Hozzászólok Aktív témák

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #11 üzenetére

  A virtuális asztal csak az úgynevezett Desktop Managerekben van. Az X semmit sem ad, az csak a grafikus képernyőt, egerte, billentyűt, hálózati kommunikációt kezeli. Minden egyéb (ablak, gomvb, tálca) az erre épülő window manager vagy desktop manager feladata.
  Szerintem 4 virtuális asztal is épp elég, nem hiszem, hogy bárki többet használna... :)
  Egyébként a kocka (is) kikapcsolható, ha nem akarod használni. Minden egyes feature kikapcsolható, ha nem tetszik.

  Kis kiegészítés (cikkírónak is): az XGL egy másfajta X Server. Az Xorg, mint X Window System rendszer egyik megjelenési formája, rendelkezik egy X serverrel. Az xgl azonban olyan X servert ad, ami OpenGL felett fut. (Az X server felelős közvetlenül a grafkártya kezeléséért, a pixelek kirakásáért.)

  Erre épül a compiz, ami egy Window Manager. Nem képes ablakot készíteni, start menüt adni. Ennek egyetlen feladata a dekoráció, illetve az X-ben lévő Composite Extension (alpha channel, stb.) használata. Emiatt szinte bármilyen WM vagy DM indítható a compizzal, s így lecseréli az abban lévő dekorációkat, ablakkezelést a saját, izgő-mozgó változatára.

  Véleményem szerint inkább azt kellene nézni, hogy egy alfa-állapotú (sőt, a compiz a Windows-ban szokásos terminológiát nézve még alfa sincs) rendszer jelenlegi formájában is erre képes.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

Hozzászólok Aktív témák