Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Horka1 #13278 üzenetére

    ne haragudj de a bibliai elemzesed az isteni szintrol teljesen kusza a szamomra. ertem amit irsz de logikat (es ertelmet) nem talalok benne. azert nem reszletezem hogy mi a gondom vele, mert nem baj hogy nem ertem, ne erezz kesztetest hogy tovabb magyarazd - persze ha van kedved akkor szivesen olvasom.

    "Azonban Te is ragaszkodsz az íráshoz, pedig nem is vagy keresztény"
    en nem ragaszkodok a bibliahoz csak nem esik nehezemre beszelgetni rola (es nem szegyellek akar ervelni is mellette), mert nem vetem meg. amihez ragaszkodok az az hogy a lekvaros bab szar etel mert a szakacs rossz, akkor is ha neki izlik amit fozott :)
    amit a fenti idezet utan levo reszben irtal azzal szinte teljesen egyetertek.

    A bölcs alkot, de muvét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült muvét nem félti, s mert magának nem orzi, el sem veszíti!
    a bolcs jo szo, de magyarul inkabb okosat meg tapasztaltat jelent, altalanosan veve az elet minden teruleten. mester mar kicsit jobb szo mar csak azert is mert egy mesterhez nem feltetlenul kapcsolodik bolcsesseg.

    a weores fele koltemenybol nehez erezni a taoista gondolatokat. csak ha mar nagyon jaratos valaki a tanitasokban akkor tunik elo hogy mirol van szo pontosabban:
    2.
    [...]
    ezert a mesterek
    elvegzik a dolgokat szorgoskodas nelkul (ra-eroltetes nelkul - wu wei)
    (emigyen) tanitanak (minket) szavak nelkul
    millionyi dologgal foglalkoznak, de nem uralkodnak ezeken
    teremtenek, de nem birtokolnak
    tesznek dolgokat, es nem varnak el semmit
    elerik a celjukat, de nem sikeresek
    es mert nem sikeresek ezert
    csak elnek (leteznek) de nem telepednek ra semmire (es senkire).

    ugye mennyi gondolatot ebresztenek ezek a sorok? vajon kik ezek a titokzatos mesterek, mikkel foglalkoznak, hol elnek, hogyan, milyen celjaik vannak? milyen profecialis kapcsolatban vannak a termeszetfelettivel? vajon jezushoz mennyire hasonloan elnek? megannyi misztikum! elmagyarazom, jo? :)

    a mesteri kezelese az eletnek nem jelent isteni rangot vizen jarassal, gyogyitassal meg hasonlokkal. a tao te ching nem szol arrol hogyan vajunk istenne. a tao te ching arrol szol hogy hogyan eljunk harmoniaban a taoval. a legegyszerubb, legtanulatlanabb, leghaszontalanabb, legsikertelenebb, es legjelentektelenebbnek tuno emberek a legkedvesebb es legtiszteltebb mesterek. sot. a termeszetben megfigyelheto szamos jelenseg, az allatok vagy a novenyek is peldakepkent vannak tisztelve (ugye milyen furcsan hangzana a bolcs szot hasznalni ezekre).

    ha meg esett volna le.
    ezek a szavak legkevesbe egy vensegesen ven, hosszu szakallu bolcs remeterol szolnak aki minden foldi javat eladomanyozta, aki bogyokon el es egesz allo nap vagy medital, goygyit, vagy isteni profeciakat mond a korulotte ulo hivoknek. ezek a szavak egy (feltetelezem, hogy szerinted rettentoen sokaig reinkalodni fogo) manyi nenirol szolnak aki valoszinuleg semmit nem tud a taorol, gyertyat gyujt az isteneknek, viszi a haztartast, kapalgat a kertjeben, neveli a tyukokat, es az egesz eleteben sosem ment tul a falu hataranal.

    ha van kedved, olvasd ujra a sorokat manyi nenirol.

    ugye milyen egyszeru? semmifele misztikum nincs.
    csalodas, mi? :)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák