Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Kernel #85110 üzenetére

    "Az Öko-mód este nem állít a kontraszton, hanem nappal segít rá."

    Én szerintem még nem láttam olyan 20 és 60 közti sorozatú Panasonic PDP-t, ami így működött volna. Főleg 30-as sorozatú külön is másképp rémlik: gyakorlatilag akármilyen racionális értéken áll a Kontraszt csúszka (mondjuk 30-60, nem 0-20) bármelyik képmódban, ha sötét szobában bekapcsolod az ECO-t, akkor azonnal egyértelműen visszaesik a kép fényereje. Sőt, ezen a szérián a max. 60-as Kontraszt-al is viszonylag sötét lesz ilyenkor a Prof mód (úgy rémlik ~65 cd/m^2, amivel már lesz, aki megelégszik, de a többség inkább világosabb képet fog kívánni, 70-80 körülit, mert van akinek még a ~90nit sem túl sok sötétbe sem, inkább csak 100 körül kezd egyértelműen vakítani mindenkit akkor is, ha 80-hoz közelebb érzi ideálisnak).

    "Tehát, ha nappal Öko BE, a kép világosabb lesz."

    Ezzel már egyetértek, de ezt is kizárólag a 30-as sorozaton figyeltem meg (Talán még a 20-ason lehet így? Passz... De az 50-es és 60-as már nem ilyen.) és csak minimálisan: tehát az ECO móddal együtt picikét világosabb lesz a kép világos szobában, még akkor is, ha maximumra van tolva a kontraszt. De szerintem igazából vajmi kevés, gyakorlatilag nem sokra mész vele (aki nem elégszik meg az ECO nélkülivel, azt valószínűleg ez a picike löket sem teszi még boldoggá, ez inkább érdekesség, mint fontos, kihasználható tényező).

    Megjegyzés: Én a 30-as sorozaton mindig maxra, tehát 60-ra toltam a kontrasztot Prof módban, mert valahol az általad említett 50-55 tartománytól felfelé minimális, gyakorlatilag észlelhetetlen/elhanyagolható a változás, így sokkal egyszerűbb maxra tenni, mint bíbelődni, főleg hogy szerintem az sem túl világos (sőt, ízlés szerint lehet ,hogy valaki még picit többet is lőne magának félhomályba, de persze ugyan így ízlés szerint lesz, aki talán visszavenné még picit 50 alá is sötétbe, mert jobb szereti ha csak dereng a kép mint mondjuk egy projektornál). De szerintem világos szobába sokszor ez is kevés lehet, így a 30-as szérián oda a THX mód kell, ami lényegében Közepes panel fényerőt jelent a Prof mód Alacsony rejtett beállításához képest (már jóval azelőtt létezett ez, hogy állítható lett a menüben, illetve az amcsik hamarabb kapták meg ezt a kapcsolót a menübe, mint mi az EU-ban). Ez a THX mód már egész jól használható vegyes fényviszonyokban ECO-val, amihez szerintem az 50-es kontraszt az ideális, ami ~80 cd/m^2-t ad éjszaka, nappal pedig gyakorlatilag elszalad már addig, ameddig tud (amiatt, hogy pár lépcsőnyit felfelé is szalad még az ECO ezen a sorozaton és valahol 50-55 közti tartományból felfelé már lényegében semmi nem változik).

    De visszatérve az első idézetre, éjszaka sokkal sötétebb lesz a THX + Kontraszt 50 + ECO, mint ECO nélkül.

    Bár most látom, hogy a Normal módot említed az elején, ami lényegében olyan, mint a Kiemelt mód, tehát a tartalom függvényében is tologatja magától a háttérben a Kontraszt és Fényerő paramétereket (ráncigálja a szürke skálát jobbra-balra clipping árán is), így nehéz erről bármit megállapítani (mozgó célpontra lövünk satuba fogott puskával és csukott szemmel, ha a dinamikus kontraszt szabályzás is belepiszkít).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák