Hirdetés
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Facebook és Messenger
- Banggood
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Proxmox VE
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- eBay
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kína exportkorlátozást vethet ki az akkumulátortechnológiákra
- ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
moonman
titán
válasz dr faustus #35 üzenetére
hát ez az XP esetében is így volt, csak már kevesen emlékeznek rá, a többség már ''XP-n nőtt fel''. az átmeneti időszak mindig nehéz, egy év múlva már ''mindent'' Vistához fognak írni.
-
dr faustus
senior tag
szerintem nem a döntés a baj forrása, hanem a hardvergyártók beleszarása. 2004 vége óta nem változott számottevően a driver framework mégis ültek a babérjaikon.
Bárki is a hibás, végeredmény az, hogy a driver ellátottság messze nem olyan jó, mint az XP-é. Tudom, utólag könnyű okosnak lenni...Warning: Explicit Content
-
moonman
titán
válasz dr faustus #33 üzenetére
igen, ismét változik a kernel, de mivel a driverek jó része már user módban fut, ez a módosítás már nem lesz akkora hatással.
szerintem nem a döntés a baj forrása, hanem a hardvergyártók beleszarása. 2004 vége óta nem változott számottevően a driver framework mégis ültek a babérjaikon. -
dr faustus
senior tag
a Microsoftnál az XPSP2 óta ''secure by design'' az alapkoncepció (az Apple-nél inkább ''design by design'' ) ez és egy teljesen új rendszer bevezetése pedig nyilván a kompatibilitás kárára törénik.
Szerintem nem kellett volna ennyire megváltoztatni a driver alrendszer felépítését, és ez az a rendszer, ami elég sokat változott. Nem vagyok oprendszer programozó, elképzelhető, hogy ezt nem lehetett elkerülni, de most úgy tűnik, elég sok baj forrása ez a döntés. Egyelőre nem látszik, hogy az ígért megnövekedett stabilitást tényleg hozni fogja-e. Nekem az XP is elég stabilnak tűnt, és szvsz inkább a felületre és az új funkciókra lett volna érdemes fókuszálni a fejlesztéseket. De majd a jövőben kiderül.
az SP1 főként a majd év végén kiadásra kerülő Longhorn Server kernelét veszi át, hogy teljesen átjárható és kompatibilis legyen a két rendszer. ezzel mindkét oldal nyer - a szerverek könnyebben adminisztrálhatják a klienseket, a kliensek pedig szerverszintű megbízhatóságot érnek el.
Konkrétan lehet tudni, mik ezek az új dolgok? Ismét átdolgozzák a kernelt? De ugye ez nem azt jelenti, hogy a driverek egy része ismét inkompatibilis lesz? Nekem furcsa, hogy a Win32 API-ban, az alkalmazások felé a kompatibilitás elég jól megoldott dolog, a kernel interfész viszont szinte minden új oprendszerüknél megváltozik, és a driverek egy komoly része nem működik.
[Szerkesztve]Warning: Explicit Content
-
moonman
titán
válasz dr faustus #30 üzenetére
a Microsoftnál az XPSP2 óta ''secure by design'' az alapkoncepció (az Apple-nél inkább ''design by design'' ) ez és egy teljesen új rendszer bevezetése pedig nyilván a kompatibilitás kárára törénik. azonban meg kell jegyezni, hogy a Windows mindig is a visszafelé kompatibilitásáról volt híres. ha a fejlesztők elengedhették volna a fantáziájukat, ennél sokkal csudibb oprendszert tudtak volna összerakni (lásd Singularity), csak épp semmi nem működött volna rajta, így pedg értelemszerűen nem lehetne eladni.
a Longhorn-koncepció egyébként nagyon is kerek volt, csak kicsit nagyra sikerült a lufi és kipukkadt. 2004-ben aztán erősen visszavágták a kezdeti terveket és a revolúció helyett az evolúciót választották - szerintem sikerrel - ebből lett a Vista.
az SP1 főként a majd év végén kiadásra kerülő Longhorn Server kernelét veszi át, hogy teljesen átjárható és kompatibilis legyen a két rendszer. ezzel mindkét oldal nyer - a szerverek könnyebben adminisztrálhatják a klienseket, a kliensek pedig szerverszintű megbízhatóságot érnek el. -
dr faustus
senior tag
Látok egy Vistát lehúzó hírt, és bennem is megfogalmazódik a kérdés, tényleg ennyire rossz volna ez az oprendszer? Vannak hasznos újítások benne, személy szerint szépnek és könnyedebbnek találom a kezelőfelületét az XP-hez képest, szerintem a Microsoft valahogy nem igazán kerek koncepció mentén fejlesztette ki. Hibás lépésnek tűnik pl. a kernel és a driver architektúra ilyen fokú átszabása, mindez ráadásul a stabilitásért, és sajnos oda vezetett a dolog, hogy sok jelenlegi driver nem stabil. :(
Nem szeretnék flémet, csupán megjegyezném az Apple stratégiáját: OSX első release óta a kernel és a driverek szintjén csak kisebb változtatások történtek, közben inkább a felület és a beépített képességek fejlődtek. Ezen kívül lehet, hogy érdemes lenne a Microsoftnak is elgondolkoznia a gyakoribb kiadásokon, habár az Apple ''évenként egy verzió'' mindenképp túlzás, a Leopardnál már érezhetően visszavettek a tempóból ők is.
Kíváncsi vagyok, milyen új fejlesztések lesznek a Vista SP1-ben.Warning: Explicit Content
-
t72killer
titán
válasz t72killer #28 üzenetére
+még egy az általad linkelt oldalból, strucctyúk módjára olvasok:
'' Windows Vista driver-kompatibilitási okokból és a memóriacímek ütközésének elkerülése érdekében 3,12 GB-ra korlátozza a felhasználható RAM méretét.''30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
ide nézz be: [link] azt csinálja, h a nem használt dll fileokat kitörli a RAMból. ez a vistában automatikusan benne van.
''Ahhoz, hogy mind a 4 GB-ot a rendszer számára is elérhetővé tegyük, illetve 4 GB-nál több memóriát kezeljünk az alábbi feltételeknek megfelelő környezettel kell rendelkeznünk:
A chipsetnek legalább 8 GB címtartományt kell támogatnia (pl. Intel 975X, P965, 955X ''Socket 775''-ös aljzatban, AMD processzorok esetén Socket F, Socket 940, Socket 939, vagy Socket AM2 aljzat)
A processzornak támogatnia kell az X64 utasításkészletet (AMD64 vagy Intel EM64T)
A BIOS-nak támogatnia kell a ''memory remapping'' szolgáltatást
A Windows operációs rendszer 64 bites változata szükséges''
Ez utóbbi persze ellentétben áll a következő bekezdéssel, ahol meg 4GB/32bitesOS-t írnak (ez meg a tapasztalattal áll ellentétben)
Szval nem veszek 4 giga RAM-ot, addig, míg a 64bites vista nem lesz használható mindenre
+ajvé, most olvastam részletesebben, h a 4GB-ban a VRAM is benne van... No comment, főleg a gigás r600-ak kijövetelével...
[Szerkesztve]30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Na jó, és miért látok 4gigát 64bites OS ill server2003 (32bit) alatt
Nem vok meggyőzve, h használja is a maradék 1 gigát->64bit rulez
92benzin: jogos. egy win2000 se gyorsabb most, mint egy XP, kb uez lesz vistával, ha meglesznek a driverek+min SP1
#25: wooow szép
bár hozzátenném, h XP-ben cs 1 kis értékecskét kell a registryhez hozzáadni, h rendesen kipucolja a memóriából az oda nem való dolgokat...
[Szerkesztve]30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
FTeR
addikt
nem kapcsolódik közvetlenül egyik kommenthez sem, de a memórikazelésről jutott eszembe.
xp alapjáraton nálam ~600megát eszik, míg a vista ~700at.
ha elindítom pl a wow-ot, akkor xp-n felkúszik 1,1-1,2gigára ami pont 1-200megával több, mint amennyim összesen van. vista alatt nem éri el a 900megát. úgy 860 körül megáll.
nem hiszem, h a wow mem igénye ment volna össze
kilépve a wowból még pár pillanatig úgy 400mega környékén van a ram, szal úgy gondolom rendesen müxik ez a mem felszabídítós móka a vistában.
[Szerkesztve] -
moonman
titán
a cikkhez: mulatságos látni, ahogy a nemzetközi sajtó összes véres szájú fikagépe hirtelenhamar lehozta a nagy hírt, hogy ''naugyemegmondtuk'', csak mert a dell szarban van és próbál minden lehetőséget megragadni a lecsúszás ellen. a nagy olvasótábor persze csak a szalagcímig lát el.
más kérdés, hogy a dell egyszerűen hüje volt, simán nem kellett volna még kivonni az XP-t. bár akkor hír sincs és nem szerepelnek.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
Kicsit más aspektus: jó lenne a szerzői jogi szabályozásnak kitérni az ilyen esetekre:
jövő februártól a jelentős PC-gyártók már nem juthatnak hozzá a régebbi rendszer licenceihez.
és a user sem veheti meg majd boltban. ilyen esetben szerintem jó lenne, ha a termék public domainbe kerülne. mert milyen alapon is üldözik majd a másolását? megvenni nem lehet, így kárt sem okozhat aki másolja, de még csak elmaradt hasznot sem. akkor? ha ez nem tetszik a nagy cégeknek, akkor tessék árulni és majd kiderül, hogy kell-e a csillivilli új cucc a népnek.
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz t72killer #17 üzenetére
sajnos a jatekoknal is igencsak jelentos tenyezo, hogy a gyartok (legalabbis az a tetu nvidia - ati-t nem kovetem meg ennyire sem) nem volt eddig kepes kiadni egy normalis drivert
nagy negativum meg, hogy sajnos (szintencsak a tetu gyartok) a regebbi cuccokhoz nem adnak ki semmilyen drivert
pedig en nem tervezem lecserelni sem az mx440-em, sem az sb live-om
nem jatszok (max sc, de annak meg ez is sok, s ahhoz is egyre ritkabban jutok), es nekem az live is boven jo (nem hallom a kulonbseget az audiocd es a 128-as mp3 kozott sem (pedig ez egyeseknel feler egy istenkaromlassal)
nekem meg szerencserm is van, a vista alapbol kezeli az mx440-et, a live-hoz pedig ket mukodo 3rd party driver-t is talaltam -
t72killer
titán
válasz #64791808 #16 üzenetére
B**ni és szűznek lenni nagyon jó volt, moderátor PLS NOT bann
A VW passat vs Cayenne GT-s hasonlatod annyiban sántít, hogy a Cayenne simán legyorsulja a passatot, míg ez a vistáról (vs XP) nem mondható el, ha pl a játékokat nézed MOST
Később (sztem kb vista SP1-gyel) a gyorsaság is helyrejön azért, az XP is sokat csiholódott SP1 alatt.
RAM: itt nem a ''zabálással'' (ill közvetve azzal is) van gondom, hanem hogy a 32 bites változat csak kb 3 giga (a hivatalos 4ből 3-at ismer fel a tisztelt porsche Cayenne , pagefile kikapcs mellett is) ramot hajlandó kezelni. Ez ma még soknak tűnik, de gondoljunk bele, mennyit eszik majd pl egy maxon futó crysis vista alatt. 1-másfél év múlva a RAM határon leszünk, váltani kell 64bitre, amire a tisztelt gyártók meg b*nak normális drivert írni (egyelőre örülnének, ha vista 32bit/DX10-re lenne...)30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
törölt tag
Én asszem helytállóan rávilágítottam a lényegre már anno a cikkemben is. SZERINTEM:
a Vista igenis egy qrvajó operációs rendszer, illetve annál sokkal több, munkakörnyezet, platform, teljesen más világ, mint az XP. Kisarkítva azt tudnám mondani, hogy hasonlítunk egy VW Passatot egy Porsche Cayenne GT-hez. Mindkettő nagyon kellemes, a Passat eszik 7 litert, a Cayenne meg 25-öt. És?
1., Senkinek nem kötelező egyenlőre Cayenne-t (Vistát) venni, akinél bevált az XP, azt semmi nem akadályozza, hogy használja. Sőt, van alá Object Desktop meg icon packager, az én XP-m jelenleg elég durván néz ki.
2., Emlékezzünk vissza, mi volt az XP driverei körül megjelenéskor. Ihaj-csuhaj! Ez van, az MS megmondta, hogy srácok, komoly átdolgozások történtek, ne vegyétek félvállról a dolgot. Arról vették. Ez van... Hogy az MS részéről ez most jó volt, vagy rossz, mindenki döntse el maga... de a jelenlegi driverelégtelenségekért NEM a Vista és NEM az MS felel.
3., A Vista tehát jó OS. Illetve az lesz kb július környékére, mikor mindegyik hardvergyártó kiadja a hardvereire a második stabil driver packet.
4., Sok ramot zabál? Igen, elég pofátlanul. Azért azt viszont említsük meg, hogy erőssen környezettől függ, hogy mennyit. Vladnál 512M rammal hajtáskor 3-400 megát, nálam 2 giga rammal ugyanekkor 800-900-at. Először is a felesleges szarokat (mert power user szemmel (szigorúan azzal!!!) elég sok van benne) ki lehet iktatni, másodszor pedig ha elindul egy program, annak jut elég memória, nem kell aggódni.
5., Kerreg a lemez? Igen, indexelések, késleltett visszaírások, késleltetett service indítások tömkelege. Ez teszi lehetővé, hogy egy 10G méretű OS is emberi tempóban induljon el, továbbá a kikúrt nagy mennyiségű adatunk között is gyorsan lehessen keresni. Kikapcsolható. Mondom: kikapcsolható. Továbbá említenék két dolgot: két vinyó közt a büdös életben nem másoltam olyan gyorsan, mint vista alatt, továbbá a kerregés miatt soha nem késett egy program betöltése sem, ergo a vista priorizálja a lemezműveleteket. Ez az, ami XP alatt csak elvben működött.
Hogy linux alatt meg lehet ezeket a dolgokat oldani negyedennyi erőből... hm... és mért nem csinálja akkor mindenki azt? Jaaa kérem, a linux a profiké, a user dögöljön meg!
Más: kinek kell új gépet venni vistához? Akinek lassan amúgy is új gépet kell vennie a programjai miatt. Egy olyan gépet, amilyen nekem van (és ami ma nem egy extrém kategória, kicsivel fórumátlag felett van), nem kell megújítani. Persze más kérdés, hogy egy picit minden lomhább lesz, dehát b@szni és szűznek maradni egyszerre nem lehet.
Asszem ezér bant kapok... -
t72killer
titán
Azért olyan HSZ-t nem láttam még, ahol a Biztonságot kritizálták volna.
Valszleg biztonsági szempontból jobb is az XP-nél. Csakhát a nagy erőforrásigény (ld fentebb az akksiidőre való hatást, ez egyértelmű bizonyíték a pazarlásra) pár látványdologért nem teszi túl népszerűvé.
Hozzájön a dologhoz egy külső tényező is, a VGA gyártók részéről: nincs normális driver (izé, nV biztos nincs, AMD-t nem tomm, de ott meg DX10es vas nincs-) ez se túl jó pont...30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Apollyon
Korrektor
Hogy azért ne legyünk olyan szomorúak:
Nekem teljesen jó az XP-m, néha csinál furát és egyelőre még nem volt kékhalál – kb 5 hónapja raktam újra...
Nah jó, fagyás már volt.
De nincs vírus, trójairól nem tudok, anyázás pláne nincs, és elég gyors ahhoz hogy ne kelljen panaszkodnom..
Így hát a Vistát hanyagolom még egy pár évig.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
VladimirR
nagyúr
válasz juliabrilke #4 üzenetére
uac, user mode ie7, iis7
es a szemelyes kedvencem: volume control programonkent
persze ez csak nehany aprosag, ami most hirtelen eszembe jutott
viszont amit nem szabad elfelejteni: nem kell atterned
ha elegedett vagy az xp-vel, kielegiti minden igenyedet, akkor amig a frissitesek jonnek hozza es el az xp-s drivertamogatas, xp-s szoftverek support-ja, addig folosleges is -
joghurt
addikt
válasz juliabrilke #4 üzenetére
Ha mazochista vagy, esetleg szeretnéd gyakorolni a jelszavad gyakori begépelését, akkor mindenképp neked való. Vagy túl sok a felesleges RAMod: XP32 üresjárati 100 mega szemben a Vista 500-ával...
A tej élet, erő, egészség.
-
juliabrilke
veterán
Hirtelen egy jó érvet se tudok, hogy miért érné meg áttérnem Vistára..
Valaki? -
shev7
veterán
raadasul a notiknal meg egy jelentos erv a vista ellen az, hogy hirek szerint kb 20-30%-kkal rovidebb ideig birja az akksi ha vista fut a gepen, mintha xp, akkor is ha minden csilli villi feature ki van kapcsolva.
''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''
-
Apollyon
Korrektor
Ha még minden jó XP-re, és nem kell (még) a DirectX10 a játékokhoz (én nem sokat játszom) akkor minek új OP? Csak hogy vetessenek velem még több ramot meg jobb vga-t?
Haha! Egy frászt!
Ja és LOL#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
blunt
aktív tag
nem csodálom. Vistán drivert próbáltam updatelni a videó karimhoz meg alaplaphoz, a következő kép ami restart után fogadott az a kék halál volt. no comment.
Új hozzászólás Aktív témák
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- War Thunder - MMO Combat Game
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Facebook és Messenger
- Filmvilág
- Óra topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest