Hirdetés

Nagy pofon: lőttek a Meta európai AI-tervének

Az ír adatvédelmi hatóság kérése miatt a Meta befékezi az AI-modellek kiadását Európában.

Egyelőre nem adja ki Európában a Meta az AI-modelljeit, méghozzá azért, mert az ír adatvédelmi hatóság felszólította, hogy halassza el azon tervét, amely szerint begyűjti a Facebook és az Instagram felhasználóinak adatait.

A Meta azután lépett, hogy a NOYB a legtöbb európai ország adatvédelmi hatóságánál panaszt tett, hogy cselekedjenek a Meta tervezett gyakorlata ellen. A vita azután robbant ki, hogy a Meta a helyiek személyes adataival akarta az AI-modelleket tréningezni, ehhez pedig nem is kért volna kifejezett hozzájárulást. A cég mindenesetre azt állította, hogy csak a nyilvánosan elérhető információkat használnák fel.

Az ír hatóság ugyanakkor az LLM-ek ilyen típusú tréningezésének elhalasztását kérte, a Meta pedig jelezte, hogy csalódott, különösen azért, mert az európai adatvédelmi hatóságok március óta tudnak minderről, ráadásul a visszajelzéseik alapján alakítottak ki mindent. Azt mondja a Meta, hogy az ír kérés visszalépést hoz az európai AI-innovációban és -versenyben.

A Meta a helyi információk nélkül csak B-kategóriás élményt tudnak kínálni, így pedig – alapos egyeztetések után – nem tudják elindítani Európában a Meta AI-t, közölték. Az ír hatóság üdvözölte a Meta döntését.

A Meta a szünet alatt a brit panasszal is foglalkozik, utóbbi hatóság szintén üdvözölte a mostani döntést, további felügyeletet ígérve, annak ellenőrzésével, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek a cégek a felhasználók védelméért. A NOYB szerint a Meta átmeneti szünete az ő panaszaiknak köszönhető, de az ügyek még nincsenek lezárva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények