Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Diopapa

addikt

válasz floatr #42 üzenetére

Én pontosan tudom, hogy működik. Csak annyit írtam, hogy eddig mire volt elvi lehetőség és ha megszűnik a program, akkor mire lesz elvi lehetőség. Egyébként ha megfelel az igazgatónak, a tanároknak és a diákoknak, valamint a diákok szüleinek, akkor nem értem, hogy mi a gond vele? Igen, pénzbe kerül, csak úgy, mint pl a szavazódroid képviselő uraknak az üzemanyag költség térítés. Ők pl miért nem járnak kerékpárral? Aki BP-en lakik, megtehetné és olcsóbb lenne.

Citizen Diopapa / Commander Diopapa "SC csomag olyan, mint a barackfa, unokáidnak veszed - .tnm / De pálinkát nemlehet főzni belűle - *SkyS1gn"

• Diopapa

addikt

válasz floatr #48 üzenetére

Én elvekről beszélek. Pl senki sem háborodik fel azon, hogy az iskolában van villany, pedig pénzbe kerül, de ha végiggondolod, az tanításhoz nem elengedhetetlen, kicsit nagyobb ablakok kellenek az épületekre (lehet, hogy vannak szerencsétlenebb földrajzi elhelyezésű iskolák, ők oldják meg ahogy akarják), az én adómból ne fizessenek a büdös tanárok kényelmére villanyt. Lehet, hogy a projectorhoz kéne, de tegyük a szívünkre a kezünket, a tanár a táblára fel tudja ugyan azt írni, rajzolni, mitől több a projector?

Tudom, hogy mint minden hasonlat sántít, nem akarom azt sugallni, hogy a linux rosszabb lenne mint a windows, de egyszerűen megkerülhetetlen a mindennapokban (nyilván nem annyira mint a villany használat)

Citizen Diopapa / Commander Diopapa "SC csomag olyan, mint a barackfa, unokáidnak veszed - .tnm / De pálinkát nemlehet főzni belűle - *SkyS1gn"

• opr

nagyúr

LOGOUT blog

válasz floatr #55 üzenetére

A migráció nem volt rossz, egyszerűen a user-eket zavarta jónéhány dolog. Igen, kétbites user-ekről beszélünk főleg, de pl. a filerendszer-beni különbségek a direkt IT-val foglalkozó embereket kivéve teljesen bezavarták.
    A C:\, D:\ dolgokat azért nehéz levedleni, és ez már a dos-ban is így volt ugye, szóval gyakorlatilag egy user minél régeb óta user, annál nagyobb a hátránya ilyen szinten.

ODT: félreértés ne essék, openoffice-t én is támogatom, én az oprendszer részre mondtam, hogy vindóz legyen és pont. Office-ből bármelyiket tanulta meg bárki, egy-két hét alatt átszokik és kész.

tomtyi: Köszönöm ezt a velős reakciót. Pláne, hogy üvölt róla, hogy nem fogtad fel amiről beszéltem, csak rávágtad, hogy baromság, mert nem a pingvint etettem...
    Azt meg fel kéne fogni, hogy ez a rész "az MS azt akarja, hogy "őt" oktassák" mára baromsággá vált. Nyilván az ms-nek is érdeke (sőt!), de jelenleg ott tartunk, hogy nem az ms van kényszerhelyzetben, hanem a tanulók, azok az emberek, akik pár év múlva szintén mennek gdp-t termelni. Hogy ez jó vagy rossz, az irreleváns, ezzel már nagyon elkéstünk.

vanhalen: :R

ddekany: A hátrány a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ma már minden olyan állásinterjún, ahol számítógéppel fog dolgozni a delikvens, az egyik első kérdés, hogy mihez ért milyen szinten. Ha a válaszban nincsenek benne ezek a varázsszavak: "windows, office, internet", akkor tovább nem is érdekli az interjúztatót, hogy mit mond az emberke, a cégeknek nincs kapacitása arra, hogy x hónapig pesztrálgasson valakit, inkább felveszi azt, aki tudja. Sajnos tudom, mert olyan környezetben dolgozom, ahol vagyunk ketten programozók, meg körülöttünk ~600 user. Alapkérdések felvételinél ezek voltak, ha erre válaszolt az emberke, akkor találomra belekérdeztek, ha legalább a kérdést értette, volt esélye bekerülni.

Jah, és akkor arról nem is beszélve, hogy nagyon sok multinak a belső rendszerei, amiket weben keresztül lehet elérni explorerre van írva, tehát ha egy multi nem akarja ezt mind kidobni -nem fogja akarni- marad a windows ott is. Az megint egy másik kérdés, hogy szerintem ez akkora baromság, hogy a fejem verem a falba, hogy hogy lehet egy rendszergazda/programozó ennyire gyökér, hogy ilyet ír/kiad a kezéből, de sajnos ez van, ezen már nem lehet változtatni :(

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

• Diopapa

addikt

válasz floatr #65 üzenetére

Ebben tökéletesen igazad van. De ha már a "feladat" szóba került. Átlagos consumer user otthon. Mittomén win me-től wint használt. Új gépet vesz, vásárol hozzá w7-et, mert ezt ismeri. Megveszi, használja évekig minden gond nélkül és boldog. Játszani akar, vásárol a popcap-től, a steamről etc, talán sosem hallott a linuxról. Nem is érdekli, a gépe működik és neki ennyi elég. Kik vagyunk mi, hogy megmondjuk neki, hogy te most aztán függsz az m$-től és holnaptól a jövőnk érdekében márpedig Ubuntut kellene használnod? Most képzeld el, hogy az otthoni user egy iskola igazgatója. Neki hogyan magyarázod meg, hogy váltson. Miért tenné?

• Alex91

félisten

válasz floatr #75 üzenetére

Es azt nem lehet elfogadni, hogy megnezi az ember a Linux-ot, es nem ker belole? (Mar desktop fronton.) Te a rantott hust szereted, mas meg a toltott kaposztat. (Es van aki mindkettot :).)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

• Alex91

félisten

válasz floatr #82 üzenetére

En megkostoltam mindkettot, harmadikat hasznalok otthon... :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

• Alex91

félisten

válasz floatr #93 üzenetére

De hat nem akar a user valtani! Neki jo az, ami van, ha meg nem tetszik (ahogy nekem se tetszett), akkor keresi az alternativat, es valt... (Mondjuk a Linux nekem nem jott be, de ez egyeni problema :D.)

• opr

nagyúr

LOGOUT blog

válasz floatr #93 üzenetére

Őszintén? Fogalmam sincs, hogy hogy lehetne ezen a helyzeten változtatni. Ha lenne ötletem, nem támogatnám a jelenlegi helyzet megtartását. Viszont az, hogy nincs jó ötlet nem azt jelenti, hogy akkor inkább meg kell valósítani a rosszat.

Office/zsarolási alap: Igen, de pont az office az, amiből tökmindegy melyiket tanulja meg az ember, pikk-pakk át lehet szokni másikra.

Mégegyszer, ami a lyúzereket nagyon bezavarja:
    - filerendszerbeni különbségek (C:\;D:\ stb, egyszerűen nem értik, mi a tököm az az mnt/..)
    - kiterjesztésbeni különbségek (.bat, .exe, stb) Ez nem windows-betegség, ehhez réges-régen hozzászoktak az emberek. Lehet fujjolni a windowsra, de ez sokszor még alapvetően IT embereket is megkavar az első találkozásoknál. Nameg magyarázd el a hülyelyúzernek, hogy mi a tököm az a metadata/header...
    - intéző hiánya (nem röhög!) a legtöbb user sikítófrászt kap a totalcmd, mc szerű programoktól, egyszerűen nem látják át. Bár biztos van linux alá is ilyen program.
    - ezekhez hasonló dolgok, hirtelen több ne jut eszembe, de van még bőven

Ami a cégeket zavarja:
    - sok program, ami a cégspecifikus már windowsra lett megírva. Ne tudd meg mekkora szívás akár winen belül is egy új rendszer migrálása, mire mindent letesztelnek. És akkor itt még elvileg minden kompatibilis. Egy linuxra váltás iszonyatos költségekkel és idővel járna, mire megcsinálnák 10el odébb lenne a legutóbbi verziószám
    - A jelenlegi rendszergazdáik ezt ismerik (AD, exchange, stb ugye) Ezeknek az embereknek a leváltása megintcsak brutális idő, pénz, szívás
    - Support. Ha a win alatt van bármi gáz, kapsz supportot. Ha a Debian alatt van bármi gáz, mit kapsz? Fórumozol? Hagyjuk már. Arról nem is beszélve, hogy az ms nyilván drágapénzért, de sokszor kiad egy-egy patchet egy cégnek testreszabva. Ezt nem fogják eldobni, mert a pingvin szép, a pingvin jó.
    - stb stb stb, itt is van még bőven, nem koptatom tovább a bill.-t, a lényeg átment.

Ami ebből könnyen levezethető:
    - Jelenleg azok a cégek, amik sok embernek adnak munkát, a legtöbb esetben win környezetet használnak.
    - Ezek a cégek nem fognak csak azért linuxra migrálni, mert itthon nincs rá pénz az iskolában, hogy wint vegyenek a tanulóknak, inkább elmegy külföldre, ahol van képzett munkaerő
    - A diákoktól elvenni a jogot, hogy a legnépszerűbb, és jelenleg elvárt rendszert tanulhassák nettó szemétség, magunk alatt vágjuk a fát ha így teszünk.
    - Ezen az alapon a mérnök se kapja meg az archi/autocad-et? Miért ne rajzolgatna papíron vonalzóval, mikor az olcsóbb ugye... Na kb. ekkora marhaság a winen rágódni. Ráadásul a cad nemkicsit drágább, mint egy win, de ez csak egy példa volt, fentebb a többi fórumtárs írt még bőven.

Szóval, jelenleg abban igazad van, hogy csak elintéztem azzal, hogy ez van és kész. De ez nem azért van, mert nem gondoltam végig, pont ellenkezőleg, nagyon is végiggondoltam, csak épp nem látok olyan kiutat, amivel nem szivatok meg senkit feleslegesen.

Másik szemszögből nézve a dolgokat:
    Az a generáció, akitől csak azért, merthogy nehogymár a mi adónkból vegyék meg, megvonjuk a lehetőséget arra, hogy versenyképes szoftvereken tanuljon, az jogosan mondhatja később, hogy miért fizetné a mi nyugdíjunkat az ő adójából bárki. Hiszen mi is nagyívben leszartuk, hogy neki jó lesz-e, nem? De azért a nyugdíj, egészségbiztosítás nekünk is jó lenne idősebb korban, nem?

Szóval és úgy látom a dolgokat, hogy amíg az én adómat erre költik, nem segélyre, addig még örülök is neki, mert ebből mindenkinek csak haszna van.

Egyébként meg egy ötlet a váltásra van, csak nagyon idilli és naiv, de íme:
    Mondjátok, hogy bizonyos vállalatok menekülnek az ms érából. Ez érthető. Ezeknek a vállalatoknak ugyanúgy szüksége lesz képzett munkaerőre. A megoldás az, hogy támogassák a nekik szükséges munkaerő képzését akár gépparkkal, akár megfelelő tanárral, előadásokkal stb. És akkor kikerül egy generáción belül erre is, arra is ember, és viheti mindenki azt, aki kell neki :)
    Persze, közben a vállamon ülő unikornis lefosott egy szivárvánnyal, aminek a tövében lévő arany rázuhant a kislábujjamra, de mindegy...

Nah, végül ez is hosszú lett, sorry.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

• Vision

veterán

válasz floatr #115 üzenetére

1. Nem kampányoltam.
    2. Élő példája vagy annak a gondolatnak, hogy a humorérzék nem tanítható. Szerintem fuss neki a képnek még egyszer!

p.s: korábban már leírtam az érveimet, esetleg elolvashatnád.

[ Szerkesztve ]

• opr

nagyúr

LOGOUT blog

válasz floatr #126 üzenetére

Nah, ez már egy érdemleges hsz :R

Egyik rendszerről másikra átállni: igen, valóban szopás ez is, csak épp nem ugyanakkora, ha win->win váltás van.

Ha veszel, választhatsz, hogy kitől: ez valóban egy nagy plussz, csak épp az ingyenesség veszett el vele, ami a linux egyetlen valódi, nagy előnye volt, ami megérné a szívást vele

Bővítés: Ezzel egyetértek, mehetnének egy ideig egymás mellett párhuzamosan, utána viszont nem értem miért kéne mindenáron linuxra átállni. Én erre azt mondanám, hogy menjen a kettő párhuzamosan, legyen tanítva mindkettő, aztán majd az idő eldönti, hogy mire van szükség.

Oktatás: Valóban gáz, de legalább valami alapot kapott, ami arra pont elég volt, hogy az önéletrajzba beírhassa, állásinterjún a feltett pár kérdésre válaszoljon. Aztán majd vagy összekapja magát, vagy nem. Az egész célja az, hogy bejusson, aztán a bentmaradást oldja meg, az már más tészta.
    De ha még ez is gáz, milyen lenne az, amit az oktató se tud? A kötelező továbbképzésekről jót meg nem nagyon hallottam még egy tanártól se sajnos, pedig az akár egy pozitív olog is lehetne.

Pénz mozgása: Ehhez nem tudok hozzátenni tudás/információ hiányában, de érdekelne, ezt fejtsd ki plz :R

• Vision

veterán

válasz floatr #132 üzenetére

Kezdjük azzal, hogy most is egy Ubunturól írok, szóval pártossággal nem hiszem, hogy vádolható vagyok.

Az pedig pont lényegtelen, hogy az államigazgatás mit fog(?) kérni. Persze ennek is várjuk ki a végét, egyelőre a .doc él és virul.

A versenyszférában MS Office van. Igen, az emberek többsége oda megy dolgozni.

De mondom, tök felesleges ezen vitázni, 1000x lerágott téma. A kép pedig vicces volt, legfeljebb te nem értetted.

• opr

nagyúr

LOGOUT blog

válasz floatr #132 üzenetére

Tehát a lényeg az, hogy helyben marad a lé? Kb. ennyit értettem meg belőle, ezen a téren sajnos nagyon tájékozatlan vagyok, szóval ha a következő amatőr gondolatmenetben nagy hiba van, javíts ki :)

Szóval, helyben marad a lé -> országon belüli vállalathoz megy -> itt foglalkoztat szakikat -> itt adózik, itt keres munkaerőt, stb -> végül hozzájárul az ország egybentartásához.

Ha jól értem, akkor ez tényleg egy jó dolog, kérdés, hogy mivel nyeürnk/vesztünk többet.
    De ha jól érzékelem a vita nagyon elment olyan magasságokba, amit egy fórumon esélytelen rendesen kitárgyalni. :DDD

Mindenesetre továbbra is úgy gondolom, hogy jó lenne, ha linuxot is tanítanának az iskolákban azoknak, akiket érdekel, de azzal nagyon nem értek egyet, hogy teljesen hanyagolni kell az ms programokat. Lehet, hogy ez a jövő, de hogy jelenleg ez többet árt, mint használ, abban biztos vagyok.

ddekany: persze, de az egy ilyen fórumon nem is fog, túl sok dologtól függ ahhoz, hogy akár csak érdemben meg lehessen tippelni, ehhez végképp nincs elegendő információnk. Legalábbis hogy nekem nincs, az fix. De ha tudsz valamit, amit én nem, örülök neki, ha megosztod. :K

[ Szerkesztve ]

• fatal`

titán

válasz floatr #153 üzenetére

Én még egyetemre járok, de már most látom, hogy ez minden csak nem piacképes. :(

• fatal`

titán

válasz floatr #155 üzenetére

" Nem hiába kérnek sokszor gyakorlatot adott témában. "

Evvel az a baj, hogyha sehova sem vesznek fel gyakorlat hiányában, akkor ugye elég nehéz megszerezni a kellő gyakorlatot. :)

Új hozzászólás Aktív témák