Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #15553 üzenetére

    "orulok hogy megtalaltad a trauma gyogymodja...."
    Sajnálom, hogy kezd sarkosodni a hangnem. Nekem egyértelmű, hogy teljesen különbözik egy szándékos gyilkosság traumájának kezelése, és magának a cselekedetnek a hosszútávú megítélése attól, ha vétlen valaki egy másik ember halálában.
    Nem akarok terápiát javasolni, nem vagyok szakember, de a két dolog laikus számára is különböző. Nem ugyanaz, annak ellenére, hogy mindkettő állapot nehéz helyzet.
    Tehát a szarkasztikus, ironikus megjegyzésed nem értem, de elfogadom.

    "...a kereszteny kartarsak ugyis megmondjak neked mi a dogma. gondolom soha eletedben nem olvastal utana annak hogy milyen kockazatai es lehetseges problemai vannak a tinedzserkori terhessegnek, szulesnek es a kesobbi gyereknevelesnek. minek is, hiszen ha harom emelettel fejlebb van a szuleszet akkor vilagos... ne haragudj, de ez kicsit sok nekem...."

    Nekem is sok kezd lenni a sok sztereotip, sarkítás. Nekem nem mondja meg se a pap, se más, hogy mit gondoljak, mit mondjak... A dogmák nem a szülőszobáról szólnak. A dogmák lényege, a kereszténység alaptanításainak összefoglalása, az alap dolgok összefoglalása, mint matematikában az axiómák. Azt, hogy miként vélekedjek a tv-ről, a prostitúcióról, az abortuszól nincsenek dogmákba leírva.

    A vitatott problémához pedig egy egyszerű logikai érvelést tudok megoldásként ajánlani:
    Van két tinédzser. Egyik sem veszélyeztetett terhes, egyik sem hord sérült kisbabát a méhében, azonosan átlagosak a körülményei.
    Az egyiknél nem végeznek abortuszt, van kockázata a szülésnek, de alapból az a felállás, hogy két egészséges élet lesz pár hónap múlva.
    A másik esetben egy élet biztosan megsemmisül, egy emberkét szándékosan ki fognak nyírni.... és még vannak kockázatok az abortáló fiatalra nézve is.... Esély sincs arra, hogy kiderüljön, milyen élet vár rá.
    Ennyi...
    Amennyiben a peremfeltételek mások, az anya veszélyeztetett, a magzat erősen fogyatékos stb, ebben az esetben már a determináltsága az ügynek más, a szabad döntés lehetősége korlátozott, a döntés orvos-egészségügyi kérdéssé kezd válni, ahol a páciensek valós döntési lehetősége a helyzettől függően erősen korlátozódik.
    Ezért nem veséztem ezt ki...

    "egy jo idosotthonban zajlik az elet, a sajat generaciod vesz teged korul, megy a csajozas es a buli. pl a mai bentlako korosztaly imadja a big band swing muzsikat... talald ki a big bandek hol koncerteznek legtobbszor. egyaltalan nem borton, barki beulhet az autojaba es meglatogathat akarkit akarmikor. egyszeruen olyan helyen laknak ahol van egy hivogomb az agyuk felett a 24 oras orvosi szolgalathoz."

    Azt hiszem itt sem érted a gondolataim lényegét. Nem börtönre gondoltam, öregotthonra, ahol az az általános, hogy gyermekek, unokák nagy ritkán nyitnak ajtót a szülőkre, nagyszülőkre. Ahol a képességek romlását vadidegenek nézik végig, ahol az idős ember azt élheti és éli meg, hogy kikerült a család vérkeringéséből, nincs szükség a gondolataira, emlékeire, tapasztalataira.
    Az emberi éltek többségét a valós emberi kapcsolatok teszik értékessé, amiben kifejezetten erős a szülő gyerek kapcsolat és a párkapcsolat.
    Olyat ritkán hallani, hogy egy elmaradt koncert, buli miatt lett öngyilkos valaki, de olyat elég gyakran, hogy elvesztett gyermek, elvesztett, megromlott párkapcsolat, magányosság miatt választják ezt a halált. Fogyasztói társadalom szempontjából persze az individuum a fontos, ezt lehet jól manipulálni. Ebben közös a diktatúrákkal. Az egyén leválasztva a természetes közösségétől kiszolgáltatottá, jobban manipulálhatóvá válik.
    Tudatosan, ösztönösen a fogyasztói társadalom ezt erőlteti ránk. Megdöbbentem egy angliai felmérésen, ahol azt állapították meg, hogy Karácsonykor igen nagy piaci szegmenst ért el az önajándékozás.... nem az, mikor magam veszem meg mások helyett az ajándékot egy borítékban kapott pénzen, hanem az, mikor a saját pénzemből magamat ajándékozom meg karácsonyra....
    De ez már más történet...

    Egy vetélésen átesett nőt sem egy buli fog feldobni, még csak nem is a szomszéd (jó esetben), hanem a párjának a melléállása. Nem vagyok terapeuta, de szerintem ez a trauma kezelésének jó módja, a tartalmas emberi kapcsolatok gyógyító mechanizmusai.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák