Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
USB mellett szükség van-e erre? Ez nem lehet kérdéses, ilyen hogyan merülhet fel bárkiben is? Az adatátviteli sebesség a kettő megvalósítás között ég és föld, minden tekintetben nagyságrendekkel felülmúlná az USB-t ez az optikai megvalósítás. Nem ám mellette, akár bőven ki is válthatná azt teljes egészében, vagy akár részben is. Megannyi USB-s eszközt lehetne hosszú méterekre a géptől csatlakoztatni. Nem is az a kérdés, hogy kell-e ezen technológia, hanem az, hogy mikor vezetik be a hétköznapokba.
-
Konflikt
addikt
anno az egyetemen, mikor szakkollegista voltam nalunk egy optika konverter kb. floppymeghajto meretu volt (jo, gigabit RJ-45 es MTRJ csatikkal egyutt), nem 12x12 mm
Commodore Amiga 500 - es a kepzeleteinek tobbe semmi nem szab hatart! // VCIX-DCV&CMA
-
Cathfaern
nagyúr
Szerintem azt lenne jó megoldani, hogy a mindenféle csatlakoztatott kütyüt el lehessen látni árammal. Igen, ez a tápnak nagyobb megterhelés lenne, viszont a 1000W-os tápok korában nem hiszem, hogy olyan hatalmas probléma lenne ellátni az eszközöket.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Erasmus
őstag
hát nem tudom, az usb 3.0 sávszélessége 4 gbps felett van, ez azért nem ég és föld.
nem azt mondom, hogy a megoldás hülyeség, mert nincs az a sávszéligény, amit ne lehetne majd betölteni néhány éven belül, csak egyelőre nem tudott az intel sem olyan felállást bemutatni, ami bármikor előfordulhat a hétköznapokban és elképzelhetetlen a light peak nélkül. márpedig érvek fognak kelleni, ha ezt át akarják verni a számtech- és a szórakoztatóiparon.
-
Alchemist
addikt
Én már annak is örülnék, ha az USB Y-kábel nélkül elbírna minden külső 2.5" vinyót és optikai lemez égetőt.
Érdekes, hogy a barátom éppen olyasmivel kísérletezik, hogy optikai kábel és hatékony fényelem által megtápláljon egy nagyon kis fogyasztású elektronikát.
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
shabbarulez
őstag
A rézkábel alapú átvitel már erősen a korlátaihoz közeledik. HDMI, DisplayPort, PCIe, USB, SATA, UTP esetén már most 5-10 Gbps közötti átvitelt érnek el. Nagyjából még egy generációnyi tartalék van ezekben a megoldásokban, a következő sebesség duplázásokkal 10-20 Gbps között már nagyon a határokat fogják nyaldosni. Még egy azt következő generációra rézkábelen már igen csekély az esély, ott már mindenképp az optika felé kell nyitni.
Az átmenet viszont nem fog az egyik napról a másikra történni. Viszonylag most időben kezdik még el. A technológia fog még finomodni, a hozzá való szabványok is elkészülnek majd. Nagy valószínűséggel az utolsó generációs réz alapú megoldások esetén a két megoldás egymással párhuzamosan fog létezni a fokozatos átmenetet biztosítandó. Úgy 2015 felé szerintem az optikai megoldások teljes mértékben át fogják majd venni a jelenlegi réz alapú megoldások helyét, de ehhez azért időben hozzá kell kezdeni hogy az átmenet minél göndülékenyebben megtörténhessen.
A réz alapú megoldásokkal szemben az optikai megoldásban rengeteg fejlődés és növekedési potenciál van. Lehet növelni a kapacitást WDM technológiával, további hullámhosszak bevezetésével több csatornán küldve az adatokat, de egy lambdán belüli kapacitás is tovább skálázható a technológia fejlődésével 10/20/40/100 Gbps felé, akár még tovább is a terabit irányába. Mindenezt a réz kábelekkel ellentétben viszonylag nagyobb távolságokra is.
Az elmúlt években optikai kábelek terén komoly innovációk voltak, megjelentek olyan kábelek amik nagyon strapabíróak, többszöri hurkot hajlítgatva is megőrzik az adatátviteli képességüket. Ez pedig fontos szempont a széles körben történő felhasználáshoz. Ha ez a felhasználási kör még tovább szélesedik, szinte biztosra vehető hogy az optikai kábel gyártók további innovációkat fognak még eszközökni hogy még rugalmasabb, még kisebb átmérőjű kábelek mellett is biztosítható legyen a kellő adatátviteli kapacitás.
Az optikai kábelnek igazából egyetlen hátránya van, az hogy nem lehet vele távolról tápellátni a rá csatlakoztatott eszközt. Persze erre is lehetne majd olyan kábelek és szabvány megoldások ahol a kábel mondjuk optikát és rézkábelt is tartalmaz, előbbit az adatátvitelre, utóbbit az áramellátásra.
És ez még igazából az optikai átmenetnek csak az első lépcsőfoka, ahol az alaplapra csatlakoztatott eszközök vagy az alaplapok közötti kapcsolódás megoldása a cél. A korábbi fejlesztések során is publikált egy főbb cél a szerverek, hpc blade-ek közötti adatkapcsolat megreformálása. Itt most költséghatékonyab gigabit ethernetet használnak, de nem is oly rég már a 10 gigabit térnyerése is megkezdődött és egyre inkább teret nyer ahogy az ára meredeken csökken. A legdrágább megoldás pedig az Infiniband amivel 20/40 Gbps is elérhető de jelentősen drágábban. Ez is egy komolyan megcélzott piaci terület, ahol az Intel terabit sebességű összeköttetés megvalósítását tűzte ki távlati célként.
És ezutána jön még a további fejlődési lépcsőfok, amikor az optikai összeköttetés már nem csak az alaplapon kívüli vagy azok közötti nagy sebességű összeköttetést valósítja meg, hanem az alaplapon található részegységek: cpuk, memória modulok, nagy sebességű csatorló felület közötti összeköttetést is biztosítja és ott is leváltja a réz alapú csatolókat. Ez még távolabbi cél 2010 második felére talán már lehet realítása.
A harmadik fázis pedig amikor már a cpu-n belüli komponensek: magok, cachek, memória egyéb vezérlők közötti réz alapú átviteli távolságokat hidalják át optikával. Ez végképp nagyon távoli dolog, erősen 2020 utánra. Már ha ebből valaha lesz valami, mert lehet egészen más technológiával oldják majd meg, pl. graphene, szén nanocsövek váltják le a réz összeköttetéseket.
-
Depression
veterán
Milyen jó is lenne. A gépet el lehetne rejteni, onnan csak 1 kábel jönne a monitorhoz/ TV-hez, és ott lenne elosztva bill., egér, blu-ray felé. Persze úgy nézne ki mint egy alma, de tetszés szerint variálható lenne.
Vagy mégjobb: egy központi egség több monitorra felosztva a lakásban.Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
Rez_Grof
őstag
Erre várt a Lali!
Fénykábel!
A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
Erasmus
őstag
válasz shabbarulez #7 üzenetére
engem meggyőztél
-
dabadab
titán
válasz Depression #8 üzenetére
Ezt mar tulajdonkeppen most is megcsinalhatod, DVI kabelbol vannak 15 meteresek is, USB-t meg tulajdonkeppen korlatlanul lehet hosszabbitani hubokkal.
DRM is theft
-
Atos23
senior tag
Épp itt lenne az ideje, hogy olcsóbbak legyenek az optikai kábelek és az interfészek. Az alaplapokon, notikon alapvetőnek kéne lennie egy min. 10 Gbites optikai lan csatlakozónak, amely kiváltja az usb-t és 1394-et is.
Átállhatnának a routerek is bőven optikai gigabitekre, nagysebességű wifivel kombinálva.
El kellene már felejteni ezeket a 10/100/1000 vackokat
-
Atos23
senior tag
Mellesleg informatikusként most sokat szívünk azzal, hogy a családok otthon felkapták a fejüket a UPC fiber power 120-ra, és meg is rendelték.
Közben a napokban volt olyan családi LAN, ahol 54mbps Wifi routeren csatlakozott a gép a netre, miközben a PC-ben 11mbps wifi volt Emellett a gépekben még mindig sok a 10/100 kártya, de a napokban kihajintottunk pár kizárólag 10-est is PC-kből
-
Vladi
nagyúr
Én meg már azt hittem, az alaplapra költöznek az üvegkábelek. Nembaj, eljön az is.
il sole non sorge più ad Est!
-
Csakénvagyok
őstag
Hát és is azt hittem hogy a procin belüli buszokra. De majd.
Amúgy ideje lenne már hogy az optikai kábel olcsó alternatíva legyen az erősen elektromos zajos helyeken is. Aki már járt nagy gyárban ahol nemritkaság a megaKW feletti motorok el tudja képzelni hogy micsoda probléma a tápkeblektől kellő mértékben leárnyékolt vezetékek.
-
Depression
veterán
Mivel itt már nem zavarna, szerintem a tápkábellel kellene összekötni a monitort, a TV-t, a routert és a hangrendszert. Milyen szép álom, ha minden eszközhöz csak egy tápkábel menne, nem lenne az a nagy dzsumbuj a gép mögött.
Szimplán a tápegységekbe kellene ez a 'proci', a konnektort meg kiegészíteni egy plusz csatlakozóval.Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
WonderCSabo
félisten
Nem is tudom, hogy pontosan mi, de régebben volt vmi hír, hogy nem kell többé kábelrengeteg a PC alá. Az lenne jó, ha a közeli eszközöket rádión keresztül csatlakoztatnánk. Gondolom ez még nagyon a jövő zenéje. Viszont az optikában azt nem tudom elképzelni, hogy hogyan tudnak ilyen gyorsan "villogtatni".
-
Findzs
addikt
szerintem ez nem lesz életképes megoldás amig nem lesznek hozzá perifériák
az hogy az optikai kábel elmegy egy hub-ig és az osztja szét a jelet a perifériáknak annak mi értelme ?
nyilván a hub -ból kijövő kábelek nem optikai kábelek tehát a sávszélesség leesik vissza a rézkábelek szintjére és ráadásul ugyanannyi a kábelek mennyisége is mert a hub-.tól már megint ott a kábelrengeteg
abban az esetben van értelme ha a pc mondjuk 30 m-re van a munkaállomástól mint ahogy írták is a cikkbenez olyan mint a sata 3 -as szabvány,
mi átlag felhasználók annak is örülnénk ha a sata 1 -es sebességét tudnák a mostani winyók 150 mb/s írási tempóval nem beszélve a sata 2-es 300 mb/s -es sebességéről
a ssd -ket most hagyjuk mert még pár évig nem fognak elterjedniígy csak az intel járna jól
[ Szerkesztve ]
"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."
-
Cathfaern
nagyúr
"az hogy az optikai kábel elmegy egy hub-ig és az osztja szét a jelet a perifériáknak annak mi értelme ?"
A cikkben arról van szó, hogy az optikai kábel annyival nagyobb sávszélt tud rendelkezésre bocsátani, mint amennyi a jelenlegi perifériáknak kéne, hogy megoldás lehet az is, hogy egyetlen optikai kábel megy ki a gépből, az elmegy egy optikai hubba, amiből további optikai kábelek mennek az eszközökbe.Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
TeeJay
félisten
válasz WonderCSabo #17 üzenetére
emberi szemmel nem lehet látni azt a "villogást" mert itt keményen THz frekvenciák vannak
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
ezzel az a gond, hogy az usb2-es korszak vége felé, még mindig elég kevés az usb2-t teljesen kihasználó pendrájv, sőt, 2 éve a mobiltelefonokon még mindig az usb1-es csatlakozó volt a divast. mire várunk? ez az optikai interfész kb 2015-re lesz annyira kiforrott, hogy ne csak a 3 forintos kínai csipeket rakják rá az eszközökre, hanem a teljes sebességet elérőt, ezáltal tudja a max sebességet.
szóval eddig ez egy humbuk, mellesleg az üvegszál jobban sérül, több energiát használ.
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Woid
tag
Thz? Na ne már ezé...
Az kemény egy billió (vagy ezermilliárd, xal 1 000 000 000 000) Hz lenne.
Azért szerintem ezt nemigen tudják sem kiadni optikán, sem feldolgozni...
Vagy le vagyok maradvaDe szerintem ezzel a kérdésével:
"...Viszont az optikában azt nem tudom elképzelni, hogy hogyan tudnak ilyen gyorsan "villogtatni"...."
arra gondolhatott, hogy a jel (fény) kiadó optikának is van "lecsengése".
Gondolom, LED szerűséget használnak a kimeneten, legalábbis dióda szerűség lehet.
Ok hogy ha OFF állapotba kerül, akkor hamarabb kialszik mint egy izzószál,
de akkor sem tudom elképzelni én sem hogy ne legyen átmenet...És ez elég nagy időveszteség is lehet akár... De végülis ennek utánna kellene nézni jobban. Hogy valóban, mekkora a max freki amit tud az optika...
Szerk: Akkor HA másodpercenként mondjuk megvan a THz, azaz másodpercenként 1 000 000 000 000 villanás, akkor itt miért kell csodálkozni, hogy drága? Nagyon spéci elektronikának kell lennie, ami ezt lekezeli szerintem....
[ Szerkesztve ]
-
Tyberius
aktív tag
Gyanítom, TeeJay kartárs a látható fény frekvenciájáról beszélt (400-790 THz), ilyen vivőjeleket kell modulálni az optikai átvitelhez. Nagyon nem másztam bele a dolognak a fizikájába, de gyanítom, amíg Gbps sebességekről beszélünk, addig a modulációhoz is "csak" GHz-es nagyságrendű jel kell, a Tbps még a jövő zenéje (ott is valószínűleg lesz valamiféle multiplexelés, tehát több, különböző frekvenciájú vivőjel lesz, szintén GHz nagyságrendű modulációval). Nyilván a "LEDet kapcsolgatok az egyik végén, fénydiódát mérek a másik végén" módszerű átvitel csak az első lépcső.
Egyébként én nagyon örülnék egy efféle megoldásnak, főleg, ha (az USB-vel szemben) valóban univerzális lesz. Pl. elképzelek egy alaplapot, amelynek a hátulján vagy 20, tökegyforma csatlakozóaljzat sorakozik... hova dugod a monitort, a nyomtatót, a billentyűzetet, az egeret, a tévét vagy a hálókábelt? Tökmindegy
-
Woid
tag
Valószinű... Ami engem érdekelt, az ebben benne van:
"""...A 100 Mb/s-os egymódusú csatorna 10 km-es adó/vevő távolságot biztosít. Kisebb távolságokra a kereskedelmi forgalomban lévő olcsóbb berendezések sávszélessége 200-500 MHz, az átviteli sebesség 1 km-ig 250-500 Mb/s, a lézeradó teljesítményétől függően. Ma már elterjedten félvezető (LED) lézereket alkalmaznak, azonban nagyteljesítményű gáz, szilárdtest lézerekkel 100 km-es távolságot is áthidaltak már egy adó-vevő párral (erősítés nélkül).
A hullámhossz-osztásos multiplexálás (WDM) esetén megoldott a 40 Gb/s sebességű átvitel 440 km távolságra. Az optikai távközélési csatorna beruházási költsége jelentősen csökkent az évek során. Bár maga az egymódusú optikai kábel olcsóbb, mint a multimódusú a szükséges csatlakozókkal, adó-vevővel együtt drágább. Az optikai kábelek a 100 Mb/s, vagy nagyobb adatátviteli sebesség igényeket kiszolgáló rendszerekben már ma is gazdaságosak...."
"...hova dugod a monitort, a nyomtatót, a billentyűzetet, az egeret, a tévét vagy a hálókábelt? Tökmindegy..."
Végülis az USB egyik lényege is ez lenne, hogy felismerje a gép, hogy épp Pendrive, egér, vagy akár egy programozó eszköz van rajta. Hálókábelt is szoktam használni USB-n.
Ami ugyan nem a hagyományos hálókábel, de végülis mégis. Két gép között nekem nem volt lassabb, mint a rendes UDP kábel... (Azt hiszem ez a neve a rézkábelnek )De ez a "20, tökegyforma csatlakozóaljzat" végülis, nem lenne rossz
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Affene bedőltem a trükknek. Mondom ez ismerős, de biztosan új írás, ezért gondoltam nem olvasom végig, megnézem a kommenteket. Erre nézem, én vagyok az első hozzászóló. Hát hirtelen meglepődtem.
-
Korcsii
őstag
egy-egy címlapos "friss" hír olvasásakor dézsávű érzés kerít hatalmába
egyébként nemtom miért, de tetszik az optikai kábelek ötlete... várom már, amikor az lesz a fő adatcsatorna...
[ Szerkesztve ]
-
-
No-kia
addikt
haverom pont múltkor mondta hiogy kén eilyet csinálni, nekem tetszik
Nokia 500 | Ford Sierra 2.0i | Dell N5010
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest