Új hozzászólás Aktív témák

  • jonnyjoker01

    veterán

    válasz RetepNyaraB #55921 üzenetére

    Oké te tudod :D

    Űrös részhez: na ezt most lebontom neked :D

    "előbb fagysz jégkristállyá másodpercek alatt (-273 fok; Alaszkában -30-nál azzal szórakoznak, hogy a levegőbe kiöntött meleg víz előbb fagy meg, mint a földre érne)": az űrben, vákumban nincsen semmilyen közeg ami hőt venne el. Infravörös sugárzás által veszíted a testhőd, de ez lassan történik meg.

    vagy a nyomáskülönbségtől előbb még felrobbansz, mint macska a mikróban, vagy mint egy túlfújt lufi: a fő dolog ami a felfújódás effektet okozhatja az a vér (és egyéb folyadékok) felforrása vákumban. De ez nem 1 pillanat alatt történik meg hirtelen, hanem fokozatosan egyre intenzívebb. De ettől nem fog felrobbanni senki. Feldagadni igen, ahogy Naomi kezein és arcán is láthattuk. A bőr iszonyatosan flexibilis.

    (pláne ha jó nagy levegőt veszel előbb :W ) Naomi nem levegőt vett, hanem kijújta. Ha nagy levegőt vesz az ember és próbálja visszatartani vákumban akkor szépen szétroncsolja a tüdőt, egyrész a levegő molekulák elkezdenek kitágulni, másrészt a vízpára elkezd kicsapódni a tüdőben és felforrni, harmadrészt a légútakon keresztül kívülről is nagy nyomás hatna a tüdőre. Ha kifújja a levegőt és nyitva tartja a légútakat akkor nem sérül a tüdő ilyen mértékben, "minden ami benne van megy ki szépen az űrbe".

    A szemed, mint kültakaró nélküli, bőven erezett és kocsonyás állagú anyag az konkrétan kispriccel az üregéből, ahogy kiszippantja a vákuum.: teljesen rendben vannak a szemei annak az úriembernek aki vákumnak volt kitéve: [link]. Nem tudom honnan veszed hogy kirobbanna a helyéről :F Az úriember egyébként bármiféle szövődmény nélkül túlélte a balesetet.

    Emellett két fontosabb dolgot nem említettél amit a sorozat felvázolt, az egyik az a bőr azonnali száradása semmi féle nedvesség jelenléte miatt, a másik pedig a nap általi sugárzás veszélye, azonnali leégés. Mindkettőt tök jól eltalálta a sorozat szerintem.

    A legnagyobb veszély egyébként az oxigénhiány és a vér felforrása. Előbbi azért van mert a nyomáskülönbség miatt fordítva kezd el működni a tüdő, az oxigént elkezdi kivonni a véráramból ami eszméletvesztéshez és később agyhalálhoz vezet (ennek kiküszöbölésére lőtte magába az oxigénezett vért). Utóbbi pedig több szempontból is veszélyes, leginkább az a probléma hogy gáz halmazállapot lesz jelen az erekben, a szív pedig folyadék pumpálására lett tervezve, egy idő után nem tud vért pumpálni aztán leáll. Kutyákon végzett kísérletek azt mutatják kb 90 másodperc az amit képes elviselni a szív.

    Ami nem realisztikus a jelenetben az a hyperoxigenated blood, meg az hogy ennyire pontosan célzott Naomi miközben egy mozgó űrhajóra ugrott át, továbbá hogy nem halt meg agyvérzésben az űrséta után miután visszatért, bár azt is felróhatjuk scifinek mert a high tech gyógyítógépbe bekerült a megmentés után.

    Ha nem elég a magyarázatom akkor itt egy videó: [link] és egy cikk: [link]

    Üdv. Johnny

Új hozzászólás Aktív témák