Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Godless / (a magyar tükörfordítást inkább hagyjuk) (2017)
    A jó ég tudja, milyen furmányos algoritmus eredményeként dobta fel nekem ezt a sorozatot a Netflix, mindenesetre a trailer látványvilága megtetszett, és amúgy is, ha valamiben Miss Susan Michelle Dockery szerepel, akkor legalábbis nem hajítom ki egyetlen pillantás nélkül.
    Nagyon lassú tempójú, inkább képekkel, mint szavakkal mesélő westernt látunk, ami nem annyira egy történetet mesél el, mint inkább egy adott történethez ilyen-olyan módon kapcsolódó vignettákat mutat meg a vadnyugatról. Egy sajátos, de minden bizonnyal a valóságban is többször megesett szituációból indulunk: egy kis bányaváros (majdnem) teljes férfilakosságát elvitte egy bányaomlás, a megmaradt lakosság (főleg nők és gyerekek) pedig próbálnak valahogy a felszínen maradni - de ennek keretein belül azért nem vetnek meg egy kis acsarkodást és gyűlölködést sem. Nem teszi egyszerűbbé a helyzetet, hogy a környéken portyázik Frank Griffin 30 fős martalóccsapatával, és eltékozolt fogadott fiát keresi - és nem azért, hogy atyailag a keblére ölelje...
    Részleteiben érdekes és egyéni a felállás, de a lényeget tekintve egészen szokványos - a vadnyugaton rohadt nehéz rendesen élni, meghalni viszont annál könnyebb. A lineáris történetmesélés helyett néhány főbb karakterre koncentrálunk, és különösebb látható rendszer nélkül látunk velük kapcsolatos eseményeket hol a jelenből, hol a múltból. Az összevissza időbeli ugrálás számos sorozatnál probléma, viszont a Godless kitűnően alkalmazza - a sok kis jelenet hatására lassan, fokozatosan épül a képünk a karakterekről, és igazából csak a sorozat végére derül ki, pontosan mik is a motivációk (persze sejteni sok mindent lehet előtte is, nincsenek grand revealek); a történet meg persze halad, de igazából semmi igazán váratlan fordulat nem következik be, lehet sejteni már az elején, hová tartunk. Az utolsó epizód az erős zárás érdekében némileg bevállalósabb, nagyon a határon egyensúlyoz, incselkedik banális klisékkel, de végül "talpon marad", és a kissé kaotikus eseménysor kitűnő drámává áll össze.
    Nem vagyok western-rajongó, de a Godless világában jó volt elmerülni, kimondottan élveztem a sorozatot. 8/10.

    #értékelés

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák