- Összeült a Samsung, a Meta, a Qualcomm és az Amazon, az AI is téma volt
- Biztonsági aggályok miatt késik a Microsoft hatalmas AI-újítása
- Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
- Panaszt tettek a Google ellen, mert követi a felhasználókat a böngészője
- Rengeteg áram kell az adatközpontoknak, erre válasz a geotermikus energia
- Bittorrent topik
- Betelik a pohár: nagy igény lenne a gyorshajtás-ellenes technológiára
- DIGI internet
- Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
- Router gondok
- YouTube
- Panaszt tettek a Google ellen, mert követi a felhasználókat a böngészője
- Béta iOS-t használók topikja
- Proxmox VE
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Apollyon #154 üzenetére
Ez így kontextusból kiragadás
Vagy abban a kontextusban nézd, hogy ha a napi 1-2x-i étkezés életszerűtlen, akkor az 5x is az, vagy abban, hogy természetes körülmények között nem tudod összehozni a napi 5x-i egyenletesen elosztott étkezést (szóval inkább "nem természetes" értelemben). Nem állítottam olyat, hogy aki napi 5x eszik az rövid úton meg fog halni.
"Ennyi erővel meg a tüdő van leterhelve a folyamatos légzéssel
"
Mutass egy állatot ami étkezés után ne pihenne le. De vehetjük az embert is, kevés ember van aki étkezés után egyáltalán képes erőteljesebb fizikai tevékenységre anélkül, hogy ne adná vissza a kaját (amit pont azért ad vissza, mert a szervezet úgy értékeli, hogy vészhelyzet van, tehát nincs energia emészteni... ). De aki még képes, annak is jelentősen visszaesik a teljesítménye. Pontosan azért, mert az emésztés leterheli a szervezetet."Azért az sem mindegy hogy mit eszel, milyen minőségű alapanyagokból van, illetve megvan minden szükséges része: Jó minőségű szénhidrát, jó zsírok, és teljes aminosavprofilú fehérjék."
Ez így önmagában igaz, de abban a kontextusban, hogy mit könnyű megemészteni: "jó minőségű szénhidrátot" pont nehéz megemészteni, zsírokat mindenképp nehéz megemészteni, semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen zsír (amúgy se nagyon van értelme annak, hogy "jó minőségű zsír". Mindenféle zsírra szüksége van az embernek, csak az arány nem mindegy). Fehérjét emészted a legnehezebben, leglassabban (pont ezért nem szabadna gyorsan emészthető dolgokkal keverni), hogy az aminoprofilnak meg mi köze lenne az emésztés nehézségéhez, azt elképzelni se tudom.
Hogy mit könnyű megemészteni? Az egyszerű szénhidrátokat, pl. cukorNem véletlenül ezeket tolják az ultratávú sportolók...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Apollyon #229 üzenetére
Nem. A minőségi hús az állat tartási körülményein múlik elsősorban. Persze nyilván nem minden része minden állatnak, de nem attól lesz minőségi a hús, hogy egy bármilyen marhának pont arról a részéről való....
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Csapoati
nagyúr
válasz
Apollyon #229 üzenetére
Hústerméket írtam, nem húst, nem véletlenül. A kolbász is lehet minőségi, főleg ha házi és tudod mi kerül bele. A konteókat ezúttal inkább kihagyom.
Azt, hogy mi számít jó húsnak (pl a szűz, ahogy mondtad), mi dönti el nálad? Az oldalas vagy a karaj akkor nem jó? Miért?philoxenia: A tartás és a vágás dönti el valóban. Persze nyilván íz szerint lehet besorolni a húsfajtákat, de az meg szubjektív.
[ Szerkesztve ]
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Apollyon #232 üzenetére
Van minőségi kolbász és szalámi. A saját disznónkból töltött kolbász és szalámi lehet sokkal jobb, mint az agyongyógyszerezett marhákból vágott bélszín....
Persze alapvetően bélszínből is lehet szalámit csinálni, sőt a rendes debreceni egy része is marhahús...Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Apollyon #235 üzenetére
"túl sok rossz zsírral"
A "rossz zsír" csak mítosz. Minden zsír jó, max. az arányok számítanak. Ami meg belekerül a kolbász / szalámiba nem színhús, az is mind egészséges, beleértve az inakat és hasonló dolgokat is. Igazából a kolbásszal és a szalámival a füstölés és az érlelés a probléma, nem az ami benne van (illetve nem keton a sótartalom is necces lehet).Azt meg nem igazán értem én se, hogy miért lenne a disznónak valamelyik része egészségesebb, mint a többi
-
Csapoati
nagyúr
válasz
Apollyon #243 üzenetére
Mondjuk inkább kifejthetnéd a véleményed, mert ez így csak üres puffogtatás a semmibe, mondván mi úgyis hülyék/tudatlanok vagyunk.
UnA: 33 év nem volt elég, hogy megszeressem a zöldségeket, vagy a pacalt.
De tény, hogy most már megeszem például a majonézt vagy a mustárt, pedig régebben nem szerettem őket.
[ Szerkesztve ]
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Apollyon #255 üzenetére
Az is igaz, hogy ketogén diétában több zsíros cucc mehet, de abból is inkább jobb húsnak kellene mennie, ha már valaki diétához köti magát.
A tudomány mai állása szerint a sok telített zsírsav fogyasztása emeli az LDL koleszterin szintet, ami kockázati tényező. Tehát igen, van olyan, hogy jó, meg kevésbé jó zsír. Tökmindegy, hogy a különféle táplálkozási egyházak mit állítanak erről..
x gon' give it to ya
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Apollyon #255 üzenetére
Nem tudom ettél-e olyan csirkét, ami tényleg tápmentesen és lassan nőtt. Pont a csirkénél a legérezhetőbb, hogy milyen körülmények között élt, mielőtt levágták. Olyan húsz éves koromig szinte csak saját nevelésű csirkét ettem, manapság az a minőség már nemigen beszerezhető. Sertésnél nem annyira direkt az ízkülönbség, de azért megvan. Marhát nem neveltünk és pláne nem vágtunk, de a tejet háztól hordtuk anno és az igazi langyos tőgymeleg tej íze mellé evett friss kenyérrel még mindig a számban van...
Kacsa és liba meg nincs is már olyan, mint amit én terelgettem gyerekként a kanálisra fürdeni...Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Csapoati
nagyúr
válasz
Apollyon #267 üzenetére
? Én egyébként továbbra sem a nagyüzemben előállított, 2 ezer Ft/kg-os "kolbász"-ról beszélek.
A csirkemellel az a bajom, hogy azt magában szinte lehetetlen enni az íze, vagy inkább íztelensége (ugye az alacsony zsírtartalom...) miatt. Egy jó kis steak, csak borssal és sóval, na az már hús!
[ Szerkesztve ]
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Apollyon #267 üzenetére
Nem igazán értem miért ragaszkodsz ehhez a "tiszta" húshoz. Zsírt ígyis-úgyis kell bevinned, ha ragaszkodsz a zsírszegény étrendhez, akkor is választhatsz zsírosabb húst + kevesebb zsír más forrásból.
Amúgy 980 Ft / kiló az filé ár? Az tényleg elég jó, de gyanítom ugyanott a comb még olcsóbb lenneDe nyilván ha azt mondod hogy neked egyszerűen az ízlik, azzal nem tudok / akarok vitatkozni, csak annak nem sok köze van ahhoz, hogy olcsó / egészséges / tápláló.
Amúgy ugyanez igaz a kolbászra is. Nyilván nem kell belőle 2 szálat bevágni, de ha belefér az általad kitűzött zsírmennyiségbe, akkor miért ne lehetne enni. A jelenlegi általánosan ajánlott étrend is 35% zsírt tartalmaz, az 2000 kalória esetén 77g. Egy random guglizással gyulai kolbász 100g-jában van 32g zsír, de megmondom őszintén még én se tudok abból 50g-nál többet egyszerre megenni, pedig azért mondhatom hozzá vagyok szokva mostanában a zsírhoz
Egy szendvicsrevaló mennyiségben van 8-10g zsír.
-
Csapoati
nagyúr
válasz
Apollyon #269 üzenetére
Továbbra sem igazán látom, hogy mi lenne az igazi gond a kolbásszal. Természetesen emberi adagokról beszélünk, tehát legyen mondjuk napi 50-100g (bár én közel sem eszem ennyit, és nem is naponta). Ekkora mennyiségnél még az se lenne óriási probléma, ha túlnyomó része zsír lenne (de nem az), mert bőven ki lehet egyensúlyozni a megfelelő arányt a többi elfogyasztott élelmiszerrel a nap során. Az meg, hogy milyen a zsír benne... ugyanez a helyzet, a SFA-MUFA-PUFA arányt (ha valaki ezt figyeli, bár nem egyértelmű, hogy mi lenne az ideális arány) is ki lehet egyensúlyozni mással. Persze értem én amit mondasz, ha valaki egyoldalúan táplálkozik, csupa ilyesmit tol magába egész napi, heti 5x, azzal problémák lehetnek - viszont ez más élelmiszerre is igaz. Tehát önmagában a kolbász semmivel sem egészségtelenebb, mint mondjuk az alma. Továbbra is inkább a nemtörődömség (és a pénztelenség) az igazi probléma, nem egy-egy kiemelt élelmiszer.
Párizsit is lehet otthon készíteni amúgy, csak az már egyáltalán nem olyan egyszerű - és szerintem nem is ajánlott. Akkor már inkább valami sonka, ha a kenyérre kell.
Atomantiii: Ahány ház, annyi szokás.
Ezerféle recept létezik, én csak általánosat írtam le.
fordfairlane: Ezzel az ilyen meg olyan zsír egészséges vagy egészségtelen dologgal megint az a helyzet, hogy a mérték számít. A transzzsírsavakon kívül nem nagyon van olyan, ami egy kiegyensúlyozott étrendben (a zsírsavakat is ideértve) kimondottan ártalmas lenne. Aztán lehet, hogy tévedek és ez már nem igaz, de én így tudom. Szóval napi egy szelet sertészsíros kenyérrel sem feltétlen lesz magas az LDL.
[ Szerkesztve ]
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Apollyon #275 üzenetére
"Én konkrétan lenmagolajat használok kiegészítésként a kajához. De igazából nem kedvelem az ízét, de beviszem, mert kell. Illetve kókuszzsírban főzöm a kaját, már amikor használok hozzá."
Ha nem kedveled az ízét, akkor akár abba is hagyhatodLenmag olaj alpha-linolenic acid (ALA) formában tartalmazza az omega 3-at, aminek maximum 10-15%-a szívódik fel a szervezetben (forrás: [link]). Múltkor futottam ebből bele egy tanulmányba, ott nemekre bontva is vizsgálták, és kijött, hogy a fenti 10-15% azért ilyen magas, mert a nők felhúzzák az átlagot, férfiaknál még ennél is kisebb részre hasznosul (de ezt most sajnos nem találom).
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox series X+2kontroller+akku
- Samsung G9 Super Ultrawide Gamer monitor! 49"/5120x1440/240hz/1ms/G-sync-Freesync/HDR1000/Beszámítás
- ThinkPad 10.gen.core i5(8x4,2Ghz) FullHd IPS,Vil.bill.8GBDDR4,512GB SSD,Jó akku
- Slim Lenovo,15,6"HD,Intel Silver n5000,4mag!4x2,7Ghz,8GB DDR4 RAM,SSD,jó akku,jó állapot
- Asus játékra is,7.gen.A9 (3,6Ghz),R5+AMD 8500m 2GB videokártyák, 8GB DDR4 RAM,SSD,jó akku,jó állapot