Kell egyfajta perverzió a startupokba történő kihelyezéshez

Ma Magyarországon főleg az állam biztosít forrásokat, de négy-öt éven belül ennek változnia kell. Oszkó Péter adott elő a startupkultúráról.

Tízből kilenc startup bedől

Startupot finanszírozni sokszor nem éri meg az óriási bedőlési arány miatt. Tízből akár kilenc is elbukik, ha nem megfelelő konstrukcióval indítják a vállalkozást. Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter beszélt a hazai startupok lehetőségeiről és a befektetői csoportok motivációiról a Drukka Startup Studio meetupján, csütörtökön.

Hirdetés

Rettentően kockázatos forrásokat biztosítani ezen a területen, ezért főleg olyanok állnak be az induló technológiai cégek mögé, akiknek "valamilyen speciális perverziójuk van". A magánbefektetők (angyalok, inkubátorházak) harmada maga is techcégből tett szert vagyonára, harmada az ingatlanpiac helyett, de inkább mellett dönt úgy, hogy startupokat is finanszíroz, a többiek a pénzügyi piacról érkeznek. Viszonylag "szűk kör hajlandó ma vállalni a nulla és egy százalék közötti megtérülési rátát", a szerencsésebbek azonban akár három-négyszeres szorzóval is képesek dolgozni.


[+]

A trend Magyarországon is az, hogy emiatt a befektetők inkább összeállnak, és ahelyett, hogy három-négy cégnek segítenének, együtt 10-15 vállalkozásba helyezik ki a pénzüket, így javítva a megtérülési arányukat. Ezzel a típusú befektetői csoporttal izgalmas tárgyalni, mert jól átlátják a piacot, viszont mivel a saját pénzükkel "játszanak", viszonylag könnyen és gyorsan döntenek.

Az intézményi befektetők, tőkealapok a startupok szempontjából keményebb diónak bizonyulnak. Mivel esetükben jellemzően 3-5 százalék a saját tőke, a többi pénzt megbízás alapján kezelik, náluk a legmeredekebb a hozam-garancia. A felsőbb elvárások miatt gyakorlatilag csak a megtérülés érdekli a befektetőt, nem nagyon lehet elcsábítani egy érdekes, de nagyon kockázatosnak tűnő ötlettel.


[+]

A Corporate akcelerátorokat és alapokat azért veszélyes megkörnyékezni, mert a vállalati kultúra erősen korlátozza a lehetőségeket. Jellemzően ezért inkább ők keresnek meg cégeket, fő motivációjuk, hogy megszerezzék az innovációt és megpróbálják becsatornázni a céges kultúrába. Itt a megtérülés mellett kiemelt szerepe van az ötletnek, az újszerű megközelítésnek.

Az Impact akcelerátorokat nem is annyira a pénz, mint a kedvező társadalmi hatások érdeklik, befektetéseik során készek lemondani a nyereségről is, ha a tevékenységnek olyan pozitív hatása van, ami a befektetőnek is presztízst jelent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények