Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz djg #56352 üzenetére

    Szia,

    Azzal kezdeném, hogy Borisz76 minden szava "arany" - veheted készpénznek. Én inkább kiegészíteném csak itt-ott.

    Először is mi a koncepció? Különböző topikokban egészen komoly rajongóbázisa alakult ki annak a szemléletnek, hogy minden létező hálózati eszköznek (beleértve szolgáltatói ONT -ot is) és szerver HDD -kkel kerepelő NAS -oknak egyebeknek a nappali "díszének" kell lennie. Annyi engedménnyel, hogy a hangosan kerepelő NAS lehet a hálószobában is. Ez biztosan valami modern Feng-Shui áramlat lehet vagy valami ilyesmi.

    Amennyiben ránk hallgatsz, akkor Te nem ezen az úton indulsz el. Mindenekelőtt 100% -ban legyél tisztában, hogy mit szeretnél illetve a villanyszerelők pontosan milyen terv alapján dolgoznak most. Hidd el maguktól tudnak emeletes marhaságokat csinálni és utólag sokkal kellemetlenebb lesz a "vakarózás".

    Az ONT, NAS, háziszerver egyebek ne lakóhelyiségben legyenek. Ahogy említették is lehet spájz, tároló ilyesmi - tetőteret aktív eszköznek nem javasolnék, mert nyáron melege lesz, télen meg szét fog fagyni. Oda egyébként érdemes lehet szünetmentessel is tervezni. Patch panellel akkor érdemes tervezni, ha lenne rackszekrény is. Minimum 6U és egy polccal tervezz. Persze akár egy komód vagy salgó ilyesmi is OK lehet a barackbefőtt és a szilvalekvár között. Az UTP és a koax hálózat innen ágazzon szét.

    Lakóhelyiségek. Lehet a szobánkénti több duplaaljzatot soknak érzed. Ugyanakkor én is javasolnám, hogy a szobákba legalább egy-egy UTP és koax menjen két átellenes falra (azaz pl. szobánként kettő kiállás egy UTP/koax -al). Miért kell egnél több UTP? Ennek több oka is lehet:

    - könnyebben szaturálod az internet sebességedet. Ne csak gigabit -ben gondolkozz.
    - WiFi. Pl. egyik gigabit adott esetben egy WiFi mesh egységé - a másik az adott szobában levő vezetékes klienseké (PC, STB akármi más) amik osztoznak az internet sebességen illetve a NAS felé menő sávszélen,
    - pl. van külön gigabites és multigigabit -es hálózatod is (nálam így van pedig gigabit -es az internetem csak). Az előző pontban pl. a gigabit -esre mehetnek a WiFi mesh egységek meg a lassú eszközök - míg a multigigabit -re a gyors eszközök (nálam pl. a PC és NAS egy-egy hálózati csatolóval mindkét hálózatban benne van).

    Nappali. Amennyiben nagyon szigorúan egy kiállással tervezel ide akkor is dupla csatlakozó legyen (ugye a szobákban egyes csatlakozókról volt szó). Miért? Azért, mert amennyiben WiFi -s SOHO routerben gondolkozol, akkor Te döntöd el, hogy az a router router vagy AP módban fusson:

    - router módban: a router WAN portjába jön az ONT -ból UTP és a router LAN portjából menjen vissza UTP egy switch -be. Ebből a switch -ből ágazzon el minden szobába az UTP,
    - AP módban: az ONT közvetlenül a spájzban levő switch -re csatlakozik. Ebből a switch -ből megy mindenhova UTP - így a nappaliban levő AP módban levő routerünkhöz is.

    Vegyük észre, hogy mind a két esetben a nappaliban levő routerünk LAN portjaira köthetünk itteni vezetékes klienseket is, melyek jellemzően lassú eszközök szoktak lenni (pl. TV, médialejátszó, AVR ilyesmi). Továbbá az egyéb szobákba végződtetett UTP -kre mehetnek további WiFi mesh Node -ok ...

    Javaslom UTP legalább Cat6 legyen. Hangfalkábelezés - szerintem a magassági hangszórókkal is tervezz (legalább kettővel) - ne csak sima 5.1 -el. Azért az Atmos (pl. streaming -en sem ritka az E-AC3 5.1 Atmos) illetve DTS:X van már bőséggel.

    Hogy ne csak az mk1 -ről legyen képed (by Borisz76: [link] ) így alább csatolok az mk2 -ről is, hogy legyen elképzelésed hogy néz ki falon: :)

    Egyébként érdemes úgy tervezni, hogy pont a hátuljánál jöjjön ki a kábel - akkor nem látsz belőle egy centit sem semelyik irányból (pl. ezen a képen kábelt maximum kintről benézve láthatnál kicsit).

Új hozzászólás Aktív témák