Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • dat

  senior tag

  De ''egyik attrakció'' néven miért ezt a képet kellett betenni? Az XGL-ben sokkal megkapóbb látványosságok is vannak egy átlátszó terminálablaknál.

 • Ptech

  őstag

  A szoftvervállalat által most kiadott Compiz ablakkezelő segítségével a fejlesztők könnyedén hozhatnak létre olyan bővítményeket, amelyek rendkívül látványos grafikus effektusokat valósítanak meg.

  Kell ez az átlagjúzernek? Vagy csak pistike fog nagyon örülni, hogy má' nem csak a Vistában, de Linuxban is beszaggat a desktop? Kell a halának 3d desktop, le kell tiltani az összer szirszar effektet, csak erőforrást zabálnak, és feleslegesek. A desktop nem arra van, hogy hűdeháromdé legyen, hanem h átláthatóbbak, kezelhetőbbek legyenek a gyakran használt funkciók. Nekem legalábbis.

  Az Xgl fejlesztése jelenleg kezdeti stádiumban van, de az eddigi eredmények bíztatóak. Amint az is, hogy a videochipeket fejlesztő nagyobb vállalatok – az NVIDIA és a ATI – támogatja a rendszert.

  Ez nem meglepő, h az Ati és nVidia is emellet lobbizik, mert emiatt a low-end konfigokba is erősebb VGA-k kellenek majd, de nem mondanám semmiképp, hogy ez bíztató. :(  [Szerkesztve]

 • Sipi

  addikt

  válasz Ptech #4 üzenetére

  Mielőtt ilyeneket írsz, ki is próbálhatnád... Az én GeForce2 GTS kártyámon, Athlon 700MHz-es procival szaggatásmentes az egész.

  Egy érsze valóban csiricsáréság (az ablak berezonál, ha megnyílik, ellenáll, ha mozgatod), de az átlátszóságnak haszna is van. A Windows-on megszokott üzenetablakok helyett (Szia, user, hiba történt, semmi gond, nyomj okét a folytatáshoz) itt ugyanis léteznek olyan ablakok, melyek nem kapnak fókuszt. Pl. az új levél jött üzenet ilyen ablakban jelenhet meg, így nyugodtan dolgozhatsz. Ha ez félig átlátszó, még a képernyőt sem takarja el.

  Sipi

  [Szerkesztve]

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Ptech

  őstag

  válasz Sipi #5 üzenetére

  jó, egy kicsit túloztam, de miért van szüksé ezekre az effektekre, amikor az ember csak addig veszi észre őket, amíg ismerkedik a felülettelé, aztán egy-két hét, és megszokja a teljesen lebutítottat is, ami ráadásul gyorsabb.

  A félig átlátszóság még hasznos is, igen. De pl az, hogy áttünési effektek vannak, meg hogy deformálódik az ablak, ha mozgatod, csak 'eye candy' és semmi funkciója nincs nekem hogy ilyenekkel terheljem a gépet.
  Én akkor örülnék az hasonló újításoknak, ha a formához funkció is társul.

 • VladimirR

  nagyúr

  válasz Sipi #5 üzenetére

  azt ne mondd, hogy ezzel jott be az atlatszosag lehetosege
  a masik, ami ertelmes ebbol az egeszbol, az a live switch, vagy mi (fastswitch-nel latszik az ablak tartalma thumbmail-kent), de fogadni mernek, hogy mar ez is letezett az xgl-t megelozoen (marcsak azert is, mert win-re is talaltam mar ilyen ficsort)
  a tobbi vagy onmagaban ertelmetlen, hasznalhatatlan (ki a franc fog ugy q3-azni, hogy az kozben atlatszo, megy alatta egy video, es ez az egesz ket virtualis desktop kozott van feluton, meghajtva 90°-ban a terben?), vagy a rendszert tesz azza (leirhatatlan modon tudnam elvezni, ha en odebb akarok tenni egy ablakot, az meg nem volna kepes egyenes vonalban kozlekedni)

  tovabba ne haradugj meg, de nem hiszem el, hogy a Te gepeden akadasmentesen elvegezheto pl a masodik peldam (q3 (accelerated ogl), video (accelerated video), mindez a kocka elen)

  [Szerkesztve]

 • Ptech

  őstag

  válasz dat #6 üzenetére

  igen, láttam a videót én is, érdekes volt, de én pl csak 1-2 fícsört használnék belőle. Bár ez a multi desktop hasznos lehet melóhoz.

 • dat

  senior tag

  válasz Ptech #7 üzenetére

  Ha javítja a használhatóságot, akkor van értelme, ha nem, akkor nincs. Hogy ebből melyik igaz az XGL-re az egyrész szubjektív, másrészt meg majd az idő eldönti.
  Grafikus desktopot is azért használunk, mert általában kényelmesebb ikonokkal játszadozni mint parancsosorban regényhosszú parancsokat írni. Ez most egy újabb szint. Hogy csak üveggyöngy e, vagy több, majd meglátjuk használat közben.

 • VladimirR

  nagyúr

  válasz Ptech #9 üzenetére

  virtualis asztal idotlen idok ota benne van szinte minden x-ben, itt csak az az ujdonsag, hogy a szamukat ugyesen lekorlatoztak 6-ra

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #8 üzenetére

  Nem mondtam olyat, hogy az xgl-compiz találta fel a spanyolviaszt.
  Mindezek egy része korábban is létezett. Két apró problémával:

  - ezek a kiegészítők nem a Windows részei, így klasszul fejre tudják állítanipl. az átírt explorer.exe-vel
  - iszonyatosan zabálják az erőforrásokat

  Ezek értelmetlen dolgok, valóban. Ne is így nézd. Tekints rá így: ujjgyakorlatként pár ember írt egy olyat, aminek a demo videója kb. 11 perces. Ennek a videónak kb. az első perce az, amit a Vista is tud. Az összes többi jóval túlmuitat rajta.
  A Vista-hoz jelenleg nem igazán létezik elég erős vas.

  Én sem hiszem, hogy akadásmentesen elvégezhető lenne. Remélem, nem gondoltad komolyan a kérdést - az én gépemen a q3 maga fullra lefogja a gépet. Innentől nincs értelme a kérdésnek...
  Amit én mondtam: ez NEM igényel túlzott erőforrásokat. Mivel lényegében mindent OpenGL-ben, vagyis a grafkártyával végeztet, ezek a csicsák nem nagyon terhelik magát a rendszert. Az én gépemen nem fut minden ugyanilyen szépen. De egy mai gép szépen viszi - mint ahogy az összes többi, ennek töredékét megvalósító program a mai gépeken is szépen tud szaggatni.

  Egyébként pl. a nem egyenes vonalban közlekedő ablak szerintem valami piszkálódás lehet, ugyanis ilyenről szó sincs. Érdemes megnézni a compiz bemutató videóját. Az ablak oda megy, ahova akarod, csak egy kicsit közben ''viháncol'' a kurzor alatt.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #11 üzenetére

  A virtuális asztal csak az úgynevezett Desktop Managerekben van. Az X semmit sem ad, az csak a grafikus képernyőt, egerte, billentyűt, hálózati kommunikációt kezeli. Minden egyéb (ablak, gomvb, tálca) az erre épülő window manager vagy desktop manager feladata.
  Szerintem 4 virtuális asztal is épp elég, nem hiszem, hogy bárki többet használna... :)
  Egyébként a kocka (is) kikapcsolható, ha nem akarod használni. Minden egyes feature kikapcsolható, ha nem tetszik.

  Kis kiegészítés (cikkírónak is): az XGL egy másfajta X Server. Az Xorg, mint X Window System rendszer egyik megjelenési formája, rendelkezik egy X serverrel. Az xgl azonban olyan X servert ad, ami OpenGL felett fut. (Az X server felelős közvetlenül a grafkártya kezeléséért, a pixelek kirakásáért.)

  Erre épül a compiz, ami egy Window Manager. Nem képes ablakot készíteni, start menüt adni. Ennek egyetlen feladata a dekoráció, illetve az X-ben lévő Composite Extension (alpha channel, stb.) használata. Emiatt szinte bármilyen WM vagy DM indítható a compizzal, s így lecseréli az abban lévő dekorációkat, ablakkezelést a saját, izgő-mozgó változatára.

  Véleményem szerint inkább azt kellene nézni, hogy egy alfa-állapotú (sőt, a compiz a Windows-ban szokásos terminológiát nézve még alfa sincs) rendszer jelenlegi formájában is erre képes.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • VladimirR

  nagyúr

  válasz Sipi #12 üzenetére

  amit a windoze-ra irtam, az eppenseggel pont ms cucc => Bovebben: [link]
  a tobbit pedig ugy altalanossagban ertettem, hogy nem ujdonsag

  tovabba kerlek, ne irj ilyeneket (''A Vista-hoz jelenleg nem igazán létezik elég erős vas''), amig nem probaltad ki :P

  arrol pedig, hogy a vga-ra van rabizva a munka java, a jelen topic elso postjaban kifejtettem a velemenyem (lattad a recommended kartyak (igen rovid) listajat?)

  a nem egyenes vonal alatt pedig azt ertem (igazad van, pontatlanul fogalmaztam), hogy kapaszkodik a falba (bar ez akar hasznos is lehetne, ha nem ugy tenne, hogy kozben megnyulik - a kovetkezo mi lesz? sikitozik is? ;]), vagy hogy tovabbmegy, ha megallitom a kurzort, es hullamzik kicsit - tudom, az en fogyatekom, de szeretem pontosan elrendzeni a nem fullscree-ben fuo dolgaimat

  videot ezt lattam => Bovebben: [link]

 • VladimirR

  nagyúr

  válasz Sipi #13 üzenetére

  koszonom a javitast, nem ertek a lovakhoz
  tehat a mondat a kovetkezokeppen hangzik:
  virtualis asztal idotlen idok ota benne van szinte minden desktop manager-ben, itt csak az az ujdonsag, hogy a szamukat ugyesen lekorlatoztak 6-ra (ami persze kikapcsolhat, de engedtessek meg nekem, foldi halandonak, hogy ezt a tenyt a termek szapulasakor ne vegyem figyelembe) • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #14 üzenetére

  Asszem, jócskán elbeszélünk egymás mellett. :)
  Nem baj... Kicsit a hibbant Linuxosok Windows-topikba szabadulására emlékeztetsz. :D

  A Vistát próbáltam. Illetve most is fut itt valahol. Vagyis próbál futni. :) Nem láttam benne olyat, amit eddig ne láttam volna - talán csak a fantasztikusan letisztult felület az, ami meglepett. Gyönyörűen néz ki, végre felvettek egy hozzáértő grafikust, aki ikonokat csinált az eddigi borzalmak helyett. Nagyon tetszik.

  A VGA-val nem tudom, mi a gond. A compiz recommended kártyáinak sora elég sok (mást nézhettem), s azért van csak, mert ezeken már volt, aki tesztelte, hogy futott.

  A kapaszkodást ne úgy képzeld el, hogy körömszakadtan kapaszkodik, és nyúlik, mint egy rágó. Pár pixelnyi mozgásokat végez, inkább a snap to window egy izgő-mozgó változata.

  Mivel nem kötelező, nem kell bekapcsolnod. Sőt, ha egyáltalán nem akarsz ilyen csicsát használni, akkor be sem kell töltened a compizt. :)
  Az xgl maga nem ad semmiféle csicsát, az csak a grafkártya 3D-képességeit használja ki a gyors megjelenítés érdekében. (Lévén a modernebb kártyák 3D-teljesítménye jócskán felülmúlja a 2D-t.)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #15 üzenetére

  Egyet elfelejtesz. Nem kötelező ezt használni. Ha nem kell, egyszerűen fel sem teszed. A rendszered ugyanúgy működni fog továbbra is.
  Ha kell, akkor pedig ki-be kapcsolgatod az Általad szükségesnek ítélt funkciókat.

  Nem arról van szó, hogy kijön egy ablakkezelő Linux alá, és milyen szar, mert hót csicsa, ha kikapcsolom a csicsát, akkor meg minek. Ez a teljes grafikus asztalfelület egyik, nagyon apró eleme. Ha ez kijön, berakhatod a rendszeredbe, s némi gyönyörködés után törölheted. :) Ha nem kell, fel sem teszed.

  Nem vagy rákényszerítve, hogy két hónap múlva tetszik, nem tetszik, compizes Linuxok lesznek csak a földön, és mindent elborítanak a pattogó ablakok.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • VladimirR

  nagyúr

  válasz Sipi #16 üzenetére

  lehet, picit valoban elbeszelunk
  az meg, hogy mire emlekeztetlek, nem veletlen (rad nezve szegyen, hogy nem jottel erre ra mar az elso post elolvasasa utan)

  a vistanak csak valami (pre)betajat probalhattad, ami raadasul nem is publikus (nekem egyebkent kinezetre meg mindig a w98se a kiraly, az xp-m is ugy nez ki, es ha lesz ra lehetoseg, a vistam si ugy fog - linux alatt nem tudtam eddig osszehozni, bar annyira nem is probalkoztam)

  a vga-listan, amit en lattam (a hirben levo linken) alig par kartya volt felsorolva, gef4-gyel kezdve

  kapaszkodast nem kell elkepzelne, mint irtam lattam a videot - nemtom, szamomra valahogy zavaro, hogy ''deformalodik'' az ablak (snap to window, mint celoztam ra, hasznos cucc)

  arrol a lehetosegrol pedig, hogy nem kell bekapcsolni, fel sem kell telepiteni, hallani sem akarok, attol meg tobb szazmillio PC lehet elavult a Linuxnak

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #18 üzenetére

  Az első után rájöttem, csak kicsit még piszkáltalak előtte, hogy jobban kijöjjön. :)
  A Vista Beta2, 5270-es build, nem tudom, ez mikori. Mindenesetre szép.
  Csak sajnos, 3GHz P4, 512MB RAM integrált videóval kicsit kevés a teljesen csupaszított futásához. :)
  Nem izgat különösebben sosem a recommended hw lista sehol. Eddig még sosem volt igazuk. Én csak a saját gépemen végzett tesztet ismerem. Azon egyedül az mplayeres videolejátszás volt lassabb xv kimenettel, amit nem csodálok. Ha lesz időm, megnézem opengl kimenettel is.

  Ezt a ''több százmillió lehet elavult''-dolgot nem igazán értem... Tekintve, hogy GNU/Linuxból kismillió létezik, s gépre szabhatod, ami alatt még éppen elfut... Elnézve az én konfigomat... Nálam egyedül a videólejátszás okozott kisebb sokkot, de mondom, azt még nem piszkáltam, és valszeg tudom, mi az oka.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • VladimirR

  nagyúr

  válasz Sipi #19 üzenetére

  vistabol jelenleg az 5308 az aktualis, de meg ez sem public
  engem meg izgat a recommended lista, mer' azalapjan jol le lehet huzni ezt az egeszeit
  a tobbszazmillios dolog megertesehez pedig ird be a ph-s keresobe ezeket a szavakat (linux nelkul)

 • ReJim

  őstag

  ''tovabba kerlek, ne irj ilyeneket (''A Vista-hoz jelenleg nem igazán létezik elég erős vas''), amig nem probaltad ki''

  miért te kipróbáltad ezt az ablakkezelőt sipi által leírt konfiguráción?!? :U mert te is azt mondtad, hogy nem megy...

  jó értem, hogy nem menne átlátszó ablakos quake+video+kocka, de vajon ugyan ezek a programok, ugyan így átlátszóan, minden effektel vajon mennének a vistában egy nem überbrutál gépen is? :U

  písssz, nó vár... (maradjon meg egy linuxos cikknek ne menjen át ablak-pingvin harcba.)

  és hogy mire lehet jó az átlátszó ablak? :U mondjuk én gépnél vagyok akkor vagy netezek (50%) vagy terminálnál hegesztek valamit (40%) - egyéb nem érdekes (5%).
  ha terminál klel, eleve nem váltok el a grafikus környezettől, mert közben tudok másra is figyelni. jelenleg is átlátszó a terminálom, csak nem megyek vele sokra, mert cask a hátteret látom, az ablak mögötti ablakot nem látom... nos ha mondjuk egy átlag *nix-os usert nézünk: éppen le akarja fordítani valamelyik progit/vagy valami terminálos irc klienst használ, de közben TV-t/filmet is nézni akar. a terminál-ablaknak teljes képernyőn kell lenni, hogy elég sokmindent látni tudjon az ember. nos ha ez az átlag user nem érné el az ilyesfajta átlátszóságot, mert a project vezetője kivette a forrásból ez a ficsőrt (átag usernek nem kell - majd megírja magának ;]) akkor próbálkozhat 2 videókártyával, vagy 2 kimenetes videokártyával és 2 monitorral. amitől meg miért lenne átlag user.

  persze most lehet támadni is ezt az érvet, de akkor is azt mondom, hogy a ''project vezető'' gonosz ms párti! ;]

  [Szerkesztve]

  </end.?>

 • VladimirR

  nagyúr

  válasz ReJim #22 üzenetére

  olvasd el a topic-ot, talan rajosz, hogy mirefel irtam azt a mondatot Sipi-nek, amivel a hozzaszolasodat kezdted (segitek, keresd az ''amig nem probaltad'' karaktersort)

  tovabba azt aruld mar el nekem, hogy hogy a hala retkes peniszeben jon ide a vista?
  azon, hogy ennek milyen hw-igenye lesz (attetszo ogl alkalmazas, alatta video, mindez egy forgathato kocka elen) az sem valtoztatna, ha holnap billgecc bejelentene, hogy buzi, es jon magyarorszagra, es sorban vegigdug mindenkit, kezdve Veled
  lehetne esetleg valami massal is ervelni, mint hogy ''de a pistike is belerugott''?

  es ne gyere Te is azzal, hogy mire jo az atlatszo ablak - atlatszo ablak ezer eve letezik, ehhez az egeszhez max annyi koze van, hogy ebben IS hasznalhato ez a ficsor (meg meg millio mas helyen, ettol teljesen fuggetlenul - szoval erre kar volt ennyi betut pazarolnod)

  akkor irj, ha oilyasvalamit akarsz mondani, aminek valoban van ertelme is, nem pedig csak verszemet kaptal

  koszonom

  [Szerkesztve]

 • lapa

  veterán

  válasz VladimirR #14 üzenetére

  de az ms taskolóban nem futik a doom meg a sztárvár miközbe szviccselsz. btw szerintem az statikusan is használhatatlan (legalábbis nekem laggolós volt).

 • escie

  őstag

  néhány napja próbálgatom, egy vacak gef4mx440-en vagy 420-on, a fene tudja...
  de igen jó teljesítményt ad...
  hc júzerek nem valószínű, hogy orrbaszájba ezt fogják használni, aki szereti a csicsás desktopot, biztos alkalmazza majd.
  a sok eyecandy mellet vannak igen hasznos funkcióit, pélául az ''exposé'' nevű, a videoban is benne van, azt hiszem.
  nem magyarázom mi ez, leírni bonyolultabb, mint megnézni a videon. ;)
  kellemes még az átlátszóság is, főleg, hogy egér-scroll-lal finoman állítható. jól jön, ha az ember ''mögé akar nézni'' az adott ablaknak.
  a zoom is igen jól jöhet az idősebb korosztálynak/rosszabb szeműeknek... :)

  szerintem igen jól néz ki, a későbbiekben akár igencsak hasznos is lehet, lévén pluginokkal bővíthető...
  jelen kezdeti állapotban is elég stabilnak mondható, bár olyan sokat nem nyúztam...

  kíváncsi leszek az első stabil verzióra, meg hogy egyáltalán mi sül ki ebből. szerintem nem lesz rossz... :)
  remélhetőleg lesz még egypár ablakkezelési ''trükk'', mint az exposé, amit áthoznak a Mac-ekeről... :D

  I'm back, baby!

 • FTeR

  addikt

  megnéztem a prezentációs videókat.
  az átlátszóság sima ''opacity'', semmi értelme (nem az vista féle glass effekt).
  nagyítás jó, az ablak mozgatási efektekben semmi extra.
  viszont az a kocka forgatós dolog nagyon komoly, nemtom hogy szűlték az ötletet, de gyak fölöslegessé teszi a dual monitoros megoldásokat (igazából ez az első értelmes grafikus megoldás a 4 terminál megjelenítésére.).

  nemtom egyébként mi olyan fantasztikus a sima átlátszóságban. már a win98ban is lehetőség volt a programok opacity tulajdonságát állítani. 2k-nál már külön programok is elérhetők voltak, ami az egész os átlátszóságát kezelte.
  nem véletlenűl nem terjedt el. semmi sem idegesítőbb, mint amikor pl egy szöveget akar az ember olvasni és háttérben elkezd valami mozogni. főleg, h ez a átlátszóság homályossá teszi az ablakot. talán a winamp az egyetlen alkalmazás ami használható így és még jól is jön.
  aeroban rendesen van megoldva a dolog, azt majd használni fogják az emberek...

 • FTeR

  addikt

  válasz Sipi #5 üzenetére

  winen ez úgy néz ki, h jobb alul az óra fölött feljön egy kis popupp és nem is kap fókuszt.
  még az átlátszóságát is lehet állítani...

 • Polesz

  addikt

  válasz FTeR #27 üzenetére

  Az agyad a sima opacity, talán kipróbálnád mielőtt szokás szerint baromságot írsz.
  Bocs.

  Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

 • FTeR

  addikt

  válasz Polesz #29 üzenetére

  alpha-blend jobban tetszik?

  sztem mindkettőnknek jobb lesz, ha leszálsz rólam. csak fikázni tudod a másikat, de értelmesen nem tud hozzászólni.

  [Szerkesztve]

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #27 üzenetére

  A vista glass nemtom, micsoda, akkora hardverem nincs. :)
  Az opacity-ben az az érdekes, hogy persze, eddig is kismillió ilyen létezett, de az mind fake. Lefotózza az ablak mögött lévő hátteret pixelenként, megnézi az ablakpixeleit, majd az alpha csatornával kikeveri, hogy átlátszónak túnjön. Ez marha lassú...
  Itt átvitték OpenGL alá, mivel egy hóttrégi grafkártya is képes ezt kisujjból kirázni.

  Egyébként mit értesz sima átlátszóságon?

  Hm, semmi extra a mozgatásban. Akkor lemaradtam valamiről, mert én még nem láttam ilyet. :)

  Az átlátszóság nem teszi homályossá az ablakot. Átlátszóvá teszi. :)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • FTeR

  addikt

  én általában véve híve vagyok a desktop csicsának és ez a cucc tényleg jó (főleg a kockásdi).
  de azt mondja meg nekem valaki, h annak mi értelme, h a videó/játék átlátszó??? az rendben van, h az effektek nem állnak le. de ettől még nem lesz értelme.
  az, h a snapto-nak, meg a mozatásnak van egy exta effektje egyáltalán nem rossz, végülis miértne, de arra azért kiváncsi lennék, h a q3-nál kicsit húzósabb játékal hogyan boldogul, vagy egy ablakkal, amiben videótömörítés megy. igaz előbbinél a fullscreen dukál.

 • ReJim

  őstag

  válasz VladimirR #23 üzenetére

  [vérszem]
  az elejét inkább rádhagyom (10sort töröltem:) úgysem lett volna értelmes.)

  ''tovabba azt aruld mar el nekem, hogy hogy a hala retkes peniszeben jon ide a vista?''
  nem tudom, te kezted! vagy nem emlékszel? Bővebben: [link] :P

  azon, hogy ennek milyen hw-igenye lesz (attetszo ogl alkalmazas, alatta video, mindez egy forgathato kocka elen) az sem valtoztatna, ha holnap billgecc bejelentene, hogy buzi, es jon magyarorszagra, es sorban vegigdug mindenkit, kezdve Veled
  :) az lesz a jó, te meg majd elkapod a kis billy-t? ;]

  lehetne esetleg valami massal is ervelni, mint hogy ''de a pistike is belerugott''?
  és te tudnál másfajta véleményt produkálni? akárhányszor a linuxról van szó az van, hogy ez is van win-re, az is van win-re, a linux userek így szarok, szarfos linux, minek az egy átlag usernek. most beújjítottál :C már linuxos re cikkekben is flame-elsz. :) (álszntkcsg)

  es ne gyere Te is azzal, hogy mire jo az atlatszo ablak - atlatszo ablak ezer eve letezik, ehhez az egeszhez max annyi koze van, hogy ebben IS hasznalhato ez a ficsor (meg meg millio mas helyen, ettol teljesen fuggetlenul
  Az átlátszó ablak tényleg ezer éve létezik (én nem is mondtam, hogy új), csak eddig még nem találkoztam ezzel a félével, hogy a másik ablak láccik mögötte. (talán az enlightenment [link] használta eddig ezt. mod: nem nem használja: [link])
  pár hónapja beszélgettem eddie303-al beszélgettem az átlátszó ablakokról, ő pl azt mondta, hogy eddig nem találkozott olyannal ami nem a hátteret mutatná.

  szóval számomra ez a megvalósítás új volt. (lehet Számodra nem volt új, mert windows így használja már rég óta. de linuxba nincs szerintem, vagy tudsz mutatni?)


  - szoval erre kar volt ennyi betut pazarolnod
  - akkor irj, ha oilyasvalamit akarsz mondani, aminek valoban van ertelme is, nem pedig csak verszemet kaptal

  - a barátnőmtől nem akarsz bocsánatot kérni a nevemben? ha már így belejöttél, és gondolkodsz a nevemben is... :F

  [/vérszem]
  de szerintem hadjuk egymást linux-windows témában /IGNORE

  [Szerkesztve]

  </end.?>

 • ReJim

  őstag

  válasz FTeR #28 üzenetére

  mondjuk szerintem ő nem arra gondolt, hanem amikor feljön egy figylemeztető (alert) ablak. pl: ''a program szabálytalan bűveletet hajtott végre és leállt''

  </end.?>

 • FTeR

  addikt

  válasz Sipi #31 üzenetére

  egyáltalán nem kell erős vas hozzá. egy alsó kategóriás vidikártya már elég.
  a glass meg annyi, h sima elhalványításos átlátszóság (ez akart lenni a homályosítás, elírtam - ezek az ablakok veszítenek a fényerejükből) helyett, transparent+blure+texturemapping van. olyan, mintha üvegtéglán néznél keresztül. és ez is csak az ablak ''fölösleges'' részéire korlátozódik.
  ez azért jó, mert az üvegen keresztül érzékeled ha valami történik az ablak mögött, de nem lesz zavaró. sima ''opacity'', attól hogy hogyan érjük el az eredményt, még sima átlátszóság marad. igazán nem túl használható, mert zavaró. még a konzolnál is elég gáz tud lenni, ha egy videó fölé húzod vagy egy másik szöveg/konzol fölé. és ezt nem hasraütésből mondom.

  osx-en vannak mindenféle ablak mozgatási effektek...

 • FTeR

  addikt

  válasz ReJim #34 üzenetére

  egyelőre nem tudom elképzeli, h mi lehet a jó abban, h képenbe jön egy átlátszó ablak, amire nem kerül fokusz. hameg nem jön a képembe, akkor annál vagyunk, amit mondtam.

 • escie

  őstag

  válasz FTeR #32 üzenetére

  mi értelme?
  persze semmi.
  esetleg annyi, hogy a néző azt mondja, ''hmm, nem semmmi...''
  ez egy prezentáció, bemutatják mit tud.
  ennyi.
  ne félj, nem lesz benne a quake 5 EULA-ban, hogy csak a kocka élén, és 30%-os átlátszóság mellet szabad játszani.
  :)
  (ezt a karótnyelt bandát, nem igaz... :D )
  --
  a kockás dolog szerintem is elég jó. főleg olyasmire gondolok, hogy nem-túl-power-júzer éppen most találkozik ilyen többdesktopos rendszerrel, és így talán könnyebb felfognia, hogy több asztal van...
  tudod, ilyen vizuális típusokra gondolok. esetleg megint csak az idősebbekre, akiknek nem olyan mindennapos dolog ez...
  de lehet, hogy hülyeség, nem tudom, ma ilyen szociálisan érzékeny vagyok. :DDD

  és itt az egyszeri elfordulásról beszélek(ctrl+alt+jobbra/balra nyíl), nem a szabadon forgatásról(ctrl+alt+drag). ezutóbbi nagyon vagány, de annyira talán nem praktikus...

  I'm back, baby!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #32 üzenetére

  Semmi értelme. Mint ahogy jórészt az egésznek nincs.
  Én személy szerint annak fogom fel, hogy játékos kedvű, unatkozó programozók ''pár nap'' alatt összedobtak valamit (összedobás, mert a sorozatszám valahol 0.0.x körül jár, ami még az alfát sem igen éri el). Ez a valami megmutatja, kis energiával hogyan lehet minimális hardverigényű programot írni, ami így, összességében leköröz minden eddigit.
  Igen, tudom, létezik opacity win alá, meg másik program segít ebben, harmadik csinál olyat. De nincs egy cucc, ami elvégezné, ezért az egész csak tákolmány marad.
  Ráadásul azok piszok lassúak.

  A quake, stb. azért fut átlátszóan a demóban, mert minden ablaknak definiálva van az átlátszósága, és azt demonstrálja, hogy egy opengl alapú felületen tökmindegy, az ablak sima ablak, vagy opengl játék, vagy openglre ültetett xvideo kimenetű video. A lényeg, hogy opengl felett fut mind, akkor pedig minden ablak ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkezik. Ez szintén nincs meg még sehol.

  Ja, és mondom ezt úgy, hogy én pedig nem szeretem a desktop csicsákat, mert többnyire lassú hozzá a gépem.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • FTeR

  addikt

  válasz escie #37 üzenetére

  mint lentebb írtam, a kockázsdi első rendes grafikus megoldás a terminlosdira...

  teljesen mind1, h sima szöveg/ablak, játék/videó, ez a fajta átlátszóság teljesen értelmetlen. az, h linuxra nem volt eddig, semmit nem jelent. azután hogy mindenki kijátszotta vele magát, senki nem fogja használni. próbálkoztak ezzel winen és macen is, linuxon sem lesz másként.

  nemtom feltünt-e, egyáltalán nem vagyok negatív. több dolgot dícsértem is.

  [Szerkesztve]

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #36 üzenetére

  1. you have new email. would you like to open it?
  Ez eddig szinte minden rendszerben úgy zajlott, hogy gépelek, félóra múlva felnézek, látom, hogy egy ideje nem ír. Halk kanyja, lenyomom a rohadt Cancel gombját, mert nem érek rá.
  2. fata error occured. press OK to terminate
  Ez eddig szinte minden rendszerben úgy zajlott, hogy gépelek, félóra múlva felnézek, látom, hogy egy ideje nem ír. Halk kanyja, lenyomom a rohadt OK gombját, hogy továbbmehessek.

  A nem fűkuszos ablakot úgy képzeld el, hogy ha ráadásul átlátszó is, hogy kapsz egy téglalapot. halványat. Van rajta OK, Cancel, stb. gomb. De ettől függetlenül gépelhetsz tovább, mert ez az ablak nem tud fókuszt kapni.
  Pl. az üzenetküldőmben ilyen ablak ugrik fel, ha valaki bejelentkezik. Ha nem csibálok semmit, egy idő után eltűnik. Ha valahova ráklikkelek, azonnal eltűnik. Ha a Csevegés gombra kattintok rajta, akkor csevegni kezdek vele. Viszonylag kicsi, így keveset takar ki pl. az aktuális ''Word'' doksiból. De takar. Viszont nem lopja el a fókuszt, nem vesztem el fél órányi gépelésemet.
  Ha átlátszó, még ennyire sem zavaró.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #39 üzenetére

  Valószínűleg eltűnik a süllyesztőben. Nem probléma, a compiz tizenvalahány új dolga közül egyet kikapcsolsz induláskor. :)
  Egyébként igazi opacity szerintem max. Mac-ra volt eddig...Az eddigi próbálkozások a sima ''lefényképezem, ami mögötte van, oszt kevergetem''-től a CPU-igényes számítgatásokig terjedtek.
  S mondom, ez abban több, hogy nem tesz különbséget az ablakok között. Az Outlook új levél desktop értesítője szuper, de CSAK az Outlook új levél értesítője ilyen átlátszó. Majd egy x programmal megbuherálhatom a rendszert fake átlátszóvá, azzal esetleg rommá döntve az Outlookot.
  Itt a teljes, konzisztens működésen van a hangsúly.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • escie

  őstag

  válasz FTeR #39 üzenetére

  ''a kockázsdi első rendes grafikus megoldás a terminlosdira...''
  háát, azért az eddigi sem volt olyan vészes...

  ''ez a fajta átlátszóság teljesen értelmetlen''

  ''próbálkoztak ezzel winen és macen is, linuxon sem lesz másként.''
  többször bebizonyosodott már ebben a szakmában, hogy nem szabad jóslásokba bocsátkozni, lásd 640kbyte, meg a társai... ;)
  én annyit tudok mondani: meglátjuk...
  használni nem kötelező, ez tény. :) nekem megtetszett ez az átlátszóság(ctrl+shift+scroll, tehát fokozatmentesen is állítható), még ha nem is ''üvegtégla''...

  I'm back, baby!

 • FTeR

  addikt

  válasz Sipi #38 üzenetére

  nem osztom a véleményed. a grafikus feedbacknek igenis van értelme. pl mint mondtam a kockásdi nagyon jó, és még a snapto-ban is látok némi értelmet (és hamár az ilyen, akkor egyenes következi ka mozgatás is).
  a graf megjelenítés átterhelése a vidi kártyára egyáltalán nem fölösleges megoldás. desktopon a GPU alapból szinte teljesen üresjáratban van, míg a CPU éppen megszakad a számolásban, mert jobb dolga is lenne. a kihasználtság/terhelés elosztása egyáltalán nem baromság.

  ha nvidia karid van, akkor tedd fel winre a diriverükhöz mellékelt kis pakkot. minden ablakra jobb felülre tesz egy plusz legördülőt (a bezár/teljeskép/kicsinyít mellé). bármit lehet állítani. az opacytit is. lesz snapto is minden ablakhoz. óra melett meg a multi desktop/terminál váltó, mint linuxon. és még ezer más cucc.

  ezek mind elérhetűk külön powerTool/shell ext jeleggel és ugyan így vannak packek az ATi szerelmesek számára.

 • FTeR

  addikt

  válasz escie #42 üzenetére

  le lehetne szakadni erről a 640k-ról. akkoriban elég is volt. de mint mindent az informatikában, azt is kinőttük. a 2 gigás partícióra is azt hitték az okosok, h elég lesz...

  majd ha leül benned a lelkesedés és megpróbálod valóban használni, akkor rájössz mennyire nem jó.

  3 ismertebb os van. ebből 2őn nem vált be a dolog. az nem jóslás, ha ezek után azt mondom, a 3.-ban sem fog.

  a kockázás meg azért jó, mert mert nem egy külön desktopot kapunk minden oldalon, hanem gyak egy karika jellegű meghosszabítás, ami önmagába visszatér.
  mint írtam ez már olyan megoldás, ami kiválthatja a dualmonitorokat.

  [Szerkesztve]

 • VladimirR

  nagyúr

  válasz ReJim #33 üzenetére

  he?

  rendkivuli modon erdekelne az a 10 sor, amit kitoroltel, mert elkepzelni nem tudom, hogy mit erthettel ennyire felre, hogy onnan fentrol lenezve (a szo mindket ertelmeben), csak ugy ramhagyod

  az elso hozzaszolast meg talan megertened, ha olvasnad a hireket - es ertened (az ugyan kicsit sajatos) kritikat, melyet a portal hireivel, es azok elfogultsagaval kapcsolatban fogalmaztam meg abban az egy mondatban

  tovabba kerlek vilagits ra, hogy jelen esetben hol mondtam azt, hogy:
  -ez is van win-re, az is van win-re (azt irtam, hogy nem uj dolog, meg windoze-ra is letezik - de nem az volt az elsodleges, hogy ez mar windoze-on reg megoldott - azt Ti, meg a bugroka hivoi szoktak, meg ha ferditenetek is kell)
  -a linux userek így szarok
  -szarfos linux

  azt, hogy minek az egy átlag usernek valoban nem latom (reszint ugyanolyan giccsnek tartom, mint az aero glass-t, reszint pedig (mint fentebb leirtam) szamomra ketseges a hasznalhatosaga), de ha ugy nezzuk a dolgot, ahogy escie leirta, hogy egy techdemokent fogjuk fel a dolgot, akkor mas teszta, ahhoz az allasponthoz egy szavam sincs, max annyi, hogy jol sikerult - viszont mutass nekem egy embert, aki transzparens videot fog nezni (hisz azon tul, hogy latod, ami mogotte van, a film veszit a szinekbol, az elessegbol - kvazi elvezhetetlenne valik - mintha a moziban a vetitogepen kivul egy-ket reflektort uis a vaszonra iranyitananak)

  atlatszo ablak: fura, en talalkoztam olyannal, hogy a transzparens ablak alatt latszik a masik ablak (igen, windoze alatt, de ha most a fejemhez vagod, netan idezetkent felhozod a fenti kerdesemre, akkor az remekul elered, hogy az eletben nem veszlek komolyan - a windoze-nak egyaltalan nincs koze ahhoz, hogy ez mar megoldott volt (megha nem is ezzel a technologiaval), hanem alfa-hogyhijjakkal)

  szoval osszefoglalva a post-odat:
  -en egy geci flame-er vagyok (jo, valahol az vagyok, de te el vagy tevedve a dolgokat illetoen - bar ehhez erteni kene, amit irok)
  -ez a cucc megvaltja a vilagot

  nem nezed kicsit egyoldaluan a dolgot?

  ha hajlando vagy ertelmes beszlegetesre, akkor talan kifejtem, hogy mit is jelent az elso post

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #43 üzenetére

  Félig vicc volt. :)
  Én úgy tekintek erre, mint egy technology preview-ra. Nézzétek, minimális melóval ezt lehet csinálni. Aki akar, segít, aki akar, fikáz.
  Ez nem egy kötelező dolog, senkinek sem fogják feldugni a hátsójába. Ha nem kell, nem használja. Ha kell, akkor is egyesével megadhatja, mit akar használni.
  Van benne pár dolog, ami nekem hasznos. Másoknak más lesz. És igen, ez így igaz, nem tudom, miért nem gondoltak erre régebben, hogy így kihasználják a videokártyát. (Egyébként a compiz nem csak ablakkezelő-effektező, hanem composit manager IS, pl. az átlátszóságért is felelős. És ezt is hardverből teszi - de a composit extensionnek ennél jóval több tudása van.)

  Amíg el nem dőlt örökre, volt windows-on, ismerem ezt a kis tweaket. Ismerem, nem rossz cucc, bár nem használtam. Az volt az érzésem, nem igazán hardverből kezelte az effektjeit, nekem elég lassú volt.

  Szóval: ez nem Win-Lin flame, háború. Ez egy bemutató, meg lehet nézni, mennyire tetszik a népnek, fejleszteni hozzá. (A compiz korlátlanul bővíthető pluginokkal, egy egyszerű keretrendszert ad hozzá.) Az, hogy ez először csak 2005-ben, Linux alatt bukkant fel, inkább másoknak szégyen. Annyira pofonegyszerű a dolog... (Egyébként a compiz jóval bonyolultabb annál, hog yitt néhány szóval le lehessen fikázni. Az alatta dolgozó Xorg, illetve xgl-xorg-server rendelkezik egy tonna eszközzel, amit eddig sokszor ki sem használtak. Emiatt nem hiszem, hogy más rendszerekre hasonlót meg lehet majd írni. Szerintem várható, hogy egyre több plugin jelenik majd meg, ami a mai X spéci dolgait használják ki.)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • FTeR

  addikt

  válasz VladimirR #45 üzenetére

  asszem nem árt szó szeritn leírni, h arra volt az utálás, h nemrég hatlmas cikk jelent meg, h több ezer (általában irodai) gép lesz elavult a vistának, mert a integrált vidikártyái nem bírják majd a megterhelést. ami baromság, hiszen legrosszabb esetben is kikapcsolják a fícsört. (kb annyira problémás a dolog, mint amikor a dx9 megjelenésekor rengeteg dx8as kártya vált elavultá)
  erre itt egy linuxos hír, aminél gyak ugyan ez a lényeg és itt mégsincs a negatív felhang.

 • sidhe

  tag

  válasz Sipi #40 üzenetére

  Felmegoldas, de a legtobb ablakozoban be lehet allitani, hogy a felbukkano ablakok ne kapjanak automatice focust.

 • FTeR

  addikt

  válasz Sipi #46 üzenetére

  én nem szoltam le a rendszert, nem ismerem a dokumentációját. de ha ismerném akkor is csak azért szólhatnám le, h esetleg túl van bonyolítva, nehézkes rá fejleszteni, ilyesmik.
  csak a sima átlátszóg egyszerűen értelmetlen és mégcsak nem is egy sose látott fícsör, mégis a techdemó fele erre ment el.

 • escie

  őstag

  válasz FTeR #44 üzenetére

  jólvan-jólvan, ha ennyira fájdalmasan érint, nem feszegetem a 640kbytod... :)
  mellesleg vicc volt, nem kell harapni.

  ''majd ha leül benned a lelkesedés és megpróbálod valóban használni, akkor rájössz mennyire nem jó.''
  oké, majd meglátjuk, mint ahogy írtam.
  miért véded az álláspontod, ha nem támadtam?
  persze te jobban ismersz engem, mint bárki más, te tudod csak igazán, hogy mik az igényeim. :)

  ''a kockázás meg azért jó, mert mert nem egy külön desktopot kapunk minden oldalon, hanem gyak egy karika jellegű meghosszabítás, ami önmagába visszatér.
  mint írtam ez már olyan megoldás, ami kiválthatja a dualmonitorokat.''

  ezt most megint úgy mondod, mintha állítottam volna ellenkezőjét. de legyen, _csak és kizárólag emiatt_ jó ez a megoldás.
  mellesleg mintha eddig nem lehett volna egységdesktopnál nagyobb ablakot csinálni, és könnyed mozdulattal váltani az asztalok közt, hogy a többi része is látsszon...

  I'm back, baby!

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés