- Milyen routert?
- Mesterséges intelligencia topik
- Microsoft Excel topic
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
- macOS PC-re
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
nincs róla statisztikám, de van egy olyan sejtésem, hogy az emberiség történetében legalább annyian találták már meg az olajleeresztő csavart mint ahányan hdd-t cseréltek a számítógépükbe.
-
bambano
titán
válasz
arnyekxxx #14 üzenetére
"Egyébként ugye nem gondolod komolyan, hogy az olajcsere sokkal komplexebb feladat mint egy HDD csere.": lol. mekkora tévedés.
a motorolaj jövedéki termék lett, miután szorgos kis kezek rászoktak a hamisítására.
a fáradtolaj meg veszélyes hulladék.
mindkét pont olyan mértékű adminisztrációt feltételez, amit el sem tud képzelni az, aki éppen vinyót cserél. -
arnyekxxx
veterán
"Ha már egyáltalán érti a Mancika, hogy mivel kapcsolatos a hiba, lehet nem kell fél napig kutakodni az IT-nek. Mondjuk gondolok ilyenekre, hogy mi a különbség a böngésző és az internet között, mi az OS, mi a program, CPU, HDD, memória, szerver-kliens, online és offline működés fogalma stb..."
nem tudom ismered-e a klasszikus viccet:
Állatorvos elmegy a háziorvoshoz, aki köszönés után megkérdezi:
- Mi a panasza?
Mire az állatorvos maga elé dünnyög:
- Ja, hát így könnyű.
Egyébként ugye nem gondolod komolyan, hogy az olajcsere sokkal komplexebb feladat mint egy HDD csere. Max koszosabb.
-
nemlehet
őstag
válasz
#06658560 #11 üzenetére
Azért az autószerelés nem ugyan az a nagyságrend. Egy HDD cseréje 1 perc, az olajcsere meg legalább 30, eszköz kell hozzá ráadásul a nem is egyforma helyen kell keresgélni minden autón. Plusz retkes meló, tehát igazából egy kosztümös mancika nem fogja megcsinálni az utcán, míg otthon a gépében HDD-t tud cserelni nagyestélyiben is.
Amúgy ha konkrét hardver cserét nem is kell mindenkinek tudni megcsinálni, de az alapfogalmakat jó lenne mindenkinek megtanítani. Ha már egyáltalán érti a Mancika, hogy mivel kapcsolatos a hiba, lehet nem kell fél napig kutakodni az IT-nek. Mondjuk gondolok ilyenekre, hogy mi a különbség a böngésző és az internet között, mi az OS, mi a program, CPU, HDD, memória, szerver-kliens, online és offline működés fogalma stb...
A mi cégünknél nem tragikus a kollégák tudása (meg legalább a hozzáállásuk jó, nem a "ez nekem bonyolult" típusú tagadás), de néha nagyon fárasztó úgy beszélgetni az új programról, hogy nem érti még nagy vonalakban sem, hogy milyen elv alapján működik.
-
törölt tag
-
haxiboy
veterán
De nem csak céges gépen dolgozik az ember. Igaz lehet így is hozzá állni, mindenre lehet szakembert hívni.
Az meg hogy van notebook, ok, de ott a PC-is, és elég durva látni hogy mondjuk egy hdd beszereléséért, ami legrosszabb esetben is 4 csavar + 2 kábel elkérnek akár 10k-t.Mindenesetre ahol én tanultam elég részletesen tanultunk mindent. Még Linux, Programozás Win/Linuxra, Hardverek részletes működése, Elektrotechnika, Digitális technika is volt. Mindez kötelezően...
De egy gimnáziumból jött diák az egyetemen nem tud feltelepíteni egy drivert, vagy os-t akkor sem ha szájba rágósan van elmagyarázva akkor hova tartunk.
Pont mondtad hogy terjednek a dolgok, de az emberek nem értik azt amit használnak...
"Értem én hogy gőzgép, de mi hajcsa? " -
törölt tag
"Igazából az oktatással van a gond, általános/közép iskolákban -tisztelet néhány kivételnek- leragadtak a Microsoft Office alkalmazásokban pötyögés szinten. Azt mondjuk hogy hogyan kell feltelepíteni egy OS-t, vagy épp drivert, vagy kicserélni egy hardvert már nem tanítják. Sokan emiatt még az oldalát sem merik leszedni a gépháznak"
Egyrészt régebben sem tanították általánosan a hardverek cseréjét, működését, másrészt, amikor a desktop gépekről a hangsúly a notebookokra és a tabletekre, smartphoneokra került át, miért is kéne a hardvercserét tanítani, részletezni? DOS idején még érthető volt a hardver nagyfokú elérése miatt, de már egy *IX rendszerrel se tudott volna mit kezdeni az ember. Valamint irodában sem fordul nagyon elő, hogy Gizikének a gépben kell turkálnia, ha az kék halált dob. Azért van fizetve az IT-s részleg.
-
nyisziati
veterán
Ja ez nekem is gyanús volt, itt inkább multikról van szó. Magyar cég nem is engedne belelátást a dolgaiba.
.
Magyar tulajdonú kkv-nál dolgozom, több, mint 350 ember van itt, és kb. a digitális kőkorszakban vagyunk. A legtöbb vezető a számítógéphez sem ért, céges egyenteló a Nokia C2, a teherautókba Szmenákat (!) osztogattak eseményrögzítésre, nincs informatikai vezető, a pár adminisztrátor néhány ősi PC-n dolgozik, ki tudja, milyen OS-sel, milyen védelemmel...
-
derive
senior tag
Vagy csak jobban tisztaban vannak a valosaggal
Az olyan IT vezetot, aki azt mondja, hogy feltorhetetlen a rendszere, visszazavarnam a Word-Excel-Explorer haromszogbe.
Nekem ezek a szamok gyanusan nagyok... A felet elhinnem, de a Magyar viszonyokat ismerve 70-90%okat olvasgatva ez messze nem a magyar cegeket reprezentalja, hanem a hazai multikat. Ez az info trukkosen el van rejtve "nagyvallalat" cimszo alatt..
-
haxiboy
veterán
Hát, a totál analfabéta azt sem tudja mit csinál, néha sikeresen meg tudnak fektetni komolyabb rendszereket is.
Egy vérprofi felhasználó meg ha meg van fizetve/becsülve akkor nem fog rosszat tenni...Csak ha gond van, akkor az analfabéta el sem tudja magyarázni, sem reprodukálni a problémát.
Igazából az oktatással van a gond, általános/közép iskolákban -tisztelet néhány kivételnek- leragadtak a Microsoft Office alkalmazásokban pötyögés szinten. Azt mondjuk hogy hogyan kell feltelepíteni egy OS-t, vagy épp drivert, vagy kicserélni egy hardvert már nem tanítják. Sokan emiatt még az oldalát sem merik leszedni a gépháznak.
Hogy kicsit a cikkhez is hozzá szóljak : A jelszavas védelem nagyon kevés pláne ha 20-an használják ugyanazt az accountot. Legalább 2FA, de ahol kicsit kényesebb adatok vannak ott mindenkinek egyesével kéne jogokat osztogatni. Ahol nyáron melóztam (egy szerszámbolt, webshoppal), 1 rosszindulatú kattintással az egész adatbázist üríthettem volna, mindenki ugyanazzal az userrel dolgozik így még azt is mondhattam volna hogy...sorry nem én voltam....
Jogokkal itt pont az volt a gond, hogy a 20 embernek kellett 50 féle jog, de senkinek nem kellett mind, mégis mindenki mindenbe belelátott... -
-
Kékes525
félisten
"A magyar informatikai vezetők bíznak meg a legkevésbé a rendszereikben" Ez azért is érthető, mert a hardvereik nagyon gyengék és a felhasználók számítástechnikai képzettsége nagyon kicsi. Ez a két tényező jelenti a leggyengébb láncszemet.
Új hozzászólás Aktív témák
it Központi archiválásban, illetve dedikált felhőszolgáltatások használatában viszont nem állunk rosszul.
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hővezető paszták
- Milyen routert?
- Nyomtató topik
- Kína nagyon pályázik az összes GeForce RTX 5090-re
- Milyen Blu-ray írót?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kamerában erősíthet a Pixel 10
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Életre szóló garancia Bennem bízhatsz!
- Expressz kézbesítés 5 percen belül e-mailben!
- Ohh! Dell Latitude 7430 "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Windows 11 Pro + AJÁNDÉK AAA játék!
- Akció! Dell Latitude 7410 Üzleti Strapabíró Profi Fémházas Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/256 4K
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest