Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #22 üzenetére

aztán ha elmész állásinterjúra, mindenhol basznak visszahívni is, nemhogy felvenni.

Egy jóbarátom nemrég váltott állást, teljesen fejest ugorva az ismeretlenbe - azaz nem volt még meg a következő helye, amikor felmondott. Amit el lehet róla mondani:

- 4-5 éves munkatapasztalat, de mindenből csak egy kicsi, de nem tartja magát szakinak egyetlen területen sem
    - Tipikus "mindenes" volt a munkahelyen: a tonercserétől kezdve a vindózos és linuxos szerverek hegesztésén át a webes tartalomfeltöltésig minden rászakadt
    - Erősen introvertált, de technológiák iránt érdeklődő egyén, akar tanulni és fejlődni (ezért is mondott fel, tökéletesen beragadt)
    - Október-novemberben csak angoltanfolyamra járt, felhozni magát tárgyalóképes szintre
    - Decemberben már elkezdett állások után nézelődni, de tudjuk milyen a helyzet az ünnepek miatt
    - Januárban végül állásinterjúk
    - Most már dolgozik az új helyen

Kb. 6-7 helyre adta be a jelentkezését, mindig testreszabott CV-vel és kísérőlevéllel (ha kérték). 4 helyre hívták be, végül is az egyiknél megfelelt, aláírt, minden rendben eddig. Jah, budapesti a történet, villamosmérnöki végzettséggel, mégis IT poziban.

Mi a tanulság? Célzott keresés, nem csak a vakvilágba lövöldözés, testreszabott jelentkezések, magabiztosság (mondjuk szvsz ezzel elég rosszul áll...), fejlődni akarás.

Amikor olyanokat olvasok, hogy jajj-jajj 5 éves php-mysql tapasztalattal nem vesznek fel valakit... Hát sorry, a php-mysql kombó már 10 éve is kb. az alját jelentette az iparnak, és eleve csak egy kis részét (webes kódolás) teszi ki az IT-nak. Arról nem is beszélve, hogy még ezen belül is óriási különbségek lehetnek szakember és szakember között.

Szóval aki annyira nem talál állást, az gondolkozzon el rajta, hogy milyen valódi, a munkáltató számára értékes és pénzzé tehető tapasztalata van, illetve mennyit tesz azért, hogy valóban legyen állása. Esetleg csak rácsap az asztalra, hogy "én IT-s vagyok, ide nekem mindent"...?

• vzozo

senior tag

válasz angyalpc2 #26 üzenetére

So wrong on so many levels...

Jah hogy fizetni kellene 300-400 nettókat...az már nem megy...kell a cégvezető/managernek az új ház az SUV

Ilyen KKV-knál esetleg van. Ha nem tetszik, akkor el kell menni multihoz, ahol egyrészt igenis kifizetik a 3-400 nettókat, esetleg céges autóval megfejelve - másrészt a menedzsert pont nem érdekli, hogy te mennyit keresel, mivel world-wide szabályozott bértábla van, és ő nem fog többet kapni amiatt, hogy a te béreden spórol. Még ha lenne is ilyen incentívája, a SUV-ot nem abból fogja összerakni, meg nem is lesz hozzá kedve, mert a multi a segge alá teszi a cégautót amúgy is.

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #23 üzenetére

Bocs, már nem tudtam szerkeszteni...

Ezt a mesét addig hiszi el az ember, amíg el nem kezd dolgozni. Aztán rájön hogy a cégek nem szeretnek fizetést emelni, a "majd lesz több is egyszer valamikor" csak beetetés. Ha elfogadod, akkor látják hogy dolgozol te ennyiért is, minek emelni. Majd, egyszer, talán... soha. Ha elsőre nem harcolod ki magadnak a jó pénzt, sose fogod. Ha többet akarsz, leginkább dobbantással, és új munkahelyen jobb bér kiharcolásával tudod elérni.

Ez így van, nem IT specifikus. Azért szerencsére van emelés, én annak idején ugyanazon cégen belül majd 2x-esére tudtam növelni a bruttómat 5 éven belül, és erre jött még a teljesítményarányos bónusz.

Cégen belül nagyon nehéz fizut emeltetni, előléptetés, új pozi kell hozzá. Aki csak a pénzre vágyik, annak 2-3 évente ugrálnia kell a munkahelyek között, új helyen mindig többet lehet kérni, mintsem évről-evre néhány százalékot kisírni a teljesítményértékelésen.

"Ne akarjunk mindenáron kódolni. Van remek lehetőség támogatási, tanácsadási területen."
    Azért csak akarjunk olyat csinálni, ami az önéletrajzba beírva jól fog mutatni a következő helyen, nem csak x év elpazarolt időnek látszik.

Nincs semmi gond a tanácsadási, vagy épp a terméktámogatási munkákkal, CV szinten sem. Szerinted van?

#28: Termelsz annyit, hogy a költségeken felül még nyereséget is termelj a cégednek?

Ennyi, ezt kell felfogni. Hiába végzett el x évnyi iskolát, főiskolát, egyetemet, ha olyan szinten van a tudása, amit 100 másik "informatikus" is el tud végezni, és egymás alá licitálnak. Szakembernek kell lenni a szó szoros értelmében, és nyitottnak lenni erre a folyamatosan fejlődő világra + képben is maradni. Ha emellett van mérnöki, rendszerben való gondolkodásmód, stabil nyelvismeret, jó kommunikációs készség, akkor simán lehet verni a konkurrens jelentkezők 90%-át.

• vzozo

senior tag

válasz gmaci78 #78 üzenetére

Ez mi? Meg a sok +1-ezés?

Szerintetek az informatikus az egy éhbéren tartott, az iroda hátsó sötét zugában kódolgató-üzemeltetgető valaki?

Valahogy az az érzésem, hogy nagyon más filmet nézünk ugyanabban a moziban.

A mérnök informatikus, architekt, tanácsadó, rendszertervező, etc. is mind informatikus - és ezekből azért elég jól meg lehet élni Magyarországon is. De a még otthon dolgozó üzemeltetői poziban lévő ismerőseim is teljesen jól elvannak (300 nettó felett), szó szerint kötelezően (!) napi 8 órás meló, minden más ügyelet, éjszakai munka pluszpénzért...

Azt meg el kellene felejteni, hogy bármi értéket számít az 5-10-15 éves tapasztalat. És ha 5-10-15 éven keresztül az volt a dolgod, hogy egy nagy kék meg egy kis piros ikonra kattints, nem fejlődtél mellettem semmit, akkor az mit is számít? Jah, kérem, meg jól kell munkahelyet választani, és nem leragadni az első kizsákmányoló (többnyire KKV-nál) helyen.

#102: Az összes jó informatikus nyugaton dolgozik, ezért van belőle hiány

Te figyi, és akkor nyugaton miért van szintén hiány?

#97: Sajnos ismerek olyan dba-t akinek nincs meg ez az alap tudása, hiába profi az oracle+db2-hez, meg a nagy rendszerek üzemeltetéséhez, ha nem érti meg, hogy ha nem hozza létre a felhasználót aki használhatja az adatbázist

Akkor biztos, hogy annyira profi? Azért a felhasználói / jogosultságkezelésnek 1. semmi köze nincs a programozáshoz, amivel indítottad a kommented, 2. alap fogalom, DBA-k számára is, ha ezzel nincs tisztában, akkor NEM profi.

[ Szerkesztve ]

• vzozo

senior tag

válasz Zolee11 #108 üzenetére

ha itthon ennyit keresel, nyugaton ennek a többszörösét

Sőt, még a balkonládákban is euróbokrok nőnek, és reggelente csak le kell szüretelni az ötszázasokat...

Olyan elvárásokat támasztanak a programozók iránt,

Értsétek már meg, hogy informatikus != programozó!

ugyanannyival azért nem kerül többe az élet sem

Hol? Milyen körülmények között? Mert lehet ám tizedmagaddal nyomorogni meg mindig az akciós szemét kaját venni, és ki sem mozdulni a négy fal közül... Vagy pl. ahol én élek, ott egy kisebb lakás havi bérleti díja rezsivel 1000-1500 EUR, egy ffi fodrász 30-40 EUR, kondibérlet 50-100, orvosok, biztosítások, egyéb szolgáltatások áráról ne is beszéljünk... Marha gyorsan elolvad ám az a többlet!

Persze ne érts félre, jobban be lehet osztani, ha ügyes az ember és szakmailag kiemelkedő - csakhogy az ilyen talpraesett és képzett emberkék Magyarországon sem minimálbért kapnak, hanem akár nettó 500k-1M, havonta - és ezt 30 évesen is el lehet érni. Been there, done that.

• vzozo

senior tag

válasz gmaci78 #111 üzenetére

Szep es jo amit te írsz, igen vannak ilyen helyek, igen ez lenne a jó és igen 15 év alatt el is lehet jutni arra a szintre, de mi az általánosságokról beszéltünk és sajnos magyarországon az az általános amit leírtam és nem az amit te írsz.

Lásd az előző posztomat. Nem kell semmilyen 15 év, csak kemény munka, szorgalom, tenniakarás.

Mondom, erős a gyanúm, hogy hiába ülünk ugyanabban a moziban, más filmeket nézünk.

Én a saját és a baráti köri tapasztalatok alapján írom, amit írok. Igaz, ebben a körben mindenki szereti a szakmáját, nyitott a világra, képes és akar is tanulni, nem húzza a száját mindenen, hanem odateszi magát.

mert a németek, angolok totál hülyék a matekhoz és az informatikához

Igen, sőt, hanyatlik is az a nyugat, meg azt hallottam az usákok verik a négereket is. Mi ez a nettó komcsi propaganda?

#112: Ma már pl. a nyelvtudás említése, vagy megkövetelése szinte minden szakma esetén szerepel a hirdetésben. Ezzel nem lenne baj, de a 95%-nál nálunk ez a tudás nem hasznosul.

Hasonlítsd már össze a magyarul, illetve az angolul-németül elérhető szakirodalom mennyiségét... Nyilván a munkahelyek 95%-ában nem kell fejlődni, tanulni, problémát megoldani, doksit olvasni, ugye? Akkor értem már miért sírtok, azokon a munkahelyeken, ahol nincsenek ilyen feladatok, simán el tudom képzelni, hogy a minimálbér a megfelelő juttatás. Mert annyit ér az a munka.

• vzozo

senior tag

válasz nemlehet #151 üzenetére

Érdekes gondolatok. Bár valamiért megint a "so wrong on so many levels" jutott az eszembe...

Pl Vilshofen Passautól 30 km-re 800 euro egy 1,5 szobás lakás.

Az fasza lehet, igazi álom. Egy 15 ezres kisvárosban, ahonnan óránként egy vonat megy Passauba. Összehasonlításképp: 800 kaltért van kétszobás lakásom München-Westben, 5-10 percnyire a belvárostól, igaz ez óriási mák volt, ma ugyanott, kvázi ugyanabban a társasházban már bőven 1000 felett kelnek el a lakások.

Szóval egy félév a tandíjon kívül vagy 250.000 forint.

Ez egy befektetés. Felnőttképzésben egy néhány napos tanfolyam kerül ennyibe.

Reggeltől estig bent vagy, és amikor 6-7 felé hazaérsz akkor állsz neki tanulni meg házit írni

Nézd, én el tudtam végezni egy BME-VIK-et úgy, hogy mellette volt egy majdnem főállásom (tehát a többiekkel egyenrangú, felnőtt munkaerőként kezeltek, annyi különbséggel, hogy én átlagosan heti 25-30 órát dolgoztam csak), laborvezető voltam és önkéntes munkában egy relatíve nagy diákszervezet napi ügyeit is intéztem. Igaz, rá kellett húznom néhány félévet, de valamit valamiért.

Jah majdnem lefelejtettem a nyelvvizsgát hiszen abból is kell 1 mindenképp, de ugye inkább 2. Az is 60.000.

Nincs nyelvvizsga már középiskolában? Miért is nincs?

Mondjuk nem csodálkozom semmin, a magyar közismerten fél az idegennyelvektől, mint a tűztől, lásd fentebb a "mi vagyok én szinkrontolmács" hozzáállást. OMFG. Nem szinkrontolmács, hanem esetleg, talán véletlenül egy XXI. századi európai felvilágosult ember?

Szóval neked belekerült 1,5 millióba a diploma amit megbeszéltünk, hogy csak azért kell, hogy jól nézzen ki a cég portfóliójában.

Megbeszéltük? Tényleg? Szerinted ennyi a diploma?

Szerintem pedig amellett, hogy ad egy széles látókört, megismertet az adott terület különféle oldalhajtásaival, lehetőséget biztosít kutatásra-fejlesztésre, és nem utolsó sorban bizonyítja, hogy el tudod végezni a szakot, van ám egy szintén fontos, mondhatni esszenciális pozitívuma is: kapcsolatépítés, belépő az iparba.

Nyilván a tanyag is erősen kérdőjeles, én a BME-n nem éreztem, hogy "felesleges" meg "elavult" lett volna az anyag. Igaz, jó régen volt már az.

De hát ez is egy döntés volt, ki mire, és főleg hol tölt el sok-sok pénzt és évet az életéből. Lehet menni alsóbivalybasznádra főiskolára, meg van mondjuk a Műegyetem.

Akkor vagy 21 éves. Nincs munkatapasztalatod

Lásd fentebb, senki sem tiltja meg, hogy a felsőoktatás mellett dolgozzál. Főleg manapság, az internetes freelancermunkák világában.

Ekkor ugye felvesznek 500 Ft-ért vagy minimálbérre hiszen mit akarsz tapasztalat nélkül csak a nyomorult diplomáddal.

Ezt te magad sem hiszed el 2015-ben. Tudnék írni egy kisregényt, de nem fogom kifejteni.

Persze később jön a jó fizetés, meg jobb egy irodában dolgozni mint a belezőben, DE AZÉRT NAH... Az embernek a 30 éves kora előtt is meg kéne élnie valahogy.

A topik tanulsága szerint azért vannak, akiknek sikerült...

#144: egyetlen helyen kértek tőlem papírt a nyelvtudásomról.

Ismerős.:) Az utolsó magyar munkahelyemen (multi) egy év után szólt a HR, hogy nem találják a diplomamásolatomat, van egyáltalán? :))

Látszik mennyire érdekelte őket... Dolgozni kellett, jól, és ennyi.

[ Szerkesztve ]

• vzozo

senior tag

válasz nemlehet #157 üzenetére

Vázlatosan:

- Semmi katasztrofális sem történik, ha 1 évvel tovább tart a diploma megszerzése, de közben pluszban képzed magad, esetleg dolgozol is
    - Nem kötelező minden órára bejárni (sorry, ez van, triage-olni kell)
    - Nagyon extrém esetben, ha nincs katalógus / gyakorlat, akkor komplett tárgyakat meg lehet tanulni csak a vizsgaidőszakban, könyből, jegyzetekből (munkahelyen amúgy is elvárás, hogy záros határidőn belül végezz ki ezeroldalas szakkönyveket)
    - Másfél óra utazás: vagy oda vagy oda-vissza? Ha nem te vezetsz, autóval, akkor tökéletes szabadidő tanulásra-olvasásra
    - Multiknál tipikusan vannak utolsó éves egyetemistáknak, frissen végzetteknek gyakornoki programok, ahol egy már szemmel látható fizetés mellett 3-6 hónapig vagy még tovább "csak" oktatják, képzik az embert. Ezeket meg kell találni, és ki kell használni

Végül egy igencsak nyers és őszinte zárógondolat: nem mindenkinek való ez a szakma. Hát nem egy sültgalamb, az biztos. Szabad mást, könnyebbet, egyszerűbbet keresni.

#158: ennyi, kösz a példát. És látod hányszor uppolta, nyilván nem találtak rá embert...

[ Szerkesztve ]

• vzozo

senior tag

válasz Goose-T #161 üzenetére

sajnos még ezt a nagyon alacsony szintet is kevesen tudták meglépni.

Ennyi. De a pofa nagy, meg nem fizetnek rendesen... Kérdem én: mire?

• vzozo

senior tag

válasz Zolee11 #164 üzenetére

Ácsi, éppen hogy a pályakezdő tapasztalatlan emberekről volt most szó a linkelt álláshirdetés kapcsán. Kicsit furán összemostál most mindent a hozzászólásodban.

De tudom, van, akinek semmi sem jó...

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #195 üzenetére

#186, Dr. Akula

"Nincs semmi gond a tanácsadási, vagy épp a terméktámogatási munkákkal, CV szinten sem. Szerinted van?"
    Ha az az álmod akkor nincs, de ha programozó vagy, akkor semmivel nem szakmaibb mint egy zulu felsőfokú nyelvvizsga. :) Persze a szükség nagy úr, ha pénz kell, akkor az felülírja a vágyakat, de ha van rá mód, érdemes tovább keresgélni egy szakmaibb munka után., hogy a lemelózott éveket el lehessen könyvelni szakmai gyakorlatnak.

Elárulom neked, hogy vannak fejlesztő (értsd: programozó) tanácsadók, az ismerősi körömben is, és amellett, hogy élvezik a munkájukat, igencsak kimagasló pénzeket vesznek fel (nettó 500k felett + juttatások még ezen felül). Terméktámogatásnál pedig nyilván nem a first level telefont felvevő titkárnőt kell érteni, hanem pl. sokadik szinten lévő eszkalációs mérnököket, akiknek a probléma megoldásához 1. meg kell érteniük az aktuális kódot 2. tudniuk kell kijavítani, de legalábbis javaslatot tenni rá.

Ezzel szembern a mezei programozónak megmondja az architekt (vagy ha nincs, akkor szimplán a felettese), hogy mit, mikorra, mivel, hogyan kell lekódolni, az meg megcsinálja. Hát tényleg izgalmas álommelónak tűnik.:)

#188, bambano

én raktam össze, és ezzel az egyik munkafolyamat emberi munkaerő igénye 1 embernapról fél emberórára csökkent. akkor én mennyit termeltem? mert konkrétan semmit

Bárcsak minden olyan jól mérhető lenne, mint a példád! Nem értem a kérdésed, tökéletesen mérhető, hogy mennyit termeltél.

#190, Dr. Akula

Ne felülit, csak átlagost. De ne magyar átlagost, hanem nyugatit!

De mire fel? Miért? Lásd pl. bambano munkáját, ő egy magyar munkavállalót tett majdnem "feleslegessé", ergo egy magyar munkavállaló magyar munkabére a nyereség. Akkor miért kellene erre nyugati fizetést adni? Mert a főiskolát, egyetemet végigbulizó, de egy rendes felvételin nagy pofával hőbörgő, asztalra semmit le nem tevő vérpistike azt mondja, hogy nullára ide neki a havi félmillát?

És akkor a kapitalizmus első számú szabályát nem is emlegetem fel, mert emvy már megtette.

Ha a bérleti díjakat nézed, nem éri meg bérelni, annyiból a SAJÁT kecó törlesztője is kijön, és az egyszer a tiéd is lesz.

Van róla fogalmad, hogy milyen fenntartási költségei vannak egy SAJÁT kecónak? Milyen felelősségekkel jár? Marha könnyen dobálóztok ám ezzel...

amíg csak fizetgetnek, addig csak dolgozgatok

Ez a mondatod azon kevés állítások egyike, amire még a talpam is ökölbe szorul.

Az illető megegyezett egy adott fizetésben, amiért vállalta, hogy elvégzi a rá szabott munkát. Ha szabotálni akarja a melót, akkor azonnali kirúgás. Egyszer találkoznék egy ilyen mentalitású kollégával, a beszélgetés végén a HR felé venném az irányt, mert ne rontsa nálunk a munkahelyi légkört... Mondjuk nem nagyon lesz ilyen, mert errefelé egyrészt ismeretlen ez a kelet-európai hőbörgés, másrészt intelligens, felvilágosult emberek dolgoznak itt.

• vzozo

senior tag

válasz nemlehet #179 üzenetére

Amit te is megerősítettél szóval nem értem mi a probléma.

Nem tudom miben erősítettelek meg, kalt 1000 körül talán kapsz egy kisebb lakást egy nagyvárosban, erre még rájön a rezsi, esetleg parkoló, és pikk-pakk ottvagy az általam említett 1000-1500-as intervallum felső részén.

Minél többet fektetsz be annál nagyobb hozamot szeretnél. 500 Ft-os órabér az nem hozam, az vicc.

Igen, vicc, mivel te sem gondolhatod komolyan, hogy aki 1. normális egyetemet 2. tisztességesen elvégzett, az havi 80 ezer forintért fog dolgozni. Ilyen nem létezik.

Csak éppenséggel nem az a normális, hogy csúszol nem?

Mert mi van akkor, ha csúszol? Megbüntet a rendőr? Elfenekelnek a szüleid? Befenyít a barátnő, hogy fél évig nincs szex? Vagy mi van akkor?

Nem éri meg csúszni, ha azzal minden esélyt megadsz magadnak egy "jobb" karrierre / életre?

Te fizeted vagy a húsvéti nyuszi?

Egy nyelvvizsgát? Ne nevettess már. Mennyibe kerül egy nyelvvizsga? Én még 2000 előtt tettem a nyelvvizsgáimat, de nem rokkantunk bele családilag, pedig még egy testvéremet is iskoláztatni kellett.

Most te komolyan úgy tapasztalod, hogy a középiskolai angolképzés felkészít egy nyelvvizsgára?

Én középiskolai német és angolórák + önálló otthoni tanulással, könyvek olvasásával, tévézéssel, Sierra kalandjátékokkal:), magántanár segítsége nélkül tettem le mindkét nyelvvizsgámat. Egyébként meg nem teljesen mindegy, hogy mire készít fel a középiskolai oktatás? Ha nem készít fel, akkor kész, szarni bele, hiszen te mindent megtettél, de az a fránya iskola nem készített fel, basszameg. Ugye?

Egyszerűen kidobott pénznek érzem. Ehhez képest majdhogy nem felső fokon beszélek. Persze ez a HR-es kiscsajt nem érdekli neki a papír kell.

Itt kissé a savanyú a szőlő effektust érzem. Vagy, ne is haragudj, szimplán hülye vagy: tudod, hogy kell, állításod szerint le is tudnád tenni, de nem, mert te jól megmutatod nekik. Whoa, remek stratégia!

Szóval önmagában hogy elvégeztél egy általános gépész vagy mérnök infot kiemelkedő adott részterületet érintő tudás, tapasztalat nélkül túrót nem ér.

Ébresztő! Ki mondta, hogy bármit is ér, ha végigbukdácsolsz? Még a BME is olyan, amilyen, de kb. az a csúcs Magyarországon. Akkor most mit kezdjünk egy bivalybasznádó "infós" főiskolai oklevéllel?

Vagy úgy gondolod, hogy megintcsak megteszel mindent azzal, hogy szépen bejársz órákra meg vizsgázgatsz, mint egy jóllakott napközis, aztán kész, ennyi? Kicsit más elképzelésünk van a felsőoktatásról és az ottani lehetőségekről.

HÁt ez az, mikor volt az a régen? 10 éve? 5 éve? A műszaki terület gyorsan változik

Régen volt, de teljesen mindegy, mivel kurrens technológiákkal foglalkoztunk egyrészt alapképzés egyes tárgyain is, de szakirányon már mindenképpen. Mondom, az sem mindegy, hogy milyen egyetemen "vesztegetsz" el éveket...

A cégnek sem tiltja meg senki, hogy értelmes elvárásokat támasszanak a gyakornokok felé.

Mi az irreális elvárás? Én láttam felvételit az egyik munkahelyem gyakornoki programjában, általános] pozira, tehát alapvetően all-in-one képzés, aztán majd eldől mi lesz a gyerekből... Egyetemről kijött, nagymellényű arcok sem hálózati, sem fejlesztési, sem infrastrukturális, sem üzemeltetési kérdésekhez nem tudtak hozzászólni! És ne szopatásra gondolj, hanem olyan jellegű kérdések, mint pl. mi az az IP cím, mesélj a virtuális memóriáról, miért-mire használunk jogosultságkezelést, select * from table jellegű lekérdezést írni, etc... Amikor 20 emberből egyet tudunk felvenni (nem dolgozni, hanem képezni!), akkor az micsoda?

oda és vissza is. Igen, remek élmény a tömegben állva a fékezgető villamoson tanulni. Mellesleg kérlek rajzolj műszaki rajzot a buszon, vagy írj jegyzőkönyvet. A fejedbe üvöltő kisgyerekekről és a mobilról zenét hallgatókról nem is beszélve. ideális tanuló környezet.

Tehát szumma 3 óra? Azaz az életed 12%-át utazással töltöd, amikor semmit sem csinálsz, csak nézel ki a fejedből? Ez heti 15 óra, havi 60. (Viszonyításképpen itt jegyezném meg, hogy 60-80 óra alatt nulláról el lehet érni egy alapfokú idegennyelvtudást.)

Most tényleg én oldjam meg az életed problémáit? Ne műszaki rajzolj, hanem olvass. Nézz filmet. Hallgass előadásokat. Nézz prezentációkat. Képezd magad, nem feltétlenül csak szakmailag, hanem bármilyen egyéb az élethez szükséges témában. Dugd be a füled, zárd ki a külvilágot.

Életem egyik legkellemesebb időszaka a kiküldetéses munka volt, amikor minden reggel és este volt fél-egy órám amíg a szállodából beértem az ügyfélhez, illetve vissza - úgy, hogy nem nekem kellett vezetnem. Tudtam olvasni (szakmai és szépirodalmat), TED előadásokat, dokumentumfilmeket nézni, magammal foglalkozni, akármit csinálni, ami előre visz.

Csak ne az legyen már az alap elvárás, hogy eleve megrokkanva lépjünk a munka világába...

Megrokkanva? Mitől? Ne nevettess már ilyen késői órán...

Lenne egy érdekes javaslatom: kicsit pozitívabb hozzáállás! És ha már a nicked sem az lesz, hogy mit NEM lehet megcsinálni, hanem azt kezded el nézni, hogy mit LEHET, na akkor jó úton fogsz járni.

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #222 üzenetére

Miért lenne?

Úgyérted a nyelvvizsga. Talán mert egy intelligens, művelt ember a XXI. században legalább egy idegennyelven beszél? Egy középfokút letenni azért nem egy nagy varázslat. Persze, akkor nem lehet suli után tévét nézni meg bandázni 4 éven keresztül, hanem néha tanulni is kell.

A magyar középiskola igazából egy elfekvő, az általános iskolai tananyagot ismétli, picit kibővítve. A gimi fogalma pl. értelmezhetetlen. Elvileg az egyetem előszobája, gyakorlatilag meg olyanokat nem tanítanak amit már a lenézett szakközépben is, pl. integrálás, deriválás.

Ajjaj, vannak itt bajok... Egyrészt tényleg nem tananyag a felsőbb matek, bár én tanultam fakton, elmondták, hogy az egyetemen az első hónapban majd használt veszem.

Jah, és persze, általánosban ugyanazt tanultuk, amit gimiben, mesélj még, Andersen!:)

"Szerinted ennyi a diploma?"
    Igazából ennyi. Egy pipa az önéletrajzban. Szükséges pipa, de semmi több.

Tehát nem számít a kapcsolati háló, a kutatási lehetőségek, a nemzetközi akadémiai légkör és ezáltal további fejlődési lehetőségek, az ipari kapcsolatok, az önfejlesztő diákkörök, áh, mindez semmi. Oké, nyilván igazad van.

A BME-ről neked a közgáz 1 maradt meg? Egy két kredites tárgy? Mit tettek ott veled, hogy ennyire felemlegeted? Szerintem simán része volt a mérnökképzésnek: egy talpraesett, széles látókörű, önállóságra képes mérnök megoldja, hogy levizsgázzon belőle.

Ha nem fizetik meg a szakmát, motivált tanuló se lesz aki ezzel akarja keresni a kenyerét. Ennyi pénzért ilyen ember kapható, megtalálja a zsák a foltját.

Tudod mennyit fizetnek? Olvastad azt a hirdetést? Segítek, idézek onnan:

- Ha megfelelsz a teszten, és elvállalod az állást brutto 500.000 Ft-ot adunk kezdő bónuszként. (ennek a feltétele, hogy legalább 1 évig nem hagyod el a céget)
    - Kezdőknek szerintem itt az egyik legjobb a fizetés.
    - Amit még adunk a havi fizetésen felül:
    - br. 360k cafetéria
    - céges telefon
    - ingyenes fitnesszterem használat az épületen belül

Mindezt kezdőknek, frissen vagy még nem is végzetteknek. Én nem ismerem a helyet, de szerinted az fos?

A hsz-ekből jól látszik hogy nem történt itt semmilyen rendszerváltás, a kádári pangás folytatódik

A kádári mentalitásra te vagy a legjobb példa, teljesen hülyének, egybites nyáladzó alattvalóknak nézed az embereket. Ha valamit nem tanítanak meg, akkor azt szerinted nem is kell tudni. Majd az állam atyuska mindent elintéz, az egyén nem felelős semmiért. Szánalmas.

Remélem nem vezetsz télen, hóban, fagyban, ha nyáron szereztél jogsit - hiszen nem tanították meg, hogyan kell télen vezetni, tehát nem is kell tudnod! Kb. ez a mentalitás árad a szavaidból. Én szégyellem magam, hogy 2015-ben ilyen alapvető dolgokon kell vitázni.

Tényleg? Az áraink már ott vannak, sokszor le is hagyják azt. (Ismerős az hogy x dollárból x euro lesz mire ideér? És arra még jön a világbajnok áfánk, meg minden odébbrugdosó haszonkulcsa.) Akkor a béreink is nyugodtan lehetnek ott. Egy magyar orvos / tanár se dolgozik kevesebbet mint a nyugati, sőt. És valószínű a nyugati programozó se szakad bele annyira a munkájába mint a magyar.

Ez meg aztán szintén durván kádári mentalitás, amellett, hogy óriási butaság. Jól beszoptad a most regnáló magyar kormány propagandáját, miszerint Magyarország egy drága ország. Ez nem igaz! A béreknek pedig semmi köze ahhoz, hogy ki mennyire sokat vagy éppen keményen dolgozik. SEMMI.

• vzozo

senior tag

válasz aaa3 #241 üzenetére

főzelékek tészta, kenyér vaj, krumplis ételek, de túllépés miatt simán fér mellé pl kilós párizsi [...] virsli

Na ezek aztán minőségi, egészséges kaják, whoa! A szomorú pedig az, hogy 1. el is hiszed, amit írsz 2. ezért a pénzért valóban egészséges, minőségi kaját is lehetne venni...

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #257 üzenetére

Te honnan jönnél rá hogy Fityfiritty 3. tételét azt mire fogod későbbiekben használni? Én guglizzak utána? (Mondjuk amikor én diplomáztam még gugli se volt, max Yahoo, de az is csak a koliban, betárcsával.) Ha mindennek nekem kell utánanézni egyesével akkor mire van a tanár?

Wut?

Most tényleg azt várod, hogy a szádba rágjanak mindent? Önállóság hol van? Főleg felsőoktatásban...

És nem csak net volt, meg Altavista annak idején, hanem könyvek is, sőt tankörtársak, diákkörök. Tudod, a kötelezőkön felül, önszargalomból. Ha megvenni nem volt rá keret, akkor könyvtárban.

Az összes hozzászólásodból az süt, hogy amit nem rágnak a szádba, azt neked nem kell tudnod, és mindenkinek az anyukáját, aki olyat akar tőled számonkérni, amit x év oktatásban nem tömtek beléd. Ilyen mentalitással a XXI. században nem lehet életben maradni, esetleg talán vegetálni.

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #266 üzenetére

Ezt te ezt már felnőtt fejjel gondolod, így, nem gyerekként.

Mit? Hogy a nyelvtudás szükséges? Ne nevetess, 8 éves koromban kezdtem el tanulni két idegennyelvet, és ennek kb. egyből hasznát vettem, az osztrák határ mellett élve. Arról nem is beszélve, hogy mennyire kinyílt előttem a világ a német és angol nyelvű TV adók, filmek és könyvek fogyasztásával.

Másrészt rendes szülőktől rendes nevelést, jó példákat kaptam.

Kapcsolati hálót egy kocsmában is lehet építeni (persze nem a késdobálóban), kutatni elenyésző % akar, a légkörömet én az ablak nyitásával/zárásával szabályozom.

Ehhez csak gratulálni tudok. Igencsak magasröptű.

"A BME-ről neked a közgáz 1 maradt meg? Egy két kredites tárgy?"
    Igen, 1 félévet jártam oda

Oh, mindent értek, kicsit sem savanyú az a szőlő... :C :C :C

Ez nem egy hirdetés topikja, hanem egy egész szakmáé, ezért arról is beszélgetünk. Te nem?

Tehát ha valaki hoz ellenpéldát, akkor azonnal ignorálni kell, mert nem illk az elméletedbe?

Úgy látom neked kizárólag a tanulás töltötte ki a diákéveidet,

Ezt nem tudom miből deriváltad le (pun intended), de látom már csak a személyeskedés maradt. Nekiállhatnék az életemről beszélni, de teljesen felesleges lenne: nekem semmit sem kell bizonyítanom, és amúgy is erősen offtopik. Maradjunk annyiban, hogy ennél messzebb nem is lehetnél a valóságtól.

• vzozo

senior tag

válasz nemlehet #279 üzenetére

mindig lehet kicsit húzni a szíjon, meg megszívni a fogunkat, meg összeszorítani a seggünket, hogy még 2 évig beáldozok, csak biztos ebbe az irányba akarunk menni? Folyton a "majd jobb lesz" meg "most egy kicsit még tartsunk ki" csak aztán az egyszeri embernek sose lesz jobb.

Éppenhogy annak az embernek lesz jobb, aki tesz érte valamit. Ez most kivételesen nem a világháború óta megszokott (és a mai napig sikerrel alkalmazott) "húzzuk meg a nadrágszíjat, elvtársak" szöveg. Ez működik.

Neked mit fáj 2 évvel tovább végezni az egyetemet, ha azzal 25 éves korodra biztosítod a jövődet? Ha azzal sikeresen tudsz launch-olni a munka világában, ahol még alsó hangon kb. 50 évet fogsz eltölteni?

Nekem megérte halasztani a diplomát, cserébe felszívnom magam minél magasabb szintre. A nettó 500-as fizu pedig alap volt már 30 éves korom előtt is. De igazad van, lehet lúzer vagyok, mert nem végeztem el "időben" az egyetemet.:)

#280:

Konkrétan ugynanazon munkáért amiért nálunk tapasztaltabbaknak átlagban kapnak netto 280kft (~580brutto) fizetnek osztrák kollégák netto 3500-4500eur kapnak. Legyen átlag 4000eur = 1.2misi/hó

Pé: enterprise üzemeltetés 10-15+ néha 20-25+év tapasztalattal.

Több észrevétel:

- Ennél jóval többet, jóval kevesebb tapasztalattal is meg lehet keresni magyar multinál, üzemeltetésen, érdemes lenne váltanod.
    - Az osztrák nettóhoz nem tudok hozzászólni, mivel nem ott élek. Mindenesetre erősen más lehet az adórendszer a némethez képest, mert ([eszerint]) nálunk a magasabb bruttóra kisebb nettó jár, az osztrákoknál pedig a kisebb bruttóra magasabb nettó.
    - A kollégák elmondását mindig szkeptikusan kell kezelni. Nem tudhatod, hogy bónusszal vagy anélkül, ügyeleti pótlékkal vagy sem, milyen adókedvezményekkel kell érteni.
    - Szerintem is túlzóak ezek a számok, de egy hasonló téma kapcsán egy másik topikban már elmondtam: nem akarok számháborúzni, spéci esetekben igazak is lehetnek.

#285:

"Kiemelte, hogy egy informatikus évi 15 millió forintnyi hozzáadott értéket termel..."

Ugyanez az informatikus hogy tud évi 45 millió forintnyi hozzáadott értéket termelni külföldön?

Úgy, ahogy a magyar vidéki fodrász 3-4 euróért nyír, Budapesten ebből hirtelen 8-10 lesz már, majd pedig Münchenben azt veszed észre, hogy 30 eurót hagytál ott egy hajvágás után. Kapisgálod?

#314:

Mondjuk ez nem a te erdemed (se az, hogy 8 evesen elkezdtel nyelvet tanulni, se az, hogy jo nevelest kaptal).

Hát a nyelvtanulás pont az iskola érdeme, mivel kötelező volt a két idegennyelv.:) Most persze mondhatod azt, hogy ez is rajtam kívülálló ok, mert a szüleim oda írattak, nyilván átgondolták előtte, hogy melyikbe járjak. Hálás vagyok nekik az otthonról hozott "csomagért", és remélem, hogy a lehető legjobbakat fogom tudni megadni a saját gyerekeimnek is.

be kell latni, hogy az iskola feladatainak csak nagyon kis resze az, hogy onjaro, sajat magat es az eletbeli elvarasokat mar ismero, otthon lenyegeben 'elkeszitett' gyerekeket szorakoztassa.

Ezt aláírom én is. Mondjuk ez már elég messzire vezet, ez tényleg az iksola dolga lenne? Ezért kell a család, ezért kellenek a barátok, és végszükség esetére ezért van óriási szakirodalma és ráépült tréningipara az önmegvalósítás, sikeres élet és hasonló buzzwordökkel jellemezhető dolgoknak.

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #318 üzenetére

Sakkvilágbajnok nem lettél?

Nem lettem, mivel nem érdekelt a téma. Valószínűleg nem is vagyok benne tehetséges. Ezt felismertem, sose foglalkoztam sakkal komolyabban.

Ha visszalapozol, írtam ám olyat, hogy nem minden szakma való mindenkinek. Hát a sakk nekem nem volt az, mint ahogy a futószámok sem, lásd a másik topikoló "remek" riposztját...

Láthatóan kisebbségi komplexusod van (nem bántásképp, de tényleg), a tanulásban elért eredményeiddel kompenzálsz.

Wrong, megintcsak. Sose voltam kimagaslóan szorgalmas tanuló, ha van lelki problémám, az inkább abból ered, hogy felnőttként látom, mi mindent tehettem volna máshogy, másképp, és célszerű lett volna többet tanulásra, önképzésre fordítani. Mivel félre fogod érteni: nyilván nem xy vizsgára való magolásra gondolok itt.

nincsenek német szüleim

Ez hogy jön ide? Nekem sincsenek.

Sértődötten nyomod a "ha én meg tudtam tenni, mástól is elvárható" szöveget

Én magamon nem veszek észre sértődöttséget, csak meséltem az életem néhány mozzanatáról. Annál inkább látom a felháborodást azokon a topiktársakon, akik számára a "nem lehet", "nem úgy működik", "neked könnyű", "de, de, de, de", "... kifogás" keretrendszerben forog ez a film.

Közismert multi magyar leányánál 5-6 kiló nettó az már középvezetői fizu, bónusszal együtt.

Kösz, hogy így néhány évvel a külföldre költözésem után kell megtudnom, hogy valójában középvezető voltam.:)) Értelemszerűen más-más cégekről beszélünk.

#319:
    "Úgy, ahogy a magyar vidéki fodrász 3-4 euróért nyír, Budapesten ebből hirtelen 8-10 lesz már, majd pedig Münchenben azt veszed észre, hogy 30 eurót hagytál ott egy hajvágás után. Kapisgálod?"

Nem ilyen egyszerű... mert amit itt egy fejlesztő elkészít, azt el tudják adni Münchenben... hajvágással ez nem működik.

Akkor adja el Münchenben, és zsákolja be érte a német pénzt.

Ameddig az átlag magyar infós Magyarországon dolgozik, magyar fejlesztéseket végez magyar kollégáknak, magyar ügyfeleknek, addig továbbra sem értem, hogy miért kellene nem magyar bért kapnia.

#325:
    Ami a nyelvtanulást illeti, nem gondolhatod komolyan, hogy 8 évesen felfogtad már a jelentőségét.

Szerintem pedig te nem gondolhattad komolyan, hogy ezt a mondatot leírtad. Gyerekként persze, hogy nem gondoltam, hogy majd "lesz nyelvvizsgám, akkor lesz egy csomó lyukasórám, meg default 5-ös érettségim, meg, meg, meg..." Nyilván nem gondoltam.

Két dolog járt a fejemben, és ezt már 8 évesen is felfogtam: ha meg szeretném érteni a TV-ben látottakat, illetve állandó szótározás nélkül akarok kalandjátékokkal játszani, akkor szükségem van az idegennyelv tudásra. Ennyi, nem több. Szerinted ez belefér egy naiv gyermeki gondolkodásmódba?

--

További jó kifogáskeresést meg magyarázgatást minden érintettnek, kiszálltam.

• vzozo

senior tag

válasz pakriksz #353 üzenetére

Ez most trollkodás a részedről? 2015-ben nehéz lenne rákeresni a képzés tematikájára?

A Mérnökinformatikus BSC SZAK TANTERVE

Természettudományos alapismeretek (40 kreditpont) - innen a fizika abszolút nem sorolható be sem a matek, sem az "infós" tárgyak közé, de pl. a valszám, kódelm, algel az erősen szükséges az informatikához, mint ahogy a számelmélet bizonyos részei is.

Szakmai törzsanyag (97 kreditpont) - íme a szerinted nem létező informatika oktatás, 97 kreditért

Differenciált szakmai ismeretek (43 kreditpont) - felteszem ez most a szakirány új (BSC), nyilván ezek is szakmai, értsd infós tárgyak

• vzozo

senior tag

válasz velizare #357 üzenetére

nem, ez állandó probléma. sokan programozást akarnak tanulni, és úgy mennek/mentek bme műinfóra.

Jó, de az ilyen minek megy mérnök (!) informatika (!) szakra, amikor ráadásul az informatika != programozás.

Nincs személyes tapasztalatom pl. az ELTE progmattal, ami ugye állítólag már programozás (yeah), viszont néhány ismerősöm azt végezte, és az ő elbeszéléseik alapján vért hugyoznának az ilyen programozó pistikék ott.

Egyébként érdekes felvetés, hogy nem tanítanak programozást a BME VIK-en... 2000-es évek elejének személyes tapasztalata:

- Pascal, majd C (talán az utolsó évfolyamok egyike voltunk, ahol még Pascallal kezdtek, aztán kukázták) - mondjuk itt azt kell látni, hogy az emberek saccra 50%-a már ott elvérzett, hogy for ciklus meg függvényhívás, ültek a gyakorlaton a monitor előtt, és néztek ki a fejükből, hogy mit kellene csinálni
    - Unix shell scripting
    - Java, C++
    - Kevés PHP, Oracle, MS SQL
    - Laboron minimális C, kis ASM
    - Grafikából C++ / OpenGL, de ez már elég homályos részlet
    - Szakirányon pedig kinek mi, ugyebár

Ugyanakkor számos választható tantárgy volt, ahol jobban bele lehetett mélyedni a történetbe, én pl. vettem fel .Net programozást (ez praktikusan C# volt).

Ezekre még rájött néhány elméleti tantárgy (programtervezés, fejlesztési-tesztelési-üzemeltetési ismeretek, etc.), ami nyilván tök unalmas, mert az átlag hülyegyereket csak az érdekli, hogy összegányoljon valamit egy IDE-ben, compile, aztán lehet örülni. Most meg csodálkozunk, hogy milyen gagyi hibákkal törhető egy 10+ milliós BMW, hogy privát adatok lophatók el játszi könnyedséggel a dropboxról, whatsappról, viberről, facebookról, hackelhetők az "okos"házak vezérlői...

Mondjuk számomra teljesen érthetetlen eleve az, hogy valaki egyetemen akar megtanulni programozni, amikor van kb. 12x 2, esetleg 12x (2+2) kontaktóra egy szemeszterben. Ennél élete első munkahelyén az első (na jó, második) héten többet fog kódolni, mint az egyetemen egy félév alatt.

Aztán persze 15 év eltelt azóta, lehet leromlott az oktatás színvonala, és most már tényleg csak 20-40 éves (sic!) dolgokról beszélnek az előadókban.

#358:

Húha akkor már matekon kívül más is van? Ez már fejlődés. De azért a 20-40 éves lemaradás az anyag aktualitásában még meg van ugye?

Aha, szóval tényleg fullba nyomod a kretént. Mesélj, öntsd ki a szívedet, mivel és ki szántotta fel lelked virágoskertjét ott a BME-n, hogy ennyire utálod őket?

• vzozo

senior tag

válasz velizare #371 üzenetére

#371 cain69

nem igazán érdekli őket, vagy még inkább, nem tudják a különbséget. amire odáig jut valaki, hogy elmegy egy nyílt napra, már annyira be van gajdulva, hogy akkor is azt jelölné meg első helyen, ha ott 24 órában élő csirkéket daráltatnának vele.

Ezt jól összefoglaltad, sajnos evvan. :DD

Ugyanakkor szomorú a dolog, hogy 2015-ben még (?) itt tartunk. Mert oké, a 90-es években kb. nem sokat lehetett tudni a szakokról, csak amiket másoktól hallott az ember + a felvételi kiskönyvben (annyira nem is volt kicsi..) olvashatott. Na meg ugye a nyílt nap. Nade ma? Gyakorlatilag budira is Internettel jár a büdös kölke, de minden fontosabb, mintsem utánanézni, hogy pontosan hol és miért is akar 5-6 évet eltölteni az életéből?:) Van erre egy ideillő mondás: aki nem tudja merre hajózik, azt semmilyen szél nem segíti.

Közben eszembe jutott, hogy volt még "deklaratív programozás" nevű tantárgyunk, két deklaratív programnyelvet tanultunk, illetve egy egész féléves programtervezés labor, ahol Javaban kellett valami egészen gagyi alkalmazást fejleszteni, egészen komoly projekt és csapatmunka keretein belül. Szvsz elég jól le lett fedve a programozás téma...

#385 hb1

Nos, abban igazad van, hogy a mérnök-informatikus szak nem programozó szak, bár ott is fontos részhalmaznak kellene lennie.
    [...]
    Jelenleg viszont messze nem tartozik egyik egyetemen sem a programozás a legnagyobb kihívások közé, szemben a matematikai analízis, villanytan, fizika, stb. tárgyakkal.

Haláli vagy, öregem. Leírom, hogy mennyi programozós tantárgy és gyakorlat van az alapképzésben (erre még jön ugye a szakirány), szinte minden létező és fontos paradigmát és programnyelvet leadnak, erre jössz azzal, hogy még mindig kevés.:)

Az meg, hogy mi a kihívás, az egyénfüggő. Egy IT-snak nyilván jobban kézre átt egy x+1. programnyelv, mint a fizika. Csak tudnám minek emlegetitek fel állandóan a matekot meg a fizikát, amikor ezek kitesznek kb. 30-40 kreditet, és akkor nagyvonalúan már az algoritmus-elmélet meg hasonló "infós" matek tárgyakat is ide veszem... Megrontott titeket valamelyik gyakvezér az egyik labor sötét zugában, vagy mi van?

Ne haragudj, de a többi (amit mondasz) is olyan nesze semmi fogd meg jól. OK, értem, szerinted rosszul és rosszat oktatnak az egyetemeken. De akkor mégis hogyan kellene? Miért van az a sok választható tantárgy (pgramozásból is)? Miért vannak a laborok, önálló kutatási lehetőségek, diplomamunka, szabadidő, könyvek, Internet, önképző körök?

Csak nem oda lyukadunk ki megint, hogy vérpistike eljut egy egyetemi városba, végre távol a családtól, de azért kapja otthonról az apanázst, esetleg felveszi a diákhitelt, átbulizik x évet, 2-3-assal átbukdácsol a vizsgákon, semmit nem tesz az önképzés érdekében, szidja közben a rendszert, majd a végén még ő van megsértődve, hogy a munkaerőpiacon frissdiplomásként nem nyalják ki a seggét, és nem vörös szőnyeggel meg négykarikás sportautóval várják a munkaadók?

A nyelvvizsga témához: azt kell nézni, hogyan lehet megcsinálni, nem pedig azt, hogy NEM. Ha tudod, hogy egy adott helyen genyóznak, akkor elmész egy másik városba (pl. annak idején a szombathelyiek is Sopronba jártak, mert az volt a mondás, hogy ott kevésbé grilleznek). Ha tudod, hogy milyen témák vannak (kismillió felkészítő könyv létezik), akkor nem azzal állsz le blokkolni az agyad, hogy "úgysem tudok róla beszélni", hanem kitalálsz valami konzerv szöveget, bármikor elüthető paneleket. (Mondjuk ilyen panelekre állásinterjún vagy akárhol a valós életben is szüksége lesz az embernek.)

Ezt az egészet úgy kell tekinteni, hogy szűrés van, a világ pedig nem igazságos. Vannak a jobb és a kevésbé jó képességű emberek. Az IT egy olyan szakterület, ahol illik jó képességű embereket összerakni, mert csak akkor lehet hatékonyan haladni a munkával. Hihetetlen különbségek vannak az emberek között még szigorúan IT tudásban is, ami nyögvenyelőssé teszi a kooperációt - most akkor képzeld hozzá, hogy van egy csomó soft-skill (including nyelvtudás), amelyek hiánya kb. lehetetlenné teszi a közös munkát.

• vzozo

senior tag

válasz #35193216 #391 üzenetére

A probléma ott van, hogy ehhez az egyetem nagyon-nagyon keveset tesz hozzá

Mégis mit tegyen hozzá? Adja az infrastruktúrát, az eszközöket, az oktatókat, a nemzetközi kapcsolatokat, a tananyagot - mégis mi a büdös francot kellene még adnia? Maláj kurvákat akik orálisan kényeztetik a diákot?

Igen, jobban kézre áll, de mivel egy IT-s szakon IT-seket képeznek

Nem IT-s szak, hanem mérnök informatikus. Egyrészt mérnök. Másrészt az egész talán az angol computer science-hez áll a legközelebb. Nézd meg miket oktatnak más, nagynevű egyetemeken CS képzésben.

Ennyit a rengeteg szabadon választhatóról.

Mondom, lehet változtak a dolgok, 15 év sok idő.

Szabadon választható: te most a kötelezően szabadon választhatókról írsz. Ezzel szemben BÁRKI, BÁRMILYEN tárgyat felvehet, ha az előkövetelmények megvannak. Emiatt tanultam pl. médiainformatikát, menedzsmentet, pszichológiát, protokollt, tárgyalástechnikát, és talán már csak az indexem emlékszik rá, hogy mit még. Igen, ezek plusz kreditek voltak. Igen, amikor elfogyott az államilag finanszírozott keret, a zsebembe kellett nyúlnom. Igen, még is így nagyságrendileg olcsóbb volt, mint egy tetszőleges felnőttképzéses tanfolyam ára.

Sőt, továbbmegyek: fel sem kell venned a tárgyat, ha érdekel, akkor beülsz az előadásra, és tanulsz. Senkinek nem fogsz feltűnni, hacsak nem egy 5 fős csoportot fogsz ki.

Magyarországon a felsőoktatás színvonalának az egyetlen mércéje, hogy mekkora a szopatás

Nem mondom azt, hogy könnyű lett volna elvégezni, nem volt az. Mondjuk a kezdeti (!) szívások nagyrészét magamnak köszönhettem, mert néhány kommentelőhöz hasonlóan durcás kismalac voltam fiatal éveimben. Aztán erről qrva gyorsan leszoktam, és "hős mártír" helyett inkább nekiálltam azt nézni, hogyan abszolválhatom a nem tetsző, ámde mégis kötelező tárgyakat. Hogy aztán még több időm és energiám legyen a számomra már érdekes anyagra. Tehát mégegyszer: nem azt kell nézni, hogy valami miért nem sikerül, miért nem lehetséges, hanem azt, hogy hogyan lehet megoldani a problémákat.

Voltak nehéz időszakok. De azért a "szopatás" egy elég erős kifejezés, kellően magas érzelmi töltettel. Hát evvan, mindenki máshogy élte meg az egyetemi éveket...

Ez így nem oktatás, ez így egy nagy 0. Az meg hogy ezt véded...

Most neked mi a bajod? Lehet a pannon egyetem fos volt, ezért rosszak a tapasztalataid. Vagy az böki a csőrödet, hogy fizikát meg analízist kell tanulni? Basszus, még a nagy MIT-n is oktatnak ilyeneket CS-n.

Az élet nem habostorta. Én igy gyűlölök költségelszámolást készíteni a munkahelyemen, de az adóbevallás sem a kedvenc időtöltésem. Sőt, a kertet felásni sem szeretem, de attól néha még kell.

De ha szerinted minden jól van úgy ahogy van, csak az emberek hülyék,

Pedig ez van, az emberek jelentős része hülye. Tudom, fáj, de ezzel szembe kell nézni. A problémamegoldás egyik első lépése a valós helyzet felismerése, és az azzal való szembenézés.

Szerinted az önképzést mennyire alapozza meg az a hozzáállása sok oktatónak (és ilyenből tényleg rengeteg van minden egyetemen, remélem ezt legalább nem tagadod), hogy csak pontosan úgy fogadják el a dolgokat, ahogy az általuk előírt könyvben/jegyzetben áll (gyakran akár hibásan)?

Ennek mi köze van az önképzéshez? Vagy úgy érted, hogy ez egyfajta driver? Végül is ha úgy nézzük, ez nyilván gáz, nálunk is volt egy (1) oktató, akinél tudtuk, hogy vagy gondolatotolvasunk a vizsgán, vagy újra dobhatunk - de talán éppen ez az, ami hajtja az embert, hogy megismerje a világot, hogy megtudja hogyan lehet még máshogy is csinálni.

(Arra ki sem merek térni, hogy sok vérpistike azt hiszi ő tudja jól, és mindenki más jön szembe az autópályán.)

Ez az egész motiváció és ambíció kérdése.

• vzozo

senior tag

válasz #35193216 #398 üzenetére

Esküszöm még mindig nem tiszta, hogy mire akarsz kilyukadni.

Először az volt a baj, hogy műszaki/mérnökinfón nem tanítanak programozást. Megmondtuk, hogy de.

Azután jött, hogy oké, tanítanak, de keveset. Erre egyrészt linkeltem tantervet, másrészt leírtam, hogy annak idején miket tanítottak. Elég bőséges volt a lista.

Azonban nem, még itt sem látod be, hogy igazából műszaki infón is lehet programozást tanulni, hiába említem meg a szabadon választható tárgyakat, azt lecsapod egy olyan indoklással, amit egy nyeretlen kétévestől elfogadnék, de egy egyetemet megjárt és elvégzett (?) embertől azért már furán hangzik.

Amikor szóba kerül, hogy más, nemzetközileg jóval magasabb presztízsű helyeken is hasonló a tanterv, akkor meg az a baj, hogy ez mégsem elég a munkáltatók, és a cégek számára. Na mit gondolsz, akkor miért van mégis minden jelentős munkahelyen gyakornoki program, világszerte mindenhol? IT, persze, de pénzügy, marketing, kormányzati szektor, géntechnológia, még a traktorgyártó John Deere-nél is van trainee lehetőség.

Most akkor úgy általában kérdőjelezed meg a felsőoktatás értelmét? Hiszen mindenhol szar az oktatás, ha utána a cégek nem tudnak egyből alkalmazni, hanem mindenféle felhozó-programokra van szükség, nemde? Nem lehet, hogy te száguldasz szembe azon a bizonyos autópályán?

Az a baj, hogy az egésznek fura az optikája. Tudod, olyan savanyú a szőlő jellegű kinézete van. Elvégeztél (?) egy akármilyen egyetemet (bocs, fogalmam sincs mi az a Pannon Egyetem, az én időmben ilyesmi nem létezett), ellenben az kiderült, hogy nem használtál ki semmilyen kutatási-önlabos lehetőséget, nem építettél kapcsolati hálót, sőt, még azzal sem nagyon voltál tisztában, hogy extra tárgyakat lehet felvenni, vagy csak szimplán belógni az érdekes előadásokra.

[ Szerkesztve ]

• vzozo

senior tag

válasz #35193216 #419 üzenetére

Basszus, én vagyok hülye, hogy újra belementem egy olyan vitába, ami részleteiben már lezajlott veled, és adekvát lezárást is kaptál rá az egyik topiktársunk által: (#3648) Tapsi válasza

• vzozo

senior tag

válasz DJ Mythos #428 üzenetére

hogy mi arra vagyunk kiképezve (valaki írta már korábban), hogy kb. fél-egy év alatt bármilyen új (akár több felelősséggel járó, komplexebb) feladatkörbe beletanuljunk?

Konkrét IT technológiába, termékismeretbe esetleg. De a soft-skilleket senki sem szerzi meg fél év alatt, arra egy élet is kevés, folyamatosan fejlődik az ember.

Ha ez a felvetés így az eszedbe jutott, akkor valószínűleg fogalmad sincs róla, hogy milyen különbségek vannak egy totál kezdő, egyetemről esetleg némi gyakorlattal kiesett munkavállaló, és egy néhány évet már rendesen működő, ésszerűen szervezett, jó menedzseri gárdával ellátott cégnél dolgozó ember között.

• vzozo

senior tag

válasz DJ Mythos #432 üzenetére

Erre konkrétumok nélkül nehéz mit mondani, lehet te ilyet láttál. Én pl. néhány éve oldalra mozogtam, konkrétan nulla tapasztalattal az adott munkakörbe, és csak felvettek. Igaz, nem voltam 100%-osan biztos, hogy feküdni fog az a feladat, sőt, a leendő főnökömmel is sokat beszéltünk róla, hogy én addig teljesen más napi rutinban éltem és dolgoztam, de aztán csak összejött. Nem mondom, hogy álommeló, de ez kellett mind karrierben az előrelépéshez, mind pedig a kivándorláshoz.

Most már újra agyalok rajta, hogy visszamozgok, persze már jóval magasabb beosztásba érkezvén.:) Meglátjuk, nem hajt a tatár.

Bizonyos pozíciókba csak úgy kerülhetsz be ezek szerint, ha az adott munkáltatódnál előléptetnek bele.

Ilyen is lehet, sőt, ilyet láttam is már. Meg olyat is, aki beragadt akár 10 évre is egy adott poziba, de neki mondjuk sok motivációja nem volt a váltásra, "good enough". Különbözőek vagyunk.:)

• vzozo

senior tag

válasz nextman #439 üzenetére

Sulyos hianyunk van aranybanya tulajdonosokbol, multi ceg alapitokbol es gyongyhalaszokbol is.

Szerintem szervezz te is egy konferenciát, ahol ezeket részletesen kifejtheted. Ha a híranyag bekerül a mainstream médiába, mint ez az IT vonatkozású hír tette, akkor fizetek neked egy sört. Deal?

Új hozzászólás Aktív témák