780 üzenetére

    Végül is írhatok bármit, te ugyanazt olvasod ki, még a nememből is, és kérhetem akárhányszor, tojsz arra, és egyetlen érvet sem hozol fel, hogy hol tévednék a kereszténység tekintetében, csak a megállapításod és lózungod, hogy ua. De ezt hogyan vezeted le? Utoljára kérek érveket...
    Nem vezet minden vallás ugyanoda, mert nem is ugyanarról szól. Az egyik egy Istent vall, a másik sokat, a harmadik sok ember szerű istenkéket, a negyedik szellemi, személytelen erőt...
    Az egyik azt mondja, hogy a következő életben javíthatsz, a másik azt, hogy csak egy életed van, megint más, hogy ez nem is valós élet, amiben vagy...
    Az egyik úgy gondolja, hogy teperj az istenek kegyeiért, a másik azt, hogy Istent nem lehet lefizetni, nem lehet befolyásolni, megint más, hogy tök mindegy, mit teszel...
    Ha ezekről azt mondod, hogy ugyanarról szól, ugyanoda vezet, akkor nagy tisztelettel hallgatok el...

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17781 üzenetére

    Ezt konkrétan te írtad:[link]

    Ezt egy másik keresztény fórumtárs:[link]

    "Az egyik egy Istent vall, a másik sokat, a harmadik sok ember szerű istenkéket, a negyedik szellemi, személytelen erőt...
    Az egyik azt mondja, hogy a következő életben javíthatsz, a másik azt, hogy csak egy életed van, megint más, hogy ez nem is valós élet, amiben vagy..."

    Ezek pedig azok a "külsőségek" vagy inkább "elképzelések" amiről senkinek nincs tapasztalata, csak ötlete, amit általában az adott földrajzi elhelyezkedés hordoz.

    Most komolyan, ha Isten olyan mint amilyennek ti elképzelitek akkor elhinnéd róla, hogy az őserdő mélyén nincs jelen az indiánokkal, azért mert nem jutott el oda a Biblia. Tényleg? :U

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17782 üzenetére

    A két linkelésed nem igazán értem. Emlékszem mindkettőre... mit akarsz vele mondani, mert nekem nem egyértelmű.
    Szerintem ha létezik Isten, képes kijelenteni magát megfelelően minden embernek és nem lehet ennyiféle egymásnak ellentmondó kijelentése. És én hiszem, hogy Isten létezik, és hiszem, hogy a Biblia kijelentése igaz.
    Így azt látom a többi vallásban, hogy igyekeznek kitölteni az Isten alakú űrt a szívükben valamivel...
    Persze hogy van hasonlóság. De attól hogy a műanyag barbi baba hasonlít egy lányra, még nem veszem feleségül... mert nem valóságos...

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #17783 üzenetére

    Egyértelműsítem, hogy még te is megértsd:
    "Higgy az Úr Jézus Krisztusban és üdvözülsz,...
    amiket felsoroltál, az ebből következik."

    "Mind igaz, csak ezeket Istennek tulajdonítjátok."
    (mindkét idézetben a korábbi felsorolt 3 pontról van szó)

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz D1Rect #17784 üzenetére

    kicsit javítanám magam, mert fáradt és felületes voltam, pontatlanul válaszoltam, (röviden akartam), és most már ezt a választ, mint hivatkozást használod fel.

    1.
    "jó ember"
    ez talán az a fogalom, ami az egyik legnagyobb zűrzavart tudja okozni összvallási, és benne a keresztyén kérdéseknél.
    természetesen most az utóbbiról tudok csak nyilatkozni.
    Istent, üdvösséget, kárhozatot "nem tagadó" emberek jelentős részénél uralkodik egy nézet, miszerint a "jó" emberek a mennybe, a "rossz" emberek pedig a pokolba kerülnek. akik ezt gondolják arra már nem tudnak válaszolni, hogy mennyire kellene jónak lenni. meg hogy mi számít jónak. mert ha ezt egységesen el tudná az ember dönteni, akkor pl. nem lenne minden országnak külön btk-ja.
    ez az egységes rend omlott össze akkor, amikor éva elfogadta a jó és rossz tudásának fájáról való gyümölcsöt. az ember a kezébe vette, hogy eldöntse, mi számít jónak, mi rossznak.

    mi következik ebből. az ember alapból büszke. nem kell neki az ingyen, ajándékba kapott kegyelem.
    helyette azt ki akarja érdemelni. "jó" akar lenni.
    az, hogy valaki "jóságra" törekszik, ezt munkálja magában, nem baj. bárcsak minél több ilyen ember lenne.
    a baj ott kezdődik, amikor ezzel érdemeket akar szerezni Istennél.
    temetéseken is sokszor lehet hallani, amikor az elhunyt érdemeit, "jóságát" sorolják hosszasan.
    mintegy Isten előtt bizonygatva, hogy a mennyre érdemes valaki.
    tehát ebből a szempontból, Isten nézőpontjából a "jó ember" nem létezik.

    de ha valaki megtér Istenhez, akkor ennek kikerülhetetlen következménye, hogy az illető már képes lesz a jót megcselekedni. ennek kívülről látható jelei kell legyenek. ezt a világ kívülről úgy látja, hogy az illető "megjavult", "jó ember lett", pedig csak ajándékba kapott egy készséget.

    2.
    többi ember szeretete.
    így van.
    annyi kiegészítés, hogy Ige minősítetten ír a lelki testvérek szeretetéről.

    3.
    legjobb képesség szerint.
    egy hívő hiába a legjobb építész a világon, ha komolyan veszi a hitét, nem tervez pl. egy megakaszinót.
    még akkor sem, ha erre ő lenne egyedül képes avilágon.
    tehát annyit tennék hozzá, hogy a legjobb képességei szerint, Isten szerint való módon.

    vegyük elő egyben az idézett hármasodat:
    "- legyél jobb ember
    - szeresd a többi embert
    - tedd a dolgod legjobb képességeid szerint"

    én most is úgy gondolom, természetesen a fent leírt magyarázattal, hogy egy megtért, keresztyén emberre igazak az általad leírtak.

    viszont a dolog nem ekvivalens. nem oda-vissaz igaz.
    akikre igazak a fent leírtak, vagy legalábbis kívülről úgy látszanak, még nem biztos, hogy hívő.
    és az sem, hogy a mennybe jut.
    rengeteg ilyen ember van a világon, akik így élik az életüket, sokszor minket, keresztyéneket megszégyenítő módon.
    de ez megtérés, ajándékba kapott, ingyen kegyelem nélkül, az üdvösség szempontjából érdektelen.

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17784 üzenetére

    :D Te vagy, aki kerülöd a pontos választ... :D
    Megértettem. Azt akartad mondani virágnyelven, hogy a keresztény testvérem másképp gondolja mint én, és te úgy értelmezed, mint ő.
    Nos ki kell ábrándítsalak. Amit ő írt, az nem erősíti meg azt, amit te ebből leszűrtél, és nincs ellentmondásban az általam leírtakkal.
    A kulcs az ok és okozat. Azért jónak lenni, hogy elnyerhesd Isten szeretetét, vagy Isten szeretetében fürödve jónak lenni hálából. Nagyon nem mindegy.
    Pedagógusi, szülői és lelkigondozói mivoltomban számos fiatallal találkoztam. Hamar megállapítható, hogy a szülők szeretetüket fejezik ki akkor, ha teljesít, vagy (közel) feltétel nélkül szeretik, és ez ösztönzi őket jobb teljesítményre. Az elsőként említett fiatalok többnyire tele voltak feszültséggel, önértékelési zavarral, úgynevezett problémás gyerekek voltak, akik ki voltak éhezve arra, hogy valaki fogadja el őket olyannak, amilyenek.
    A másodikként említett fiatalok sokkal inkább rendelkeztek helyes önértékeléssel, általában kiegyensúlyozottabbak voltak, aki fel merték esetenként vállalni a saját véleményüket akkor is, ha ez nem egyezett a közösség álláspontjával, mert tudták, hogy nem ez a csoportban az elfogadás alapja.
    Látszólag ugyanaz. Mind két csoport igyekezett jónak lenni, de az egyiknél feltétel volt a jóság, a másiknál következmény.
    Azért nem tudom elfogadni az állításaid, mert nem derül ki, hogy te konkrétan az ok és okozatból mire is gondolsz. Ezért lenne végre jó, ha érvelnél is a minősítgetések helyett.
    Én feltételezem, hogy nálad ez feltétel, és nem következmény. A másik, amit feltételezek, hogy a kettőt te összemosod, és egynek veszed... amit nagyon sajnálok, mert akkor azt jelenti, hogy neked a műanyag barbi baba is valóságos nő (képletesen értve), és a valóságos nő is játékszer...

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz szab.tam #17785 üzenetére

    Egyetértek azzal amit leírtál ennyit tennék hozzá:
    1.
    A "jó" igen ködös fogalom manapság ebben is igazad van.
    Mondjuk úgy, hogy a "jó embernek" nem esik nehezére "jónak lenni" és nem azért tesz így, mert bármit várna érte, hanem ez az "alaptermészete".

    2.
    Nyilván nem egyformán szereti az ember a gyerekét, meg a pletykás öregasszonyt az utca végén.

    3.
    "- tedd a dolgod legjobb képességeid szerint"
    Egy építésznek nem "dolga" segédkezni kirabolni másokat. Egy biológusnak-vegyésznek sem az a dolga, hogy kórokozókat szabadítson a világra ami megöli a többi embert.
    Az "első pontban foglalt egyén" ezt alapból vissza is utasítja.

    "én most is úgy gondolom, természetesen a fent leírt magyarázattal, hogy egy megtért, keresztyén emberre igazak az általad leírtak."

    Igen, ezt én is így gondolom.
    Szerintem az "igaz keresztények" jobbá teszik a világot és mindannyian "közelebb kerülünk Istenhez-végső igazsághoz-megvilágosodáshoz-stb."

    "viszont a dolog nem ekvivalens. nem oda-vissaz igaz.
    akikre igazak a fent leírtak, vagy legalábbis kívülről úgy látszanak, még nem biztos, hogy hívő."

    Tudom, szerintetek "nem lehet cselekedetek által üdvözülni", de jobb világot így lehet hátrahagyni.
    Az üdvözülés rész már a "mítosz" "külsőség" "földrajzi hagyaték" részhez tartozik.

    De nem az egyetlen és kizárólagos vallás amire igaz a fenti 3 pont.
    Mindenkinek megvan a saját útja, saját vallása/világnézete amin haladjon békében, és tegye jobbá a világot.

    A "csak az én nézetem igaz, minden más hibás, őket meg kell változtatnom" gondolkodás nagyon sok fájdalmat és bajt okozott a világon, ideje lenne felhagyni vele.

    (#17786) kymco: Szerencsére ő kifejtette a gondolatait és nem kell a te magyarázatoddal és ködösítéseddel foglalkozni.

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #17787 üzenetére

    Ühüm, ... végül is nekem kellett kimondanom, amit nem mertél kimondani. Nézz néha tükörbe is... :)
    És nem feltétlen bennem van a hiba, ha nem értettél meg... :))

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • Vallás?Vallás! Minek ez? Mármint nem a "vallás" topic, hanem maga a vallás milyen okból van jelen egy ember életében?

    http://steamcommunity.com/id/DrTechnoid/

  • kymco

    veterán

    válasz DrTechnoid #17790 üzenetére

    A vallás azért van jelen, mert minden emberben van egy Isten formájú űr, amit ki akar tölteni. Ez van amikor csak tárgyak halmozásával, hatalommal, pénzzel, élvezetek hajszolásával teszi, van, amikor spirituális tartalommal (jóga, babona, reiki stb...) tölti, ki, és van, amikor megfogalmazott istenségekkel, gyakorlati vallásokkal. Ez alapvető emberi szükséglet. Minden emberi társadalomban megtalálható, és mindig is jelen lesz. Valamivel be kell tölteni ezt az űrt.

    És létezik olyan vallás, amikor Isten tölti be az űrt önmagával. Én hiszem, hogy Ő a Jézusban testet öltött Isten.

    www.refujvaros.hu

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz kymco #17755 üzenetére

    Menet közben elolvastam azt is, amiket D1Rect-el beszélgettetek és úgy döntöttem, hogy nem konkrétan választ írok.
    Előzetesben leszögezném, hogy engem vallásos szellemben neveltek. Már 3 éves koromtól hittanra jártam és a pap, aki tartotta, nagyon jó fej volt.
    Ráadásul van a rokonságban is pap. Egész konkrétan egy (mostmár nyugdíjas) érsek.
    Vele beszélgettem akkor, amikor bejelentettem a családnak, hogy engem ez a kereszténység nem igazán győzött meg. Elmondtam neki, hogy mit gondolok az egyházakról, vallásokról és istenről. Az alábbiakban az Ő válaszát próbálom meg a lehető legnagyobb hűséggel visszaadni:

    "A Katolikus egyházon belül is sokan vannak már, akik elszakadtak a középkori nézetektől és azt vallják, hogy Isten nem valláshoz és nem egyházhoz kötött! Valójában Istenben való hit az, ami számít. Hogyha te a tudományban találod meg Istent és a fizikai, biológiai, kémiai törvényszerűségeket, valamint az univerzum végtelenségét fogadod el "felsőbb hatalomnak", de - ahogy mondtad - nem zárod ki a tévedés lehetőségét, akkor Isten - az Ő végtelen bölcsességében - látni fogja a Te hited erejét! Nem véletlenül adatott meg nekünk a szabad akarat!
    Isten mindenütt jelen van és nem számít, hogy hogyan nevezed. Nevezheted Istennek, Allahnak, Jahvénak, vagy akár az univerzum energiáinak is, attól még Ő Isten marad!
    Szerencsésnek mondhatod magad, mert a szüleid és nagyszüleid szeretnek és megtanították, hogy mi helyes és mi nem. Hogyha ezek alapján - Isten és Jézus tanításai alapján - élsz, akkor jó ember válik belőled. Tedd mindig azt, amit helyesnek vélsz, de lásd azt is, hogyha hibázol és tanulj belőle. Nem kell gyónni ahhoz, hogy megbánd a bűneidet. A lelkismeret-furdalás maga a megbánás és amikor megpróbálod jóvátenni, amit elkövettél, az maga a megbocsájtás.
    Mindannyiunkban benne lakozik a jó és a rossz is. Az, hogy melyik kerül előtérbe, csak a döntéseinken múlik.
    Isten bennünk él. Higgyél önmagadban és hallgass a benned élő jóra."

    Azt hiszem, ezzel sok mindenre reagáltam.
    A többi dologra később még jó eséllyel válaszolok.

    [ Szerkesztve ]

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #17792 üzenetére

    Tudom, hogy a vita olyan helyzetet teremtett, hogy én a perifériára szorult, nem politikailag korrekt módon, a vallására, mint kizárólagos igazságra tekintő, kirekesztő ember képe vetült. Periféria, mert a vitában egyedül maradtam. A szinkretista megnyilvánulások, a vallások összemosása a többi keresztény fórumozó testvéremet nem érintette olybá, hogy ennek hangot adjon. Persze ez köszönhető annak a nyomásnak is, ami által én hitemet kirekesztőnek látják sokan. Meg talán annak, hogy időnként erőteljesen vitázok, és annak ellenére, hogy igyekszem, időnként személyeskedésbe csúszik...
    Pedig egyszerű a képlet komolyan veszem Jézus szavait, aki azt mondja, hogy nincs rajta kívül út az Atyához, komolyan veszem Jézus áldozatát, gondolván, ha a többi vallás megtalálta az utat Istenhez, akkor Jézusnak miért is kellett meghalnia? Ha a bűneim lerendezhetők azzal, hogy több jót teszek, mint rosszat, akkor miért hagyta Isten, hogy átszegezzék Jézus kezeit? Ezek persze költői kérdések.
    De tudni kellene különválasztani három dolgot. Az indulatot, az ember elfogadását, és annak a hitnek az elfogadását, igaznak tételt, amit hisz.
    Ez három külön dolog. Ha indulatos vagyok, attól még az embert el tudom fogadni. Ez talán lejön a vitáimból is, ha nem, akkor most szavakon keresztül teszem egyértelművé, hogy ez a két dolog nem ugyanaz. Persze az indulatnál nem szabad az idő tényezőt ehhez kihagyni... idő kell az emésztéshez...

    És a más vallásának el nem fogadása nem jelenti a másik ember el nem fogadását.
    Felvállalom, hogy nem minden vallást tartok igaznak, de mivel én sem hittem mindig Krisztusban, ezt nem tartom olyan dolognak, ami miatt az embert magát, aki másban hisz, ne tartanám érétkesnek, a mondanivalóját fontosnak.

    Ebből vsz kiderült, hogy nem osztom a rokonod nagyon szívhez szóló de szerintem pont Jézus váltságát elkenő humánus, ma rendkívül divatos gondolatokat... Nem osztom, de tudom, hogy sokan így gondolkodnak. Én is volt, hogy így gondolkodtam... de ezért én senkit nem fogok gyűlölni. Nem fogom kirekeszteni, csupán nem hiszek ebben... És ha megkérdezik, hogy igaznak tartom-e, hitből mondom, hogy szerintem hamis vallásosság ez. De ezzel nem az embert minősítem.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz kymco #17793 üzenetére

    Tudom, hogy a vita olyan helyzetet teremtett, hogy én a perifériára szorult, nem politikailag korrekt módon, a vallására, mint kizárólagos igazságra tekintő, kirekesztő ember képe vetült.->Helyesen->Tudom, hogy a vita olyan helyzetet teremtett, hogy én a perifériára szorult, nem politikailag korrekt módon gondolkodó, a vallására, mint kizárólagos igazságra tekintő, kirekesztő embernek látszom
    :)
    Belegabalyodtam, na...

    www.refujvaros.hu

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz kymco #17794 üzenetére

    Semmi gond, értettem így is! :K

    Véleményem szerint nem vagy periférián, már csak azért sem, mert több a hívő, mint a nem hívő!
    Most éppen 2 oldalról kaptál ellenvéleményt. A mi hitünk kevésbé (vagy éppen egyáltalán nem) konzervatív.

    Ami viszont a lényeg, hogy most először érzem azt, hogy igazán önmagadként válaszoltál :R és nem a vallásod/egyházad sablondumáját nyomtad! Talán mindig így kellene! :K

    "Pedig egyszerű a képlet komolyan veszem Jézus szavait, aki azt mondja, hogy nincs rajta kívül út az Atyához, komolyan veszem Jézus áldozatát, gondolván, ha a többi vallás megtalálta az utat Istenhez, akkor Jézusnak miért is kellett meghalnia? Ha a bűneim lerendezhetők azzal, hogy több jót teszek, mint rosszat, akkor miért hagyta Isten, hogy átszegezzék Jézus kezeit? Ezek persze költői kérdések."

    A kérdés költői, de a válasz az nem! Istenben való hit a lényeg, a vallás és az egyház lényegtelen! Nyilvánvaló, hogy aki normálisan gondolkodik, az nem taszít el magától egy másik embert csak azért, mert másképp hisz!

    "Ebből vsz kiderült, hogy nem osztom a rokonod nagyon szívhez szóló de szerintem pont Jézus váltságát elkenő humánus, ma rendkívül divatos gondolatokat..."
    Ez a beszélgetés több, mint 20 évvel ezelőtt történt. Akkoriban az Ő gondolatai szinte eretnekségnek tűntek. Talán nem véletlen, hogy egyre többen látják hasonlóképpen "liberálisan" (rühellem ezt a szót!) a dolgokat!
    " szerintem hamis vallásosság ez"
    Pont ez volt az, amiről beszélt! A Vallás nem egyenlő a hittel! Egy vallásban hinni, vagy egy egyházban hinni félrevezető lehet, ha nem látod Isten valódi szándékát!

    Szerinte (és szerintem is) az ember kevés ahhoz, hogy felfogja Istent! Teljes hitemmel odaállhatok egy vallás mögé, de akkor sem tudhatom, hogy ez-e az igaz vallás! Talán nincs is igaz vallás!
    Csak a hit létezik és csak ez az igaz! Függetlenül attól, hogy miképpen hiszek!

    A rokonom egy nagyon bölcs és tiszteletreméltó ember. Úgy gondolom, hogy mindkettőnknél jobban ismeri a Bibliát és ezáltal a keresztény hitet, mégis képes volt elvonatkoztatni az egyház tanításaitól! Pont azért, mert az egyház és a hit két különböző dolog!

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #17795 üzenetére

    Reformátusként nem határoz meg annyira a szó világi értelemben vett egyház tanítása. A református egyház nem tanítja, mert nem is igazolható a Bibliából, hogy a (ref.) egyházon kívül nincs élet.
    De itt az egyházról, mint egy látható társadalmi szervezetről gondolkodtam.

    A vallásos szót, bár meglepő lehet számodra, de a hívő emberek sem igen szeretik. Általában egyet jelent a személyes hit hiányával és inkább elvekhez, értékrendhez, közösséghez tartozást fejez ki jobb esetben.
    Sajnálom, hogy ez a szó nálunk ide jutott.. Mert a vallás szó a hit megvallásából ered. Ez pedig aktív felvállalását a hitemnek. Az, hogy hiszek sokszor lehet passzív dolog, ami kívülről sehogyan sem látszik... amit megvallja a hitét valaki, mikor ez szükséges válik igazán izgalmassá.
    De a szó úgy tűnik mind a hívő, mind a nem hívő emberek táborában pejoratívvá vált... El kell fogadnom lassan ezt a tényt... de ez az én problémám...

    Bármennyire is furcsa, de ez a fajta gondolkodásmód, ami szeretné integrálni az összes hitvilágot nem új keletű. Az ókori birodalomépítők nagyon hatékony integrációs eszköze volt az eltérő vallások összecsiszolása. Ilyen szinkretizmus volt a római birodalom idején is, mikor Jézus tanítványai hirdetni kezdték az örömhírt. Pál is felhasználja ezt retorikájában Athénben. De nem áll be a sorba, igehirdetéseik többnyire ki is verik a biztosítékot azokon a helyeken, ahol megjelennek. Van, ahol az iparosok lázadnak fel, van, ahol megkövezik Pált, van ahol az őt vendégül látókat akarják meglincselni. És amikor olyan helyen járnak, ahol a helyi hitvilág szerint isteneknek, vagy a görög hitvilág kulcsszereplőinek tartják őket, akkor elég erőteljesen tiltakoznak. Az újszövetségi könyvek is azért lettek vsz lejegyezve, hogy egyértelműen ragaszkodni tudjanak a hitükhöz. Több gyülekezetet kellett intenie az újszövetségi iratok íróinak, mert keverni kezdték a tanításokat a környezet zavaros hitvilágával.
    Pálnak, Jánosnak, Péternek stb fontos volt, hogy amit Jézusban megkaptak, romlás nélkül továbbadják. Ott nem ismertek a tanítványok kompromisszumot ebben.

    Én ezekhez a tanításokhoz ragaszkodva mondtam, amit mondtam, nem a szervezetileg létező egyház miatt. Minden gondolatom saját gondolat, nem belém sulykolt tanítás.

    www.refujvaros.hu

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz Geri Bátyó #17795 üzenetére

    Csak halkan jegyzem meg, hogy ha a vallás annyira nem fontos, akkor miért zarándokolt el Jézus Krisztus évről évre a templomba? Miért küldte ki onnan az árusokat? Miért tartotta meg a húsvéti vacsorát és egyéb vallási szokásokat?

    Véleményem szerint azért, mert a vallás nélküli hit nem valódi hit. Az a hit, ami nem nyilvánul meg közösségben elfajzik. Természetesen fontosabb a személyes kapcsolat, de ez nem jelentheti a közösség el nem fogadását.Az, hogy magamévá teszek néhány elvet, nem jelent semmit, így nem válhat életté. Egyébként teljesen megértem és osztom Kymco véleményét, hogy senki sem szolgálhat két úrnak. Ez az összemosogatás az első lépés ahhoz, hogy komolytalanná váljon az egész... Épp ezért nem tudom osztani az "érsek úr" véleményét sem...

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Noddy

    senior tag

    válasz Geri Bátyó #17795 üzenetére

    "Talán nem véletlen, hogy egyre többen látják hasonlóképpen "liberálisan" (rühellem ezt a szót!) a dolgokat!"

    Hiába nem szereted a liberális szót mégis annak az eszmének a hatása alatt élsz. Most ez a divat mint korábban a történelem során volt a racionalizmus, a humanizmus, a materializmus... stb most a nagy liberalizmusban élünk benne. De a keresztyénség ahogy a korábbi izmusokat is átvészelte ezt is átvészeli, mert nem emberi vágyakra és ideákra alapozódik, hanem a valóságos Istenre, Jézus Krisztusra.

    A liberalizmus áthatja a most élő összes embert és nem azért van a nagy vallási összemosás, mert az lenne az igaz, hanem mert most ez a kényelmes. Ha a rokonod nem Magyarországon élt volna még "eretneknek" se számított volna. A cenzúra miatt a nyugati eszme ide is késve érkezett meg, de mára már beértük őket. Most ez a gondolkodásmód tűnik kényelmesnek, addig se kell Istennel foglalkoznom, csak saját magammal.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • válasz kymco #17791 üzenetére

    Nekem semmilyen igényem nincs arra hogy betöltsön bármilyen űrt bennem. Ilyenkor mi a helyzet? Mert nem is érzem egyáltalán ennek a szükségességét. Nagyon kellemes és jó ember vagyok , szívesen meghallgatok másokat, még a koldusoknak is dobok egy 500-ast közbe. És egyáltalán nem vagyok keresztény, se zsidó, se semmilyen vallású, se nem is hiszem el hogy akármelyik bibliában megemlített lény létezne,sem azt hogy egy túlvilági állapot hivatott arra hogy a halál után ott tovább éljünk.Már ne haragudj ,de ez már kissé több mint nevetséges feltételezés és rendkívül mulatságos is ilyesmiket felnőtt emberektől hallani.

    http://steamcommunity.com/id/DrTechnoid/

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz DrTechnoid #17799 üzenetére

    "Nekem semmilyen igényem nincs arra hogy betöltsön bármilyen űrt bennem"

    az az űr (hely) ott van mindenkiben.
    csak nem mindegy, éppen mivel van kitöltve.
    ha tele van valami mással, akkor persze, hogy nem érzed üresnek.

    ****

    "se nem is hiszem el hogy akármelyik bibliában megemlített lény létezne"

    Isten létezése nem függ a hitünktől. mi függünk Őtőle...

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

Új hozzászólás Aktív témák