Új hozzászólás Aktív témák

• Lortech

addikt

válasz bambano #25 üzenetére

Igen, erre írtam a másik opciót, hogy szerinted értelmetlen az egész.
    Azokra, amiket leírtam, nincs valós igény? A szolgáltatóknak van valós igényük rá, hogy hatékonyabban és biztosabban tudják üzemeltetni az infrastruktúrájukat. (most jutott eszembe még egy hasznosítás, van olyan szenzor, ami az oszlop dőlését jelzi, az is hasznos tud lenni, mert nem mindegy a világítás szöge ugye, vagy esetleg előrejelezhet nagyobb problémát is). Az embereknek is van valós igényük arra, hogy minél üzembiztosabban működjön a közvilágítés, pl. kevesebb baleset legyen ezáltal, vagy jobban aludjanak alacsonyabb zajterhelés mellett, egyes statisztikák szerint a bűnözéssel is összefügg a közvilágítás hiánya, megléte.
    Nyilván nem mindegy milyen áron, a megtérülés jó kérdés, konkrétumokat nem írhatok. Az biztos, hogy nagy volumennél a szoftver és az eszközök kifejlesztése előbb utóbb elér egy olyan alacsony szintet, ahol nem csak egy ilyen trendi dolog lesz, hanem gazdasági racionalitás.

1. kérdés: nem tudom a projekt valós költségeit és azok eloszlását, nem is nagyon érdekel, láthatóan te sem tudod, de látatlanban is elég nagy balgaságnak tűnik nekem 50 misit osztogatni az 5 oszlopra. Az iot eszközök filléres tételek pl. a lámpaoszlophoz képest, egy lpwan hálózat üzemeltetése 1 eszközre lebontva nagy volumennél szintén filléres tétel. Most tényleg az 5 oszlopos pilot projekttől várod az 50 milliós költség megtérülését? Volt ilyen kitűzött célja a projektnek? Aligha lehetett.

2. kérdés: annyira kell világítani, amennyire éppen szükség van rá. Nem tudom máshogy írni, eddig is ezt írtam. Nem azt, hogy tekerjük le annyira, hogy ne lássunk semmit. Hogy ezt hogyan határozod meg, abban segíthet a minél több információ a különböző szenzorok révén, meg az ML/MI további buzzwordok. :D, hogy tudja ez a szerencsétlen okos világítás, hogy mi folyik körülötte.

(#26) Rive
    A gőz az eszköz volt, a cél pedig az, hogy munkát végezzen az embernek, pl. eljusson vele a-ból b-be. Itt az IoT egy eszköz, a cél az, hogy legyen egy kényelmesebb, élhetőbb, biztonságosabb világ okos otthon, okos város stb. által. Ha tényként elfogadjuk, hogy a valóban okos város, otthon stb jobb, azt nekem nehezemre esik elképzelni, hogy az IoT kikerülhető ennek elérésében. De lehet, hogy mire valóban a mindennapjaink természetes része lesz, lesz rá egy másik hárombetűs, ami koncepciójában, alapjaiban a ma IoT-nak nevezett valami.
    Jelenleg az IoT egy több 100 milliárd dolláros piac, aligha okos dolog egy buzzwordként leírni. Cloud dettó.

[ Szerkesztve ]

Thank you to god for making me an atheist

Új hozzászólás Aktív témák