Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • apatyas

  Korrektor

  "a befektetési pitchre, azaz a három perces bemutatkozásra, ami alapján a befektetési bizottság dönt a támogatásról"

  Három perc? Még egy egyetemi TDK dolgozatról szóló előadás is tíz perces! Három percben kéremszépen egy viccet lehet max előadni. Ez egy vicc.
  Khmm, megér három percet bohóckodni kilencmillióért?

  pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

 • MongolZ

  addikt

  válasz apatyas #1 üzenetére

  Érdekes, hogy most ezzel támogatják a K+F-et.
  Vajon olyan szolgáltatás, ami pl. nem (nagyon) létezik Mo-on, az innovációnak számít?

 • apatyas

  Korrektor

  válasz MongolZ #2 üzenetére

  Úgy mint gerincbeültetés és arcbőr-vékonyítás? Parlamenti emberkéknek 99%-os akcióban vállaljuk!

  pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

 • cami][us

  senior tag

  válasz apatyas #1 üzenetére

  3 perc elég.

  Khmm, megér három percet bohóckodni kilencmillióért?

  Elég jó órabér jönne ki belőle :DDD

  Illuminati confirmed

 • Tapsi

  addikt

  válasz apatyas #1 üzenetére

  Aki 1 percben nem tudja összefoglalni az ötletét, az bukásra van ítélve. A 3 perc csak azért van, mert kezdőkről van szó.

  A TDK pedig nem tudom, hogy hogyan jön ide. Az egy tudományos dolgozat prezentációja.

  [ Szerkesztve ]

 • derive

  senior tag

  A disclaimer lemaradt:
  Oszko Peter jelenleg a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. elnok-vezerigazgatoja. Meghiszem, hogy csipi a szemet, hogy az allami befektetes miatt nem tudjak szarert-hugyert felvasarolni a startupokat.
  A magyarisztani tokebefektetok jomagyar szokas szerint az elso korben a reszvenyek 51%at kerik, meg szep, hogy nem versenykepesek az allami ingyenpenzel.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz derive #6 üzenetére

  Persze, hogy nem a két szép szeméért támogatják a startupokat.

  Nekik van pénzük, a startupnak pedig ötlete. A 800-ból jó, ha 8-ból lesz valami.
  Az állami ingyenpénz sem olyan sima.

  Nyugaton sokkal több olyan tőke van, ami nem áll kifejezetten valamilyen szinten összefonódva a politikával. Itthon a politika és a holdudvar szorosan fogja a tőkét. Valahogy mindig az aktuális garnitúra felé folyik minden közpénz, pályázati pénz.

  A hírek szerint itthon az EU-n nyert pénzekből is megesik, hogy 50-90%-ot le kell adni a nyertesnek. Nem véletlenül csípte nagyon az állam szemét némelyik civil szervezet, amelyik meghitelezte a támogatás összegét a kifizetésig. Ezzel elvesztette a zsarolási potenciálját a kifizetést kezelő állami szervezetben tevékenykedő díszes társaság. Ugyanis a korábbi hírek szerint, ha valaki nem adta le a sápot, akkor addig késleltették a megnyert pályázati pénz lehívását és kifizetését, amíg a teljesítési határidő lejárt. Így teljesítés hiányában a megnyert összeget még lehívás előtt letiltották. Ellenben, ha valaki kölcsönadja a megnyert összeget, akkor abból el tudnak kezdeni megvalósítani és bármennyire késleltetni próbálják, de előbb-utóbb muszáj folyósítani az összeget. És bizony szintén voltak arról hírek, mennyi pénz lehívásával voltak lemaradásban.

  Az itthoni pályázatoknál pedig hamarabb van meg a nyertes, mint a kiírás, néha informálisan közlik is, hogy felesleges vesződni a pélyázat beadásával.

  Szóval, amíg a polip csápjai teljesen behálózzák az itthoni vállalkozásokat és pályázati rendszereket, addig nem sok jóra számíthat a versenypiaci tőke. Voltak hírek arról is, hogyan szálltak rá erőszakszervezet kivezénylésével és vegzálással olyan milliárdos cégtulajdonosra, aki nem szolgálta ki a rendszert. Inkább kiüldözték az országból, ha már nem irányíthatják.

  Most lehet azt mondani, hogy de itt ez az Oszkó a 10 milliárddal, meg a 9 milliós befektetésekkel... de ez aprópénz, ennyiért le sem hajolnak nagyjaink. 100x-os nagyságrendben folynak EU pályázati pénzek át a rendszeren. A befektetés jelentős része pedig rögtön adóbefizetési kötelezettséggé változik. Szóval pár fős sufnitunig ötletek pár havi finanszírozására sem elég.

  Ha valaki most rosszallóan néz, hogy idekeverem a politikát, akkor bocs, de jó reggelt. Itthon rövid a gyeplő és hosszú a lánc. Így vagy úgy, de szinte mindenkihez elér a polip karja.

  Amiket pedig ide írtam semmilyen bizalmas információt nem tartalmaznak, az évek során a nyílvános hírcsatornákon át volt szó róluk. Csak nálunk ez a normális, senkit sem zavar ez.

  [ Szerkesztve ]

 • #06658560

  törölt tag

  válasz derive #6 üzenetére

  Mégis miért kéne milliókat tolni valamibe? Mert nagy a promózó csaj csöves, hogy klasszikusra utaljak? Pláne valami olyan esetén, ahol az ötletén kívül a delikvens semmit nem tud felmutatni, sem közgáz, sem marketing, sem management ismeretet és tapasztalatot?

 • #06658560

  törölt tag

  válasz apatyas #1 üzenetére

  Egy TDK esetén is a cím alapján megmondom, engem érdekel-e, vagy teljesen hidegen hagy. Ha három perc nem elég az érdeklődés felkeltésére, akkor már bukó. Ha érdekes, kap még időt bemutatni a lomját.

 • derive

  senior tag

  válasz #06658560 #8 üzenetére

  A hon ajnarozott USAkiaban a legelso koros seed befektetes altalaban 5% alatti tulajdonreszbe faj. Es a sajat erdekukben csak ennyi: a sajat cegedert jobban fogsz gurizni, mint maseban. Itt vagy a bankhitel hazra, vagy 51% reszesedes, majd siker eseten egy tokeemelessel kidobnak a sajat cegedbol. Akkor minek teperjen az ember egy mar eleve eladott cegben?

  @Azbeszt: TLDR

  [ Szerkesztve ]

 • #06658560

  törölt tag

  válasz derive #10 üzenetére

  Amikor szarod sincs, csak egy álmod, de kilenc misiért max öt százalék tulajdont akarsz feladni, akkor a nagy büdös semmidet értékeled 180 millióra. Hogy szokták erre mondani? Lófaszt mama?

 • dabadab

  titán

  válasz derive #10 üzenetére

  "A hon ajnarozott USAkiaban a legelso koros seed befektetes altalaban 5% alatti tulajdonreszbe faj."

  Ezt honnan szedted? A legelső körös befektetés a legrizikósabb és ez az, ami a legjobban felhígul - 5%-ért senki sem fog komoly befektetőt találni, angelek mondjuk olyan 25-40%-ért szállnak be.

  DRM is theft

 • gabor7th

  addikt

  Így van egy csomó startup csak arról szól hogy vegyenek meg minket drágán nagyobb cégek. A ötletek nagy része hülyeség, másik része nagyon kockázatos.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Béééla

  őstag

  válasz gabor7th #14 üzenetére

  Ha pedig bejön akkor krva sokat kaszál vele.
  Kockázati tőke, nem ingyenprofit!

  Bélabá

 • dabadab

  titán

  válasz gabor7th #14 üzenetére

  A befektetőknek az a dolga, hogy jól megtippleje, hogy mi az, amiből lesz valami meg mi az, ami nem.
  Ha ez nem megy neki, akkor tönkremegy, ha meg igen, akkor lesz egy sikeres befektetési alapja, ami további tőkét vonz be és még több esetben tippelhet.

  DRM is theft

 • derive

  senior tag

  válasz dabadab #13 üzenetére

  Mar megint magyarisztanbol indultok ki... Na ezert van az, hogy az itt egybegyulteknek 4 evente nyugodtan a szajaba ****nak es azt mondjak csoki. Ha esetleg 1-2 orszaggal arrebb is korulneznetek (ez alatt nem csak egy hetvegi kiruccanast ertek), akkor teljesen mas befektetesi kulturaval talalkozhattok, mint itthon. Csakhogy a mereteket erzekeltessuk, ott egy nagyvarosi sarki kisbolt erteke 250k €-rol indul. Tessek megerteni, hogy egy ertelmes, nem kiemelkedoen nagy ceg erteke boven meghaladja az 1M €-t (ott nem kernek parttagkonyvet tulajdoni lap helyett amikor tulnosz a garazson). Ezek utan egy 50k € elsokoros befektetes nem is annyira elszallt dolog, ott kb egy ember eves bere. Aki ezert 5-10%nal tobbet ker, azt kirohogik mert van mas, aki a negativ kamatok elol inkabb befekteti a penzet.

  [ Szerkesztve ]

 • derive

  senior tag

  válasz #06658560 #20 üzenetére

  Azert a fix allast nem szivesen hagyja ott az ember egy (kezdetben) szarul fizeto, gurizos, kockazatos meloert. Bedolgozni viszont dolgoztam parnak kisebb fizetos munkakat.
  Ahogy masok mar irtak korabban, nem lehet egy otletre ceget alapitani, de ha a technikai dolgokkal is tisztaban vagy (mondjuk ITs vagy mernoki diploma) mar nem ordongosseg befektetot talalni. Most pl. nagy divat az inkubatorhaz early stage startupoknak: az onkormanyzat kiad valami regi iskolaepuletet es felhajt hozza befektetoket.

 • dabadab

  titán

  válasz derive #19 üzenetére

  "Ezek utan egy 50k € elsokoros befektetes "

  Az kurvára nem elsőkör, hanem még bőven FFF, ne a magyarországi viszonyokból indulj ki :D.

  "Tessek megerteni, hogy egy ertelmes, nem kiemelkedoen nagy ceg erteke boven meghaladja az 1M €-t"

  Amit ennyire értékelnek, az miért akarna nyavalyás 50k-t bevonni? Tényleg kurvára nem stimmelnek az arányok.

  Ami egyébként közelebb van a valósághoz, az az, hogy körönként az új belépők kb a cég harmadát akarják.

  "Bedolgozni viszont dolgoztam parnak kisebb fizetos munkakat."

  Ja, az pont olyan pozíció, ahol az ember ismeri az érintett cégek egyébként titkos üzleti adatait :D

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • #06658560

  törölt tag

  válasz derive #21 üzenetére

  Vagyis rohadtul fingos sincs arról, nyugaton milyen cégek mennyit érnek.

 • Tapsi

  addikt

  válasz derive #21 üzenetére

  ...ha a technikai dolgokkal is tisztaban vagy (mondjuk ITs vagy mernoki diploma) mar nem ordongosseg befektetot talalni

  Pedig de! Ezt ne keverd a közösségi finanszírozással! Ugyanis ez a kompetencia nagyon kevés, tudnod kell, hogy hogyan lehet belőle pénzt csinálni! Ahhoz pedig üzleti szemléletre van szükség. Egy angel pont ezt biztosítja, de nem 5%-ért.

 • MongolZ

  addikt

  válasz azbest #7 üzenetére

  "ha valaki kölcsönadja a megnyert összeget, akkor abból el tudnak kezdeni megvalósítani és bármennyire késleltetni próbálják, de előbb-utóbb muszáj folyósítani az összeget"

  Fő munkahelyem 3 éve vár egy pályázat 4x milliós utolsó részletének kifizetésére. Nem, 2010. előtt nem volt ilyen. Igaz, "csak" KKV 200 fős egyedi gyártással, 60 éves múlttal.
  Bár igaz, hogy ez még mindig jobb annál, mint hogy "20%-ért befogadjuk a pályázatodat", ami 2011-13. között ment.

  (#9) Kopi31415: "Egy TDK esetén is a cím alapján megmondom, engem érdekel-e, vagy teljesen hidegen hagy."

  Mert te egy kib*szott zseni vagy. Könyvet borítójáról...

  [ Szerkesztve ]

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz azbest #7 üzenetére

  "A hírek szerint itthon az EU-n nyert pénzekből is megesik, hogy 50-90%-ot le kell adni a nyertesnek. Nem véletlenül csípte nagyon az állam szemét némelyik civil szervezet, amelyik meghitelezte a támogatás összegét a kifizetésig"

  "a hírek szerint" ... mármint melyik hírek szerint? RTL Klub, HVG vagy Magyar Idők? Független média ugyebár nincs, csak egyik vagy másik üzleti és / vagy politikai csoport által uralt hírforrás.

  Melyik civil szervezetnek vannak 100 milliárdjai, hogy a megzsarolt üzleti vállalkozásokat megmentse? És honnan van pénzük? Tagdíjakból? Vagy "civil szervezetek" alatt befektetőket kell érteni? Mert ha befektetők vinnyognak a saját jól felfogott üzleti érdekeik miatt, az nem éppen ugyanaz, mint amikor egy spontán alakuló civil csoport felszólal a társadalmi visszásságok ellen. (Alapvető különbség pl. hogy a befektető panaszai eljutnak a médiához, a civileké meg nem.)

  Amúgy nem mintha menteni akarnám a jelenlegi garnitúrát, de az állami pénzszórás már időtlen idők óta így megy nálunk, mondhatni a közélet szerves része.
  Konkrétan ismerem azt az embert, aki vállalkozóként elvállalt egy kertészeti munkát. Felhívta egy régi ügyfele, hogy van egy pályázat, induljon rajta, mert jók az esélyei.
  Aztán hogy-hogynem, formai okokra hivatkozva kiejtették és egy kb. tízszer drágább pályázat nyert. Nem is értette, hogy miért erőltették, hogy induljon, ha eleve le volt zsírozva.
  Valamivel később jelentkezett ugyanaz az arc, aki eredetileg megkereste, hogy ő a pályázaton nyertes alvállalkozó alvállalkozójának alvállalkozójának alvállalkozója, és felvenné őt is alvállalkozónak, mert mégis csak kellene valaki, aki elvégzi a munkát. Így jutott neki a 100 milliós pályázati pénzból kb. 1.5 millió.
  Amikor aztán elkészül a melóval, leadott, aláírt, igazolt, stb. mindent, kb. 1.2 milliót nem fizettek ki neki, mert az x alvállalkozó nem tudott megegyezni egymással, hogy kinek a pénzéből vonják le a munkabérét. Ez egy 2006-os sztori, és ez már a civilizált időszak, mert legalább nem lőttek le vagy robbantottak fel senkit, mint a 90-es években.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • MongolZ

  addikt

  válasz kpbendeguz #26 üzenetére

  Én politikailag függetlennek tartom magam, 2 embertől (nem miniszterelnöktől) kivéve mindegyiket korrupt g*cninek tartom. De a mostani bagázs messze a legrosszabb. Soha, de soha nem gondoltam volna, hogy vissza fogom sírni akár az előző garnitúrát is.

  Pályázatok:
  2010. előtt igen, volt, hogy voltak előre lejátszott dolgok, de messze nem annyi, mint most. 2010. előtt az állam volt a legjobb megrendelő, mindent időben fizetett, azóta a legrosszabb. Jó pár olyan céget vásárolt meg Simicska és Mészáros, amelyik privát kézben voltak, aztán egyszer csak valahogyan az ő kezükbe került (nézd meg hány nagy múltú építőipari cég van nem az ő kezükben). Elmondom a nagy titkot: az állam megrendelt egy nagy csomagot, mondjuk egy komplett vasútszakasz felújítása. Aztán elkészült, de csak nem akart fizetni. Teltek, múltak a hónapok, de nem történt semmi. Itt egy átlagos cég éves bevételének 30-40%-áról is beszélhetünk. Aztán egyszer csak bekopogtat Simicska vagy Mészáros, vagy képviselőjük, és azt mondja, hogy ő "úgy tudja", hogy nem fizet az állam, és nem is akar. Na, ha ő most valahogy így vagy úgy megveheti a cég 51%-át, akkor elintézi, hogy a számla ki legyen egyenlítve.
  És ez sajnos nem egyedi eset.

  2011-13. között az volt a módi, hogy 10-20%-ot vissza kell fizetni olyan embereknek, akik megnyerték a pályázatot, de továbbadnák. Azóta ez megszűnni látszik, viszont nincs ember, aki kiírja a pályázatokat, retardált dolgokat kérnek, írnak bele, egy jó része műszakiatlan. Nincs, aki ellenőrzi, nincs, aki értékeli, nincs, aki egy kérdésre értelmesen tud válaszolni.

  Hasra ütés szerűen régen a pályázatok 25-30%-a értelmetlen volt, pénzmosásra ment, ez az arány most elérheti a 70-75%-ot. Energetikai felújítások? Jó, támogassunk 3-4-5 iskolát, közintézményt összevonva. (Miért? Mert nincs ügyintéző, és sok pénzt kell hamar szétszórni) Multiellenesek vagyunk (ha-ha)? Osszunk szét milliárdokat köztük (lásd pl. a cikk is). Magyarországon a vállalkozási kedvet, a kreativitást, a gondolkodást üldözik, nem támogatják. Menjen mindenki multihoz dolgozni, az a jó mindenkinek. Nehogy legyen minél több KKV (ebben 2010. előtt is sereghajtó volt Mo., most még rosszabb a helyzet a brutális korrupció miatt).

  Őszintén szólva eszméletlenül el vagyok keseredve az itthoni helyzettel kapcsolatban, az egy dolog, hogy korrupt az egész ország, de a kilátások is rosszak. A legújabb korrupciós statisztika miatt Mo. olyan korrupt, mint Románia. Csak azt elfelejtik hozzátenni, hogy 5 év alatt Mo. 52 pontról csúszott le 44 pontra, Románia meg 39 pontról 44-re ment föl...

  [ Szerkesztve ]

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz MongolZ #27 üzenetére

  Valójában a korrupciós helyzet nem sokat változott, a 2010 előtti dolgokat is végtelen ideig lehetne sorolni, csak akkoriban kevésbé volt frekventált téma a médiában, most meg a csapból is a korrupció folyik, mert a 2010 előtti ellenzéknek elég muníciója származott abból, hogy az akkori garnitúra elkúrta a kormányzást, ma meg ezzel nem nagyon lehet érvelni, marad hát, hogy mindenből korrupciót hozzanak ki, akár van, akár nincs. (Ettől még persze van, de nem különösebben több, mint bármikor máskor.)
  A korrupció megítélése ráadásul hitkérdés, mert van, akinek elég felvetni egy esetről, hogy gyanús, máris azt mantrázza, hogy korrupcióban fuldoklik az ország, másnak meg az sem elég meggyőző, ha adott személyek előzetesben csücsülnek.
  Jó példa erre, hogy gyakran azt is korrupciós ügyként tálalják, amikor a kormány adott gazdasági ágazatoknak segít, mert előkaparnak egy kormányhoz közelálló (-nak vélt) vállalkozót és rögtön levezetik, hogy az egész támogatási rendszert direkt miatta csinálják. Aztán már lehet is tolvajozni. Azt már senki sem vizsgálja, hogy az adott ágazat szereplőinek általánosságban, politikától függetlenül használt-e az adott program, a konkrét eseteknek senki nem néz utána, bizonyítékokkal nem állnak elő, csak sejtetésekkel, csúsztatásokkal és néha szimpla hazugságokkal.
  Ezekbe aztán mindenki azt gondol bele, amit akar.
  Konkrét példa: a Digic Pictures-t gondolom nem kell bemutatni (Assassin's Creed trailerek). Anno a Digic a Black Hole játékfejlesztő cégből nőtt ki, aminek a Cinergy volt a tulajdonosa, aminek meg Andy Vajna.
  Még jóval az előtt, hogy Vajna neve egyáltalán felmerült volna, mint filmügyi kormánybiztos, eldata a részesedését ezekben a cégekben. Mégis, amikor később egy törvénymódosítás keretében megszavazta a parlament, hogy a filmes projectek után járó 20%-os adókedvezményt kiterjesztik a játékintrókra is, az index.hu azonnal rágurott, hogy ezt szándékosan a Vajnának mutyizták össze. Abszurd.
  Egyszerűen arról szólnak ma a hírek (megint csak szekértáboroktól függetlenül), hogy mindegy mi van "találjatok benne valami terhelőt". Ha Magyar Idők, akkor migráns legyen benne, ha index vagy hvg, akkor meg korrupció.
  Így aztán öngerjesztő folyamat indul be: ha egy cég indul és nyer egy pályázaton azonnal kihozzák, hogy a tulaj egy kormányközeli szemét bűnöző, mert a Rogán anyósának volt iskolatársa 20 évvel ezelőtt ügyvezető volt abban a kft.-ben, aminek most 10%-os része van abban a befektetési alapban, ami egyszer kölcsönt adott ennek a cégnek, tehát íme a bizonyíték, hogy ez a pályázat egy ordenáré nagy mutyi.
  Ezért sokan el sem indulnak a pályázatokon, részben mert elhiszik, hogy eleve esélytelen, részeben hogy elkerüljék a hisztériát. Így viszont tényleg csak a mutyizók maradnak, meg az a pár balek, akik nem tudták, hogy mivel jár, ha pályázaton indulnak.

  Na most félreértés ne essék, nem sajnálom egy pillanatig sem őket - jöjjenek az a gazdaságból, politikából vagy a médiából - , mert aki ebbe a játékba beszáll, az fogadja el, ha hullik a fejére a szar.

  Ami viszont végtelenül idegesít, hogy bármilyen fórumon - legyen az technikai, tudományos, kulturális, akármilyen - két post után már beindul a politikai sárdobálás, meg a mantra, hogy "el kell húzni ebből az országból", meg hogy "ezeknél aljasabbak még sosem voltak" (ez mindig az aktuális kormányzatra értendő), meg "Orbán geci", "Gyurcsány geci", stb. stb.
  Olyan ez, mintha csupa jehova tanújával beszélgetnél, akik még egy pogácsareceptből is két lépésen belül levezetik, hogy most azonnal meg kell térned Jézushoz.
  Ráadásul tehetetlen vagy ellenük, mert ha beszállsz a vitába, akkor Habony-bérenc vagy, ha csöndben maradsz, akkor na ugye, tutira igaz, mert mindenki ezt mondja. Az sem segít, ha próbálod a helyzetet moderálni, hogy menjen már máshova az agitpropjával, mert az "aki nincs velünk az ellenünk van" elv alapján máris bekerülsz a fidesz-náci <-> gyurcsány-csicska skatulyába.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • azbest

  félisten

  válasz kpbendeguz #28 üzenetére

  ez egy ilyen ország. Lehet mindig is ilyen volt. A diszkrécióban látom a legnagyobb változást. Ma már nem számít a látszat, mert senkit sem zavar.

  Csak az nem látja, aki nem akarja vagy alkalmazottként sikerült jól fizető helyet találnia, nem kell vele szembesülnie és a következményeket sem érzi annyira, mert kellő mennyiségű pénzzel a zsebben, felelősség nélkül nagyon jól el lehet éldegélni itthon is. Akkor tényleg az emberek tűnnek iritálónak, akik panaszkodnak és megzavarják a rózsaszín ködöt.

  Sőt, valószínűleg nyugatabbra is sok a mutyi, de ott az átlagemberek közül sokkal többen élnek olyan jól, hogy ne legyen a hétköznapi problémáik része, okozója. Aki pedig elszenvedője, az lehet értesül róla, hogy a munkaadója azért kerül csőd közelbe, mert az állami megbízásokat nem fizetik ki, vagy mert a pályázatnál előre közölték, hogy te itten át nem kelsz. Vagy mert éppen állami hátszéllel elvették pár ezer vállalkozás megélhetését, hogy valaki más kezébe tegyék az egészet, adómentesen, következő évben....

  Ezért is szoktam mondani, hogy a fene akar politizálni, de ha egyszer a legtöbb ember nyakát szorongatja a polip, akkor ne hajtogassul azt, hogy nem is úgy van.

  Így meg aztán lehet startupot indítani itthon. Vagy a befektető vagy valamelyik hátszéllel rendelkező fog kisemmizni, ha sikerül felépíteni valamit.

  [ Szerkesztve ]

 • MongolZ

  addikt

  válasz kpbendeguz #28 üzenetére

  Abszolút nem értek egyet veled. Ezt "bizonyítja" a sok-sok kimutatás, amely független/függő elemzőktől jön. Ezt bizonyítja a sok olyan törvény, amelyet ez a garnitúra hozott és amelyek biztosítják a korrupciót. Fel lehetne hozni a médiatörvényt, a média centralizálását, az adóváltozásokat, a pályázatkezeléssel kapcsolatos rendeleteke, stb. stb. 2010. előtt alig volt olyan, hogy egy hivatal, vagy akármi nem teljesítette a határidőben vállalt feltételeket. Olyan is volt, hogy a fidesz meg akarta szívatni az mszp-t és Karácsony előtt benyújtottak rengeteg olyan kérdést, amelyre 8 munkanapon belül kell válaszolni, és az mszp volt olyan, hogy berendelte a dolgozókat a 2 ünnep között, hogy határidőre válaszoljon. Én biztos, hogy nem tettem volna meg, mert ez hatalmas kicseszés az adminisztratív gárdával, de a fideszé undorítóbb lépés volt. Most meg az ember örül, hogy ha egy kérdésre egyáltalán kap választ, nem hogy határidőn belül.
  Ez a fideszesek örök frázisa, hogy a másik is ugyanezt csinálta. Talán ezért lettek leváltva, nem? Mert ezt csinálták. Ők ugyanezt csinálják, csak magasabb fokozatba kapcsolva. Most hoztál egy félresiklott indexes cikket, ezzel akarsz semlegesíteni mindent?
  Igen, valóban voltak a politikai tőkéből élő cégek 2010. előtt is, de valamiért 2010. óta úton-útfélen csak és kizárólag ilyen cégekre bukkanunk, strómanokra, akik hótbuták, semmihez sem értenek, mégis sikeresek, 15 éven keresztül "18-20 órát dolgoztak", hogy milliárdosok legyenek, vagy hirtelen, fiatalon nagyon fontos pozíciókat betöltőkről derülnek ki, hogy közvetlen rokonok a miniszterelnöknek, más miniszternek, stb.

  " ha egy cég indul és nyer egy pályázaton azonnal kihozzák, hogy a tulaj egy kormányközeli szemét bűnöző, mert a Rogán anyósának volt iskolatársa 20 évvel ezelőtt ügyvezető volt abban a kft.-ben, aminek most 10%-os része van abban a befektetési alapban, ami egyszer kölcsönt adott ennek a cégnek, tehát íme a bizonyíték, hogy ez a pályázat egy ordenáré nagy mutyi"

  Egyrészt ez abszolút nincs így, 2010. előtt is és után is nagyon sok olyan cég volt, amelyek a politikától függetlenek, és mégis nyernek. Egyre kisebb százalék, de még mindig van. Másrészt az a gáz, hogy tengernyi ennél jóval egyértelműbb mutyi van, amelyik nem ilyen áttétes. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a dolgokat, akkor 2010. előtt adtak arra, hogy valaki tényleges munkát végezzen és úgy lopjon, most meg már erre a látszatra sem adnak. Pofátlanul arcunkba hazudnak, beleröhögnek, és kb. a szemünk előtt lopják szét az országot.

  Közvetlen rokonom már nagyon régen foglalkozik állami és EU-s pályázatokkal, én csak 2014. óta. Eszméletlen dolgokat lehetne mesélni. Mindenféle konkrétum nélkül: 2010. óta eszméletlen nagyot fordult a világ (Magyarország), nagyon rossz irányba. Szakmaiatlanság, korrupció, átgondolatlan döntések sorozata. 2010. előtt elszigetelve voltak olyanok, hogy az önkormányzati munkahelyen megmondták, hogy kire kell szavazni. Most tele van ezzel a világ. Van itt nem messze egy iskola, amelyiknek az igazgatója fidesz-képviselő. Ott tanított egyik rokonom, 3x éve. 2014-ben jött ez az igazgató, hogy ő nem akar beleszólni a dolgokba, de jó lenne, hogy ha mindenki a fideszre szavazna, és ezt terjesztenék a szülőiken, fogadóórákon is. A közhiedelemmel ellentétben a tanárok nagy része nem "kommunista", hanem elvakult fidesz-hívő, tette is a "dolgát", de pl. ez a rokonom is felállt, hogy a francokat. Tették ezt nagy szájjal, mert tudták: úgysem rúgják ki őket, mert létszámhiány van. Aztán mégis "meg lett a következménye" a tettüknek, egy részük máshol vállalt munkát, de pl. a rokonom felmondott és azóta "munkanélküli" (az akar lenni), várja, amíg eljön a nyugdíj.
  Millió sztorit lehetne mesélni, hogy Simicska, Mészáros, stb. hogyan terjeszkedik, hogyan fenyegetnek meg és szorítanak sarokba cégeket, hogy aztán röhejes árakon megvegyék őket. Nem mende-monda, közvetett, vagy közvetlen tapasztalat. A pályázatok, megrendelések ki nem fizetésétől kezdve a reklámbevételek megszűnésén át, a NAV "úgyis találunk valamit" nyomásgyakorláson keresztül a délutáni fekete autóig minden megtörtént az utóbbi 6 évben.

  Vajon miért van az, hogy ez az egyetlen kormány, amelyik megtámadja a civil szervezeteket? Mert kérdéseket tesznek fel? Mert rámutatnak a hibákra? Mint ahogy tették az utóbbi ~25 évben? Miért most lett kellemetlen?

  "Az sem segít, ha próbálod a helyzetet moderálni, hogy menjen már máshova az agitpropjával, mert az "aki nincs velünk az ellenünk van" elv alapján máris bekerülsz a fidesz-náci <-> gyurcsány-csicska skatulyába."

  Én ott tartok, hogy minden párthívő egy idióta, a gyurcsány-hivő még idiótább, de a fidesz-hívő a legidiótább.

  (#29) azbest: "Sőt, valószínűleg nyugatabbra is sok a mutyi, de ott az átlagemberek közül sokkal többen élnek olyan jól, hogy ne legyen a hétköznapi problémáik része, okozója."
  Az EU-csatlakozás előtt volt szerencsém egy kormány által tartott konferenciához. Ott elhangzott, hogy Magyarországon a korrupt közbeszerzések aránya 25% (értékben, vagy mennyiségileg, ez nem hangzott el). A cél az, hogy 10 éven belül elérjük az EU-átlagot, amelyik ~15%.
  Érdekes módon Nyugaton az van, hogy ha egy közbeszerzést ellopnak, egyrészt különösebben az embereket nem is nagyon érdekli (bár pl. Dánia és a Skandináv országok messze a legtisztábbak ugyebár), mert neked is van BMW-d, és ki a francot érdekel, hogy a polgármesternek meg 2 BMW-je lehet. Másrészről elmondható az, hogy annak ellenére, hogy valamelyik közbeszerzés korrupt, még sikerül normálisan megcsinálni, elvégezni a feladatot. Csak nálunk van a pusztába vezető bicikliút, amelyiknek nincs alapja és 1 hónap alatt átnő rajta a gaz.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz MongolZ #30 üzenetére

  A végével kapcsolatban:

  Van, ahol jó gazda módra ápolják, egészségesen tartják a tehenet, hogy hosszú időn át lehessen fejni. Nálunk amint lehet levágják, mintha nem lenne holnap. Ha kicsit hosszabb távon gondolkodnának, akkor sokkal jobb színvonalat céloznának meg, mert a sokból a 15% is több, mint a nyomornak a 90%-a. De végülis, van, akinek most is annyi jut, hogy egy élet alatt sem lehet elköltenie, de gondolhatna az unokáira is, azok honnan tudnak majd lopni a maguk idejében, ha mindent tönkretesznek...

  Bakker, van ahol a bűnözők is jobbak, mint nálunk az állam...
  "egy japán városban a földrengés után, ahol egy jakuza csoport az éjszaka leple alatt több kamionnyi segítséget pakolt ki a városháza elé, majd eltűntek a sötétben. " [link]

  Itthon a vörösiszap katasztrófa után meg akarták büntetni azokat, akik a segítőknek ingyen ételt osztottak a helyszínen, mert nem volt elég HACCP kompatibilis az étel tálalása.

  [ Szerkesztve ]

 • MongolZ

  addikt

  válasz azbest #31 üzenetére

  "Nálunk amint lehet levágják, mintha nem lenne holnap."

  Sokszor viccelünk, hogy ez a görögökre, balkániakra, olaszokra igaz, miközben mi vagyunk a legjobb példa... Igen, ebben sajnos nagyon igazad van.

 • coco2

  senior tag

  Srácok csak egyetlen kérdés az ofc politikába belefulladt topic végére. Én startup kulcsszóra kerestem rá a prohardveren, és azért ide kattintottam, mert ez volt a legfrissebb. Szóval kérdés: akad legalább egy valaki közöttetek, aki tényleg foglalkozik startup építéssel is?

  កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

 • apatyas

  Korrektor

  válasz coco2 #33 üzenetére

  Elég régi a téma ahhoz, hogy a többségnél már ne látsszon az "Itt szóltam hozzá" listában. Akinek esetleg benne van a kedvencekben, láthatja. Meg, a ránézési hajlandóságot növeli, ha több új hsz-t lát: ezért biggyesztettem most hozzá én is neked.
  Szal a kérdés fennáll: ki foglalkozik startupokkal?

  pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés