Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz aAron_ #2356 üzenetére

    Pl. ez:
    míg a működőtőke beruházásokra azok tulajdonosa nyereséget vár el, célja az, hogy összességében több pénzt vigyen ki, mint amit behozott, tehát a mostani devizabeáramlást a későbbiekben devizakiáramlás fogja ellensúlyozni

    A profit a megtermelt (jellemzően export) javakon fog képződni, nem "csak úgy" kiviszi a tulajdonosi kör az országból. Közben - normál esetben - folyamatosan fizetnek csomó adót, munkabért is. Hosszútávon is pluszos ez a sztori. Persze egyedi esetekben ettől eltérés lehet adókedvezmények, vendégmunkások, nem számolt externália költségek okán, pl. én el tudom hinni a szakértőknek, hogy az akkugyártás itt mifelénk nem akkora buli. De általánosságban véve az állítása ettől még csúsztatás.

    Az EU támogatásos történet se olyan tiszta, mint ahogy írja, egyrészt mert van önrész is, a megvalósuláshoz kell ott is import sokszor, illetve habár a közös piac jó dolog, de nagy versenyképességi különbségek esetén a versenyhátrányban lévő kicsiket (pl. mi) azért elfojtja. Egyrészt a legkompetensebb munkaerőt elszívja a nyugat, másrészt a nagy tapasztalattal, tőkével rendelkező nyugati cégek betörése az új felvevőpiac reményében gátolja azt, hogy idehaza hosszabb távon ugyanezek kiépülhessenek (magasabb lesz a bejutási küszöb induló cégeknek). Az EU támogatások részben ezt kompenzálnák.

Új hozzászólás Aktív témák